L’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) ha enllestit el període de proves i els recorreguts de fiabilitat de la variant de Vandellòs del corredor mediterrani. Aquests tràmits donaran pas ara a la formació dels maquinistes, amb la previsió de posar la infraestructura en servei abans de final d’any. La darrera setmana es van fer 386 recorreguts de fiabilitat entre l’Hospitalet de l’Infant i l’estació d’alta velocitat del Camp de Tarragona -passant per l’intercanviador d’ample de la Boella-, i entre l’Hospitalet i l’estació urbana de Tarragona. En conjunt, els trens van sumar uns 15.000 quilòmetres en cinc dies. Els primers resultats de la fase de proves, que s’ha fet amb trens comercials de Renfe, són “altament positius”, segons Adif.
L’ens gestor d’infraestructures ha informat que les proves de fiabilitat han sotmès la infraestructura i les instal·lacions “a escenaris de màxima exigència” per verificar que el seu comportament compleix els paràmetres d’homogeneïtat, fiabilitat i estabilitat.
Aquesta fase de proves completa les que s’havien fet fins ara amb trens laboratori d’Adif i amb combois comercials en els trams d’ample internacional i ibèric, entre els quals destaquen les auscultacions de la via i dels sistemes d’electrificació, i comprovacions de les instal·lacions de seguretat, comunicacions i senyalització com el sistema ERTMS en el nivell 1.
El darrer escenari abans de la connexió de la variant i la posada en servei comercial serà el període de formació de maquinistes de Renfe, que començarà amb l’informe de resultats dels recorreguts de fiabilitat que s’han fet.
En paral·lel, continua la tramitació administrativa necessària per a l’homologació de la nova línia i el conjunt dels sistemes, així com en l’obtenció de les autoritzacions per part dels organismes competents. En aquest sentit, Adif insisteix que, si no hi ha imprevistos, i un cop s’obtingui l’autorització de l’Agència Estatal de Seguretat Ferroviària, la variant s’obrirà abans de final d’any.
El nou traçat, que és apte per a l’Alta Velocitat i el tràfic mixt de passatgers i mercaderies, connectarà el corredor mediterrani des de Vandellòs amb la línia de l’Alta Velocitat Madrid-Barcelona-frontera francesa i amb la línia d’ample convencional Tarragona-Reus.
El projecte consta de 64,1 quilòmetres, amb els ramals de connexió inclosos. Les principals infraestructures construïdes són el túnel de les Rojales, de 1.910 metres, i viaductes que sumen més de nou quilòmetres de longitud. També s’han construït noves estacions a l’Hospitalet de l’Infant i Cambrils.
El nou projecte permetrà augmentar la capacitat i l’operativa per a tota mena de tràfics en el tram entre Vandellòs i Tarragona, que encara avui és de via única, i escurçar una mitja hora el temps de trajecte entre Barcelona i València.
Equip de redacció