El candidat del Partit Popular a l’Alcaldia de Tarragona, Alejandro Fernández, ha presentat avui la seva proposta de creació d’una zona única per al conjunt del municipi perquè els pares i mares de la ciutat puguin escollir lliurement el centre escolar per als seus fills, i que pugui prevaldre el model educatiu a l’hora d’escollir i no només la proximitat geogràfica. Es tracta d’un model absolutament liberal en el que Alejandro observa que es sortiran beneficiades les classes populars perquè així “podran escollir centre”.
“Molts pares i mares preocupats pel model educatiu dels col·legis on han d’estudiar els seus fills ens han explicat la manca de llibertat que existeix a l’hora d’escollir centre educatiu. A dia d’avui l’elecció de centre es fa a través d’una zonificació en la qual sobretot es fa prevaldre la proximitat del centre escolar al domicili i no el model educatiu o el projecte pedagògic que tingui el centre i que agradi als pares i mares”, ha explicat Alejandro.
El candidat ha recordat que “es l’Ajuntament qui proposa la zona escolar. La Generalitat ratifica sempre la proposat que faci cada ajuntament”, i ha insistit que “hi ha famílies a les que el criteri de proximitat és el que més els importa, però hi ha d’altres que no. Els alumnes amb l’actual sistema van on els hi toca, i no on volen”.
Per això el popular ha proposat “llibertat absoluta d’elecció de centre, amb una zona única pel conjunt del municipi”, amb les següents característiques:
Qui vulgui mantenir el criteri de proximitat ho podrà fer, però hi ha altres famílies que no tenen aquest criteri com el més important, i que estan disposades a desplaçar-se si el model educatiu del centre en qüestió els hi agrada.
“Els centres explicaran molt més quin és el seu projecte educatiu, i els pares i mares tindran molta més informació”, i per tant no aniran on els hi toca per proximitat, “sinó on creguin que el seu fill o filla pot tenir una millor educació”.
Això incrementarà “l’autonomia pedagògica del centre”, “que és una de les recomanacions que fa la OCDE i un dels trets fonamentals del sistema educatiu de Finlàndia”.
Els pares que tinguin aquest criteri de model educatiu com allò fonamental “podran veure satisfeta la seva necessitat, perquè la gent amb més recursos econòmics ja té aquesta llibertat, però els pares i mares d’una família humil que no tingui recursos però que estiguin preocupats pel model pedagògic en l’educació del seu fill podran veure satisfeta aquesta necessitat”, subratlla Alejandro.
Els centres educatius “es posaran les piles” i “s’esforçaran” per oferir als pares el millor projecte educatiu.
Alejandro ha recordat que “les ciutats amb els millors sistemes educatius tenen zona única escolar, com Pamplona, Logroño, Valladolid o Salamanca, ciutats de comunitats autònomes millor puntuades a l’informe PISA. Per exemple Castella i Lleó 509 punts, La Rioja 504 o Navarra 517 punts, sent aquesta última la comunitat espanyola que té el mateix nivell de punts que Finlàndia. Catalunya té 493 i està a la cua, juntament amb Extremadura, Andalusia i Múrcia. I no és una qüestió de diners perquè Múrcia i Andalusia són les comunitats que més gasten en educació i tenen els pitjors resultats, perquè és un problema de model.”
“La zona única és sinònim de qualitat en l’educació i nosaltres el que volem és que Tarragona sigui sinònim de qualitat el l’educació, i això es pot fer amb llibertat absoluta d’elecció del centre educatiu”, ha conclòs.
Equip de redacció