.

El biòtop, creat per alumnes, forma part del projecte “Amb les mans a la mar” i servirà de refugi de diverses espècies. Foto: Cedida

Un biòtop creat per l’alumnat de l’assignatura d’Expressió Artística de 4t d’ESO de l’Institut Escola Joan Ardèvol s’ha instal·lat aquesta setmana a la zona de bany i protecció del Cavet, amb la col·laboració del Club Nàutic i de l’empresa Sealand On-offshore Services SL, adjudicatària del servei d’abalisament de les platges de Cambrils.

L’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa; la regidora de Turisme, Camí Mendoza; el regidor d’Espai Públic i Sostenibilitat, Alejandro Garcia, han acompanyat aquest matí l’alumnat i professorat participant en el projecte a veure el trasllat i l’enfonsament d’aquest ancoratge ecològic, que servirà com a refugi de les espècies marines i afavorirà la seva proliferació. També han assistit a l’activitat el president del Club Nàutic de Cambrils, Ramon Vallverdú; el cap d’estudis adjunt de l’Institut Escola Joan Ardèvol, i representants de Sealand i la URV, entre altres.

El biòtop s’ha submergit avui a la zona protegida del Cavet, a uns 400 metres de la costa i a quatre metres de profunditat. Es preveu que d’aquí a només vuit mesos ja estigui hipercolonitzat de flora i fauna marina i per tant totalment integrat en l’entorn.


Altres notícies:


Aquest escull artificial de 2,3 tones és resultat del projecte “Amb les mans a la mar” de l’institut cambrilenc, per fomentar l’art i la consciència mediambiental entre l’alumnat. Per una banda, l’alumnat de l’assignatura optativa d’Expressió Artística, amb la professora Anna Roca al capdavant, ha realitzat una obra d’art a partir d’una estructura fabricada per Quim Roca de l’empresa Stone Reef Biomimetis Solutions SL, pionera en la investigació de nous biomaterials. Per l’altra, l’alumnat de l’assignatura optativa de Biologia i Geologia del mateix curs, guiat pel professor Gerard Folch, ha analitzat l’estat actual de les praderies de posidònia del Cavet, les seves necessitats, i les possibles solucions que hi aporten el biòtops.

L’objectiu principal del projecte és utilitzar el poder transformador de l’art a partir d’estructures marines amb la finalitat de regenerar la flora i la fauna marina local a la costa de Cambrils. A través d’aquest  d’aquesta iniciativa interdisciplinària, es fomenta la presa de consciència sobre les problemàtiques ambientals que afecten el nostre entorn i es promou la transició cap a un desenvolupament sostenible, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

D’aquesta manera, els i les estudiants participen activament en la conservació del medi marí i adquireixen competències clau com la consciència mediambiental, la competència científica i la ciutadania democràtica. El projecte s’articula com una oportunitat educativa única per promoure la interdisciplinarietat, el compromís amb el medi ambient i l’aprenentatge competencial. Així, es posa de manifest el valor de l’educació ambiental i artística com eines fonamentals per a la construcció d’una societat més conscient i compromesa amb la conservació de la biodiversitat marina.

El projecte també ha comptat amb la col·laboració del Cambrils Club Natació, que realitza activitats per ajudar a la divulgació de la importància de la zona de protecció del Cavet, com el circuit de natació en aigües obertes que s’instal·la cada estiu a la platja, que transcorre sobre la praderia; l’organització de visites guiades amb esnòrquel, o xerrades divulgatives per descobrir la mar. Així mateix, pel desenvolupament i la preservació d’aquesta zona protegida, la Universitat Rovira i Virgili (URV) també ha col·laborat amb diversos estudis científics i d’investigació.