La coalcaldessa d’Altafulla, Alba Muntadas, i un dels responsables de l’empresa Inspectia & Control Services, Albert Hidalgo, han presentat aquest dimarts el dron DJI Matrice 30 thermal, dotat amb tecnologia RTK, que sobrevolarà la platja d’Altafulla per a fer un seguiment constant de l’estat de l’ecosistema.
Com ha destacat la coalcaldessa Alba Muntadas, l’objectiu “és poder tenir imatges aèries a vol d’ocell per conèixer els canvis de la platja entesa com un espai viu i dinàmic i ser més curosos i precisos a l’hora de prendre mesures per a disposar d’un ecosistema en condicions”.
L’ús del dron està emmarcat en el pla de gestió de la platja, liderat pel geòleg Xisco Roig i l’enginyer de Ponts i Camins, David Vendrell, amb la finalitat d’analitzar l’espai natural davant del canvi climàtic i els seus efectes sobre el litoral. D’aquesta manera, permet obtenir dades actualitzades i traçar un mapa dels volums de sorra acumulats, els efectes dels temporals i en quins punts estan funcionant millor les mesures aplicades. Està previst que es duguin a terme set vols fins a finals d’any.
El fet que s’utilitzi aquest tipus de dron amb tecnologia RTK, com ha subratllat Albert Hidalgo, d’Inspectia & Control Services, permet que el marge d’error “sigui molt menor” en comparació al sistema GPS que pot ser “d’entre tres i deu metres”. Així, la tecnologia RTK és una tècnica de geolocalització diferencial que utilitza correccions en temps real des d’una estació base propera o una xarxa de referència per aconseguir una precisió de nivell centimètric on “el marge d’error és només d’uns 20 centímetres”. La inversió en aquest servei ha estat de 8.167 € amb IVA inclòs.
Altafulla aplica fa anys mesures per intentar retenir sorra a les platges amb sistemes naturals. Des de la plantació d’espècies vegetals autòctones que amb les arrels assenten la sorra i la fan resistent als temporals, així com fent aportacions de sorra puntuals en les partes més afectades. L’ús del dron permetrà també precisar en la manera de col·locar la sorra per a què acabi assentant-se en la platja. Totes aquestes mesures són consensuades amb el Ministeri de Transició Ecològica.
Una de les imatges que ja ha captat el dron és que la platja té prou espai per a banyistes i per a les àrees de protecció dunar que estan delimitades i on es plantes les espècies vegetals com és el cas del Parc de Voramar on la platja ja té una amplada d’uns 35 metres.
Equip de redacció