.

Imatge del Centre de control avançat d’Agbar. Foto: Cedida

Impulsar la resiliència hídrica, garantir la sostenibilitat dels ecosistemes i accelerar la digitalització del cicle de l’aigua són els principals objectius del projecte estratègic A-MEDI (Aigua Mediterrània Digital), desenvolupat per Agbar i que ha estat seleccionat en segona convocatòria en el marc del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) de digitalització del cicle de l’aigua. En concret, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha atorgat una ajuda de més de 6 milions d’euros per finançar el projecte, que es portarà a terme als municipis de Sant Pere de Ribes, Sitges, Canyelles i Olivella (Garraf), Castellet i la Gornal, Olesa de Bonesvalls i Sant Cugat Sesgarrigues (Alt Penedès) i Valls (Alt Camp).

A-MEDI planteja més d’un centenar d’actuacions que acceleren la digitalització de l’activitat del cicle urbà de l’aigua en aquests municipis, des de la captació, el transport i la distribució d’aigua potable, fins al sanejament i la regeneració. La implantació de noves tecnologies digitals permetrà una gestió més eficient del recurs i una millora de la transparència i de la governança del servei d’aigües, a més de protegir les masses d’aigua i els entorns naturals de la zona i garantir la resiliència dels municipis, un aspecte crucial en l’actual context d’escassetat hídrica i de canvi climàtic i que es veu agreujat com a conseqüència de l’estacionalitat que pateixen aquestes poblacions. I tot, sense oblidar l’eix social: de fet, el projecte preveu generar 11 nous llocs de treball i buscarà, també, establir aliances amb el territori.

Un impuls per a la transformació ecològica, digital i social dels vuit municipis

A-MEDI contempla tres tipologies d’actuacions per transformar la gestió del cicle urbà de l’aigua als vuit municipis. Per una banda, el projecte inclou diversos plans i estudis, accions destinades a establir els eixos estratègics a desenvolupar per millorar les captacions, el sanejament, la gestió de l’aigua i impulsar la regeneració, entre d’altres, així com minimitzar l’impacte del canvi climàtic sobre els recursos.

En aquest sentit, està prevista la redacció de plans de gestió de risc per sequera, de vigilància sanitària, de qualitat de l’aigua i de protecció en cas d’inundacions, així com plans directors d’abastament d’aigua, tant en alta com en baixa, i estudis hidrogeològics per identificar possibles nous recursos hídrics locals i establir una gestió sostenible dels mateixos.

Cal destacar els plans d’aigua regenerada als municipis on Agbar gestiona el clavegueram –Sant Pere de Ribes, Sitges, Valls i Canyelles-, que preveuen una diagnosi de la capacitat de regeneració dels municipis així com propostes concretes d’actuació.

El segon bloc del projecte inclou les accions orientades a la millora de l’eficiència, la digitalització i l’accés a la informació. Es pretén digitalitzar la captació, l’abastament, el consum, el clavegueram i el sanejament de l’aigua amb la instal·lació d’instrumentació que permetrà obtenir, en temps real, informació de l’estat de les xarxes i de la qualitat del recurs, així com avançar-se i evitar possibles episodis d’abocaments contaminants al medi.

A més, s’avançarà en la implantació de la telemesura de comptadors d’aigua, fet que permetrà controlar de forma molt més exhaustiva el consum d’aigua, tant per part de la pròpia persona usuària com per part de l’administració i l’operadora del servei.

La sensorització, la sectorització i la implantació de nous programes de gestió incidiran, també, en la millora del Rendiment Tècnic Hidràulic (RTH) de les xarxes d’abastament i en la reducció de l’Aigua No Registrada (ANR). De fet, l’A-MEDI preveu una millora de més de 10 punts del RTH mitjà dels municipis del projecte situant-se per sobre del 74%.

Aquest bloc també inclou accions per impulsar l’eficiència energètica i la descarbonització de l’activitat del cicle de l’aigua als vuit municipis, com ara la instal·lació de més de 600 kWp en cobertes solars. En conjunt, l’A-MEDI preveu una reducció del 23% de les necessitats energètiques anuals (al voltant d’1 GWh), l’equivalent al consum d’energia de 340 llars.

Finalment, el tercer bloc de l’A-MEDI inclou les actuacions relatives a la gestió de la información i al compliment dels objectius ambientals: la implantació de noves plataformes i eines de gestió digitals i software específic per millorar la governança del cicle integral de l’aigua, impulsar el control de la qualitat i incidir en la securització de les instal·lacions que intervenen en l’abastament i el sanejament.

Totes les actuacions plantejades al projecte A-MEDI estan valorades en més de 7 milions d’euros, dels quals més de 6 milions d’euros seran finançats pels fons europeus Next Generation. Es preveu finalitzar la implantació de totes les accions del projecte el 30 de juny de 2026.

Un projecte transformador que no deixa ningú enrere

Un dels objectius d’Agbar és contribuir, des de l’activitat de l’aigua, a la creació de municipis més justos des de l’àmbit social. En aquest sentit, la generació d’ocupació (Green Jobs) i la igualtat de gènere són eixos transversals que s’han tingut en compte en totes les actuacions plantejades a l’A-MEDI.

El projecte liderat per Agbar generarà ocupació de qualitat: 11 llocs de treball directes i 73 indirectes. Es prioritzarà la contractació de persones majors de 45 anys en situació de vulnerabilitat, en col·laboració amb els Serveis Socials dels diversos Ajuntaments.