Malestar a Vila-seca per no haver estat convidats a la constitució de la plataforma
La plataforma zero pèl·lets s’ha constituït aquest migdia a la Delegació del Govern a Tarragona, amb l’objectiu de lluitar contra les fuites d’aquests petits plàstics, tant al polígon industrial de Tarragona com a les àrees potencialment afectades.
L’acte, que ha encapçalat el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré Arroyo, ha consistit en la signatura d’un conveni entre el Govern, la Diputació de Tarragona, l’Autoritat Portuària de Tarragona, l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), l’Associació Espanyola d’Industrials de plàstics (ANAIP), Plastics Europe i les empreses Dow Chemical Ibérica, Elix Polymers, Ercros, Basell Poliolefinas (Grup Lyondellbasell), Repsol Química, SK Primacor, Transformadora de Etileno i Katoen Natie.
Durant la presentació, Xifré ha remarcat que “avui signem un conveni molt important, que no és un punt de partida perquè ja fa uns anys que treballem per aquest objectiu, que ens emplaça i ens compromet a reduir les fuites d’aquest producte al polígon industrial de Tarragona i a les àrees potencialment afectades”. En aquest sentit, el delegat ha explicat que l’objectiu dels signants és “vigilar la presència de pèl·lets, cercar solucions per evitar una major dispersió, buscar finançament per les activitats de neteja i implementar solucions preventives“, ha afegit.
A l’acte també ha intervingut el president del Port de Tarragona, Saül Garreta, que ha reafirmat “el seu compromís amb la sostenibilitat i la defensa del medi ambient, disposat a treballar amb tothom en protegir la costa i promovent bones pràctiques. Com a Port volem demostrar la nostra responsabilitat com a administració compromesa amb l’entorn i ens posicionem com un referent en la lluita contra la contaminació marina a Catalunya“, ha reblat.
Des de la indústria, el vicepresident de l’AEQT, Javier Sancho, ha expressat la seva satisfacció per la constitució de la plataforma. Sancho ha manifestat que les empreses associades a l’AEQT que fabriquen o treballen amb pèl·lets estan adherides a la iniciativa Operation Clean Sweep, un programa que recull les millors pràctiques. Sancho ha destacat a més, que dues d’aquestes empreses han obtingut el Certificat OCS a nivell europeu.
“Aquesta plataforma és una oportunitat per estendre aquestes iniciatives de gestió i bones pràctiques a les altres empreses de la cadena de valor”, ha expressat el vicepresident de l’AEQT.
Malestar a Vila-seca per la manca d’informació
Poques hores després de la constitució de la plataforma, l’Ajuntament de Vila-seca ha enviat un comunicat per manifestar el seu malestar davant de la manca d’informació en la creació de la nova plataforma.
“L’Ajuntament de Vila-seca, actor molt important en la denúncia i l’afectació de la problemàtica dels pèl·lets, no ha estat convidat, ni tan sols informat de la presentació d’aquesta plataforma. De la mateixa manera que tampoc ho han estat entitats ambientalistes ni socials”, apunta el comunicat.
És per això que l’Ajuntament vila-secà considera una deslleialtat institucional que la Generalitat de Catalunya, qui és competent en aquest àmbit mitjançant l’ACA, “no hagi informat ni de l’esperit ni dels continguts de la constitució d’aquesta plataforma a un dels municipis més afectats per aquesta problemàtica i, més concretament, en l’àmbit de la platja de la Pineda“.
V.Tapias
Equip de redacció