L’Ajuntament d’Altafulla demanarà al seu homònim de Tarragona variar la delimitació del terme municipal de manera que Altafulla arribi fins al riu Gaià, una frontera natural que seria “lògica” i no l’actual, segons ha anunciat el coalcalde altafullenc, Jordi Molinera, en una trobada amb la premsa.
La setmana vinent, Molinera s’entrevistarà amb el màxim responsable municipal de Tarragona, Rubén Viñuales, per exposar-li la petició, que Altafulla argumenta en un seguit de situacions anòmales que es donen avui en dia, com que la seva Policia Local faci tasques en terme de Tarragona, serveis d’aigua o de la brossa -sense la possibilitat de cobrar-los- o que l’estació de tren d’Altafulla estigui en terme de Tarragona. Aquest és molt allargassat i arriba a les portes del municipi d’Altafulla. La mesura afectaria a 60 finques, 70 hectàrees i pocs habitants que tot i estar en terme de Tarragona fan vida a Altafulla donada la gran proximitat.
El batlle ha explicat que els límits actuals es van implementar als anys 50 i ha indicat que cal que es “corregeixin” perquè “encaixin més amb la realitat”. La proposta és que el nou límit el marqui el riu Gaià tot i que en aquesta àrea també hi ha l’estació de tren d’Altafulla i una gasolinera. L’última paraula la tindrà la Generalitat. Una segona opció seria incloure Tamarit al nou terme d’Altafulla, amb el seu Castell, però Altafulla dubta que Tarragona ho accepti i la petició d’entrada es farà fins al riu Gaià.
Molinera ha comentat que “molts veïns reconeixen que el servei de brossa que fan servir és el d’Altafulla malgrat paguen el de Tarragona” i que la Policia Local fa al quasi “una actuació diària” en zones que són estrictament del seu terme municipal. “Molta veïns que viuen en aquest espai fan vida social a Altafulla i la canalla va a escoles i llars d’infants del nostre municipi”, ha manifestat.
L’origen de la situació va ser als anys 50 del segle passat, quan l’administració franquista va decidir que els terrenys de Tamarit s’annexessin al terme municipal de Tarragona. “Que l’estació de tren d’Altafulla estigui en terme municipal de Tarragona no és normal. Que la benzinera i el bufet d’Altafulla estiguin en terme municipal de Tarragona no és normal”, ha exemplificat Molinera.
Així, els terrenys afectats serien part de la platja i la zona del Vinyet, un “pulmó verd” per la localitat. “A ulls de la gent ja és Altafulla. Hem demostrat una implicació important en la gestió del territori. El que volem és una millor gestió perquè la ciutadania en tregui un millor resultat”, ha assenyalat; i ha afegit que es tracta d’una petició “raonable”.
Un ple per aprovar-ho
L’Ajuntament d’Altafulla haurà de votar tirar endavant la petició en el ple del pròxim 22 de febrer. Un cop prosperi, s’obrirà un període de negociacions de 60 dies amb Tarragona. Molinera ha destacat que si durant aquest termini hi ha acord “tot serà molt més senzill”. Si no hi ha entesa o hi ha al·legacions de veïns, Consell Comarcal del Tarragonès o Diputació de Tarragona, “serà la Generalitat qui dictaminarà si hi ha d’haver un canvi de delimitació”, ha reconegut el batlle.
L’alcalde ha demanat “sensibilitat” a l’Ajuntament de Tarragona perquè accepti la modificació. “Demanem a la capital, una ciutat amb la que tenim molt bon veïnatge, que hi hagi una resposta davant aquesta proposta lògica”, ha finalitzat. Així, la setmana que ve tindran una primera reunió amb l’Ajuntament de Tarragona per exposar la iniciativa.
Jaume Garcia
Equip de redacció