Alforja ha culminat aquest matí de dissabte una antiga reivindicació que es remuntava a 30 anys, nascuda de l’impuls d’un grup de mares, com era poder disposar d’un edifici de la llar d’infants nou i en condicions dignes que deixés en l’oblit els barracots en els que han conviscut els marrecs molt de temps. Avui ha estat possible en un acte d’inaguració on l’alcalde, Joan Josep Garcia, ha subrallat l’innovador que és el projecte arquitectònic, la seva ubicació davant de l’escola del municipi -Josep Fusté- i el fet que damunt de la llar s’hagi aixecat una zona verda per a gaudi del municipi.
La llar cobreix un antic descampat abandonat, un lloc que fa pendent sortint de l’Avinguda de Catalunya, davant de l’escola i creuant l’avinguda. Una de les seves particularitats és que està sota el nivell del carrer aprofitant el pendent. En la seva façana, situada al sud i molt assolellada, s’ha construït un carrer on només es pot accedir a la llar d’infants, ja que no hi ha altres edificis als costats i al davant.
La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha estat la convidada a l’acte d’inauguració de la Llar d’Infants Municipal La Ribeta, nom que afaga de la varietat local d’avellana. Ho ha fet acompanyada de l’alcalde del municipi i diputat de Cultura de la institució, Joan Josep Garcia, i del vicepresident primer de la institució, Quim Nin. Tampoc s’han perdut l’acte la Colla de Gegants i Grallers d’Alforja i les mestres de la llar d’infants.
El nou equipament, que ofereix unes instal·lacions àmplies, adaptades, segures i accessibles per als infants i les seves famílies, s’ha realitzat amb la col·laboració econòmica de la Diputació a través del Pla d’Acció Municipal. En concret, la institució supramunicipal hi ha invertit un total de 266.000 euros. La resta de l’aportació ha estat municipal, ‘gràcies al bon estat de les finances de l’Ajuntament’, ha destacat l’alcalde en el contacte amb la premsa. Garcia ha fet un parlament inaugural on ha volgut recordar de manera molt especial les mares promotores de la reivindació.
La directora del recinte, Júlia Balcells, al seu torn, ha destacat que la nova llar d’infants, que s’espera entri en funcionament durant aquest curs 2021-2022, oferirà un total de tres espais principals connectats entre ells i amb accés directe al jardí. Una distribució que va en consonància amb la línia pedagògica del centre, basada en el respecte cap a l’infant i en el foment de la seva autonomia.
La nova ubicació, just davant de l’Escola Josep Fusté, ‘millorarà la comoditat de les famílies amb fills matriculats als dos centres educatius i alhora representarà un avantatge per als centres, que podran compartir més projectes’, ha subratllat la presidenta de la Diputació en la seva intervenció. Aquest curs s’han matriculat a La Ribeta un total de 21 alumnes.
La presidenta Llauradó ha destacat que ‘equipaments com aquesta llar d’infants són la millor mostra de la vitalitat d’un municipi i una clara aposta pel futur. A més la inversió en serveis ajuden a l’equilibri territorial i fan més atractiva la vida als pobles més petits, de manera que s’afavoreix l’arrelament.
Per la seva banda l’alcalde del municipi del Baix Camp i diputat de la Diputació, Joan Josep Garcia, ha agraït l’ajut de la Diputació en fer realitat projectes als pobles petits: ‘El nou edifici de la llar d’infants que avui inaugurem és un expemple dels serveis que oferim a Alforja que millorarà la vida de les famílies que hi viuen i motivarà que d’altres s’animin a traslladar-s’hi’. L’alcalde ha demanat a Llauradó que perseveri al Departament d’Ensenyament perquè el trasllat de centre es pugui fer aquest estiu de manera que el nou curs es pugui iniciar a la nova llar. ‘La pandèmia ha endarrerit tràmits i obres i també l’originalitat del projecte constructiu ha fet que la Generalitat se l’hagi estudiat amb deteniment’, ha destacat Garcia.
La lluita contra el despoblament
La llar soluciona una carència local, però s’emmarca en una estratègia política que va més enllà, com és la lluita contra el despoblament. A nivell d’Alforja, l’alcalde té clar aquest repte, a partir de l’ús a tot el municipi de la fibra òptica, la posada en marxa de la llar d’infants, la creació d’un viver d’empreses a la zona de l’antiga Valira i la futura arribada d’un gran supermercat que aportarà llocs de treball i riquesa. A nivell de la Diputació, tres quarts del mateix: la lluita contra la desertització oferint els serveis públics que demanen els vilatans per no abandonar els seus pobles i evitar una ‘Tarragona buidada’.
Al municipi d’Alforja Noemí Llauradó també ha conegut de primera mà el resultat de diverses obres de pavimentació i millora efectuades amb la col·laboració del Pla d’Acció Municipal de la Diputació, a més d’alguns projectes previstos com ara la reconversió d’una nau industrial en espai polivalent -l’antiga Valira, terrenys ja de l’Ajuntament- o l’arranjament de la zona esportiva i social “El Parc dels Amics d’Alforja”, amb l’adquisició d’un espai, un antic hostal, de cara a un creixement futur del Parc dels Amics d’Alforja, epicentre de la vida social i esportiva del municipi.
Justament, l’actuació a l’antiga Valira és ‘el que més mals de cap em va comportar en la meva arribada coma alcalde’, ha dit Garcia, ja que ell entrava a l’Alcaldia quan l’empresa tancava portes. Reconvertir la situació oferint noves oportunitats d’inversió i llocs de treball ‘ha estat des d’aleshores la meva obsessió i la de l’equip de govern’.
Són unes actuacions que milloraran la seguretat i comoditat dels habitants d’Alforja i que, en el seu conjunt, representaran a la Diputació una inversió de prop de 90.000 euros. Tot aquest conjunt d’actuacions ‘parlen del futur prometedor que estem treballant des de l’Ajuntament, pensant sobretot en els seus ciutadans’, ha destacat l’alcalde.
Jaume Garcia
Equip de redacció