.

Imatge d’una torre d’alta tensió. Foto: Web Ajuntment d’Alcover

Totes les forces polítiques representades al consistori alcoverenc (ApC, CUP, Junts i ERC) han fet front comú, en el ple d’aquest divendres 3 de setembre, presentant un seguit d’al·legacions a aquest projecte impulsat per una empresa privada i que preveu la construcció deparcs eòlics i fotovoltaics a l’Aragó (Valmuel) iuna línia de Molt Alta Tensió que arribaria a la subestació de Begues, al Baix Llobregat.

Aquestes al·legacions contemplen aspectes tècnics, mediambientals i jurídics que xoquen frontalment amb actuacions ja aprovades amb anterioritat, tals com el POUM d’Alcover o el Pla territorial parcial del Camp de Tarragona, entre d’altres. Les al·legacions han estat elaborades d’una banda, pels serveis tècnics municipals de l’ajuntament, i d’altra, per informes encarregats pels diferents municipis afectats i pels Consells Comarcals, al gabinet d’advocats Yxart de Moragas, el biòleg Jordi Escolà Rovira i l’enginyer industrial Lluís Massagués Vidal.

Segons l’alcalde, Robert Figueras, “Alcover està treballant, des de fa un any i mig, en la implementació d’energies renovables en el terme municipal a partir del planejament urbanístic, convertint-se en un municipi pioner a Catalunya. És per això que el projecte de la MAT atempta directament amb els principis bàsics que es volen implementar a Alcover. És inconcebible que aquest macroprojecte ens traspassi pel territori”.

Figueras destaca que “si no existeix un suport explícit de la Generalitat serà difícil combatre macroprojectes d’aquestes característiques. No ens oposem a les energies renovables, però exigim que hi hagi un equilibri territorial en el seu desenvolupament “.

El projecte contempla una longitud aproximada de 274km i 475 torres i travessa un total de vuit comarques, Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp, Alt Camp, Baix Penedès, Alt Penedès i Baix Llobregat. A l’Alt Camp, els municipis afectats són Alcover, Bràfim, el Milà, Montferri, Nulles, Puigpelat, Rodonyà, Vallmoll, Valls i Vilabella.

El BOE del passat 28 de juliol publicava, en període de vacances, el procés d’informació pública de l’estudi d’impacte ambiental i la sol·licitud d’autorització administrativa prèvia d’un macroprojecte d’un clúster eòlic de l’Aragó i la seva corresponent infraestructura d’evacuació.I aquest mes desetembre finalitzael termini per presentar al·legacions.Des de l’Ajuntament d’Alcover es considera que és un termini insuficient per informar d’un document de milers de pàgines coincidint amb la seva exposició pública en ple mes estival. Per això i per sumar altres organismes de l’àmbit social, ecològic i econòmic, és pel que ha sol·licitat l’ampliació de termini a la subdelegació del Govern a Tarragona.

Oposició de 42 municipis afectats

D’altra banda, la Diputació de Tarragona, els consells comarcals de l’Alt Camp, l’Alt Penedès, el Baix Camp, el Baix Penedès, el Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, i els alcaldes dels 42 municipis afectats presentaran conjuntament aquest dimarts les al·legacions al projecte de la línia privada de molt alta tensió (MAT) impulsada pel grup saragossà Forestalia.