.

Martí Royo treballant una maqueta

Martí Royo treballant una maqueta

El Centre d’Estudis d’Altafulla i el Cercle Artístic donen el tret de sortida a la celebració del 70è aniversari del naixement del ceramista i escultor Martí Royo, justament el dia en què hauria complert els 70 anys, aquest diumenge 20 de gener.

Ho faran amb la inauguració, a les 12h del migdia, d’una exposició antològica, a la seu del Centre d’Estudis, a les antigues escoles Teresa Manero (Carrer de les Escoles, s/n), que reunirà catàlegs, cartells d’exposicions, reculls de premsa i audiovisual, fotografies i obra.

Prèviament, hi haurà uns parlaments, i l’escriptor i periodista Xavier Garcia farà una glossa de l’artista altafullenc. L’acte estarà presidit pel president del Consell Comarcal del Tarragonès i alcalde de Vespella de Gaià, Daniel Cid, i la regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Altafulla, Montse Castellarnau.

L’exposició estarà oberta del 20 al 27 de gener. L’horari serà els diumenges d’11:30h a 13:30h i els dies feiners, de 17:30h a 19:30h. Des d’aquesta tardor està consultable a la Viquipèdia l’entrada corresponent a Martí Royo, gràcies al treball i dedicació de la seva biògrafa, crítica d’art modern i contemporani, la reusenca Assumpta Rosés.

La biografia de Martí Royo

Martí Royo va néixer a l’Hospitalet de Llobregat  el 20 de gener de 1949 i va morir a Altafulla, el 18 de juliol de 1997. Va ser un ceramista i escultor referent de la ceràmica a nivell català i també estatal de la segona meitat del segle XX. Obres seves es poden admirar en diversos punts del Camp de Tarragona, sobretot a Altafulla, però també al Museu de Ceràmica de Barcelona, al Museu Nacional de Ceràmica de València, al Museu de Manises o al Museu d’Art Modern de Tarragona.

Arrelat a la ceràmica tradicional, Martí Royo també es va interessar en les tendències de la ceràmica contemporània i va destacar en l’experimentació i la pedagogia de la tècnica “raku” d’origen oriental, basada en una cuita acurada del fang, i també per les obres de gran format.

Royo està considerat com un dels millors ceramistes de Catalunya i de l’Estat espanyol de finals del segle XX i en destaca el seu paper de renovador de la ceràmica catalana a partir de l’estudi de la geologia i de diferents tipus de terres. Va col·laborar amb diversos artistes, com Madola, Rafael Bartolozzi o Rufino Mesa.

A Altafulla és on podem trobar més obres de Martí Royo, com el Monument dels Castellers a la plaça del Pou, la Sargantana a la Gelateria la Perla, l’Oliverot de l’Ajuntament o l’escultura a la plaça que porta el seu nom, a més de diferents murals dins de cases particulars.

Exposició a la seu de l’Associació de Ceramistes de Catalunya

L’Associació de Ceramistes de Catalunya (ACC) ha organitzat també una mostra retrospectiva de l’artista Martí Royo, que es presentarà demà divendres 18 de gener, a les 19h,  a la sala d’exposicions de la seu de l’entitat, situada al carrer del Doctor Dou, 7, de Barcelona. La mostra estarà oberta fins al pròxim 22 de febrer.