Els tres regidors socialistes, un d’ERC, una del PP i la de l’Associació Democràtica Torrenca (ADT) han signat aquest dissabte un pacte de responsabilitat “per aconseguir tenir un alcalde no imputat pel cas Torredembarra”. Les negociacions han transcorregut al llarg de diversos dies i han seguit la mateixa línia que quan s’organitzava una moció de censura -que s’hauria dut a terme en cas que l’alcalde Daniel Masagué no hagués dimitit-. Entre altres qüestions han acordat proposar com a nou alcalde del municipi el socialista Enric Grangel, i que només puguin entrar a l’equip de govern aquelles persones que no estiguin imputades pel cas de suposada corrupció destapat el passat 26 de juny.
En aquest document, els signants també han exposat que el nou govern “tindrà com a principal objectiu garantir la governabilitat de Torredembarra fins a la finalització del present mandat”, i han proposat “tancar les empreses públiques creades no operatives” o “dur a terme, amb la màxima urgència, una auditoria econòmica, per tal de conèixer la situació en què es troba l’Ajuntament”. Tant Jordi Solé, portaveu del grup municipal del PSC, com Eduard Rovira, portaveu del grup municipal d’ERC, han assegurat que en el document es marca un “pacte de mínims”, a partir del qual s’anirà desenvolupant un programa de govern.
Solé ha dit que el document “és molt ample i hi cabem tots”, i ha convidat els altres grups a afegir-s’hi. El portaveu socialista ha detallat que els quatre regidors de CiU havien de tractar la qüestió en una trobada abans de dilluns, mentre que els dos regidors d’Alternativa Baix Gaià (ABG) es troben en un procés assembleari per decidir la seva postura. Rovira s’ha pronunciat en el mateix sentit i ha afirmat que “cal que sigui una cosa de tots i que no hi hagi portes tancades”.
Per la seva banda, el portaveu d’Esquerra ha manifestat que entre els motius que els han portat a proposar Enric Grangel com a nou alcalde, hi ha el fet que és el cap de llista de la segona llista més votada al consistori, així com que no es presentarà a les properes eleccions municipals, de manera que “donem una imatge de no sigles, no electoralismes”, ha exposat.
Rovira també ha avançat com es desenvoluparà el ple de dilluns en què s’ha d’elegir el nou batlle, després d’un primer ple en què s’aprovarà la renúncia de Daniel Masagué, empresonat per la suposada trama de corrupció des del passat 27 de juny. Perquè Grangel passi d’alcalde accidental a alcalde necessita majoria absoluta, nou vots. Si no els aconsegueix, la llista més votada, en aquest cas la de CiU, pot optar a proposar un alcalde, una situació que tant Solé com Rovira veuen força “improbable”. Així les coses, el torn passaria a la segona llista més votada, la socialista, i Enric Grangel esdevindria nou batlle de Torredembarra fins a les properes eleccions municipals.
Els pactes de l’acord
Primer.- Es proposa com alcalde de Torredembarra al Sr. Enric Grangel, cap de llista del PSC, segona llista municipal més votada després de CIU en les eleccions del 2011.
Segon.- Un cop elegit l’alcalde, es treballarà per constituir un govern el més ampli possible en el qual únicament tindran regidories delegades aquells regidors i regidores que no continuïn en situació d’imputats com a conseqüència de l’actuació del 26 de juny de 2014
Tercer.- El nou govern tindrà com a principal objectiu garantir la governabilitat de Torredembarra fins la finalització del present mandat
Quart.- Es traspassaran a la Junta de Govern Local (JGL) totes aquelles atribucions que actualment ostentava l’alcaldia i que poden ser traspassades a aquest òrgan de govern.
Cinquè.- El plenari de l’Ajuntament tindrà totes aquelles competències que s’havien delegat ala JGL al començament de l’actual mandat. Tanmateix, es modificarà el Reglament Orgànic Municipal (ROM) per tal de fer sessions plenàries i comissions informatives amb una periodicitat mensual.
Sisè.- Per tal de permetre als regidors i regidores que no ostentin cap regidoria delegada col·laborar amb la governabilitat de Torredembarra es crearan comissions de treball especifiques amb representació de tots els grups municipals i els tècnics i tècniques de l’Ajuntament que es requereixin per assessorar aquestes comissions.
Setè.- Atesa la realitat social del moment cap regidor ni regidora de l’Ajuntament tindrà dedicació exclusiva ni parcial i s’ajustaran les seves percepcions econòmiques per assistències a l’esmentada realitat social
Vuitè.- Es garantirà el funcionament col·legiat de tots els regidors i regidores en les decisions més importants
Novè.- S’ emprendran les accions urgents que es detallen a continuació:
1. Tancar les empreses públiques creades no operatives
2. Eliminar els càrrecs de confiança o restituir-los on els pertoqui quan no sigui possible la extinció dels seus llocs de treball
3. Es reglamentaran els pagaments de les productivitats i s’eliminaran les arbitràries existents
4. Obertura de la JGL a l’assistència de tots els regidors i regidores.
5. Tots els Grups Municipals signants d’aquest acord tindran representant a la JGL amb dret a vot
6. Normalitzar la situació de la neteja viària, els lloguers injustificats i altres contractes que puguin ser declarats nuls o anul·lables
7. Executar els acords de ple aprovats incloses les comissions d’estudi i treball.
8. Fer un inventari de tots els expedients municipals
9. Canviar l’actual lletrat extern de l’Ajuntament10. Dur a terme, amb la màxima urgència, una auditoria econòmica per tal de conèixer la situació en que es troba l’Ajuntament
Desè.- Es donarà a conèixer a tota la població de Torredembarra el perquè d’aquest acord i el seu contingut