Altafulla ha reparat un greuge històric aquests dies de festes de Nadal amb la urbanització d’un entorn degradat que els veïns reclameven des de feia 35 anys. Es tracta de la posada en marxa d’una nova plaça, la plaça Major, situada darrera l’hotel Oreneta. Amb una inversió de 40.000 euros i la creació d’una plaça tova que combina espais amb vegetació mediterrània, s’ha posat fi a un forat negre.
“L’obra havia estat escollida pel procés de participació i així ho hem pogut afrontar”, destacava l’alcalde, Fèlix Alonso, en una visita d’ubres que ha cursat el consistori, acompanyat per la regidora de Participació Ciutadana, Montse Castellarnau; l’arquitecte del projecte, Xavier Mercadé, i el responsable de l’empresa EU Vendrell, encarregada de les obres, David Vendrell.
“Quan vam arribar al govern municipal fa set anys, els veïns ens vam demanar que s’arreglés perquè era una plaça a mig fer. Vam buscar la fórmula de tirar-ho endavant”, destacava Alonso, que recordava que “entre els veïns no es van posar d’acord” de com fer-ho, fins que el cas va entrar en l’enquesta de participació. El consistori se sent “molt orgullós” del resultat final de la plaça, que dóna sortida a la històrica petició. L’obra és d’una arquitecta “que coneix molt bé i s’estima Altafulla”.
La renovació respon a una de les prioritats en l’enquesta ciutadana que es va realitzar a mitjans de l’any 2017, per petició del govern municipal, i que va anar a càrrec de l’empresa EDAS, espai d’anàlisi social. També ha remarcat que les obres han comptat amb la participació del veïnat.
Com queda la plaça
El gran canvi ha estat eliminar els desnivells que hi havia, i la instal·lació de bancs, arbrat, papereres i una font d’aigua potable, ja que era fins llavors un espai totalment desurbanitzat que no convidava al mateix gaudi de l’entorn.
La plaça, ubicada en terreny municipal -situada al costat d’una antiga pedrera-, és característica de zona mediterrània. Compta ara amb zones de diferents paviments per tal de donar un acabat estètic diferenciat en cada espai. D’aquesta manera, es divideix en zona arbustiva, zona de grava volcànica, camí central, separador mixt per a l’arbrat, talús d’heura, zona de sauló, i talús d’acer coarten.
L’espai es divideix per un camí central adaptat a les persones amb mobilitat reduïda, i s’ha instal·lat una font d’aigua potable, bancs i papereres perquè els veïns puguin passar el temps de lleure i gaudir de l’actual entorn renovat i dignificat.
Quant a la vegetació, s’han plantat oliveres, xicarandana, sàlvia russa, comuna i vermella, i menta regalèssia. També s’han aprofitat els pins i les palmeres canàries que ja hi havia abans de les obres de reforma.
Pel que fa a la diversitat de paviments i materials s’ha utilitzat sauló, grava volcànica, terra vegetal i vegetació arbustiva mediterrània, i heura; així com formigó imprès, acer coarten, paviment llamborda, gabions de pedres i graó prefabricat i formigó.
“No ens aturem mai fent obres, hem esfaltat i pintat carrers. Poc a poc ho anem posant tot al dia. No és fàcil, arreglar a fons un carrer, cal un pressupost de 300.000 a un milió d’euros, i només en podem fer un a l’any. Penseu que el pressupost municipal no arriba als vuit milions d’euros”, destacava Alonso..
A partir del mes de març el consistori coneixerà el romanent de tresoreria sobrant de 2018 per acometre noves inversions no previstes, com ha succeït en 2018. Es tracta d’inversions noves que se sumen a les pressupostades cada any.
Equip de redacció