El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha aprovat inicialment l’ordenança municipal reguladora dels habitatges d’ús turístic, amb els vots a favor del PSC i de Cs; l’abstenció de JxCat i els vots en contra de la FIC, ERC, la CUP i el PP.
Aquesta nova ordenança servirà per regular les obligacions dels propietaris i les empreses gestores dels habitatges d’ús turístic del municipi, tant pel que fa a la formalització de la comunicació prèvia de l’activitat a l’Ajuntament, com pel que fa a al compliment de les obligacions que aquestes persones hauran d’assumir, per prestar un servei de qualitat. També permetrà fixar uns límits màxims d’habitatges turístics per garantir un equilibri just entre l’exercici d’aquesta activitat i l’activitat diària del veïnat.
Els objectius d’aquesta ordenança són: «garantir la prevalença del dret a l’habitatge, assegurar l’equilibri del teixit social existent i permetre un desenvolupament urbanístic i econòmic sostenible i equilibrat», segons s’explica en l’Article 1 del text.
Es tracta d’establir les condicions necessàries per evitar que els usos d’habitatges d’ús turístic puguin substituir progressivament l’ús d’habitatge habitual per una banda i, per l’altra, no distorsionin el teixit urbà en què s’integren ni la cohesió social. També es vol evitar concentracions que alterin les característiques del teixit urbà i social on s’implanten i efectes negatius que derivin en dificultats per accedir a l’habitatge del col·lectiu jove i de les persones que per motius laborals decideixin establir-se al municipi.
Precisament, per procurar que hi hagi una bona coexistència entre els usuaris d’habitatges de primera i segona residència i els dels habitatges d’ús turístic, i per evitar que una proliferació de nous habitatges d’ús turístic causi molèsties no desitjables per als veïns i desestabilitzi el mercat immobiliari, s’han delimitat quatres zones de regulació i s’ha establert un percentatge d’habitatges d’ús turístic autoritzats en cadascuna d’aquestes. Si se superen aquests límits no es podran establir nous habitatges d’ús turístic en els nuclis afectats.
Zona A: Vandellòs, Masboquera i Masriudoms. En aquesta zona s’inclouen els nuclis històrics tradicionals, predomina la primera residència amb una incidència molt baixa d’habitatges turístics amb possibilitat de creixement controlat d’aquesta activitat. El nombre màxim d’habitatges d’ús turístic que hi podrà haver en cadascun d’aquests nuclis serà igual al 5% dels habitatges totals.
Zona B: L’Hospitalet de l’Infant. Presenta un teixit urbà consolidat amb una important presència d’habitatge de segona residència amb un volum molt elevat d’habitatges d’ús turístic. El percentatge màxim autoritzat d’habitatges d’ús turístic sobre el total d’habitatges existents en aquest nucli serà del 10%.
Zona C: l’Almadrava, un nucli molt turístic amb la majoria d’habitatges de segona residència i una elevada especialització turística. El nombre màxim d’habitatges d’ús turístic podrà ser igual al 40 % dels habitatges totals del nucli.
Zona D: les urbanitzacions Vanessa Park, Els Corralets i Infant. Són nuclis de desenvolupament recent on predomina la primera residència amb una incidència molt baixa d’habitatges turístics amb possibilitat de creixement controlat d’aquesta activitat. El percentatge màxim autoritzat d’habitatges d’ús turístic sobre el total d’habitatges existents a cadascun d’aquests nuclis serà del 5%.
Aquesta ordenança s’aplicarà a tots els habitatges del municipi que són cedits pel seu propietari, directament o indirectament, a tercers, de forma reiterada a canvi d’una contraprestació econòmica, per a una estada de temporada (és a dir, per un període de temps continu igual o inferior a 31 dies).
Els propietaris d’aquests habitatges o les empreses gestores, en el moment de donar d’alta o modificar les dades de l’habitatge tindran l’obligació de pagar la taxa per activitat prevista en la nova ordenança fiscal, que ahir es va aprovar inicialment amb els vots a favor del PSC, de Cs i del PP; l’abstenció de JxCat i ERC; i els vots en contra de la FIC i de la CUP.
Equip de redacció