.

Foto de família amb la bandera blava

L’alcalde de Roda de Berà, Pere Compte, acompanyat per Josep M. Marco, regidor de Platges i Medi Ambient, i per Cèlia Treserres, regidora de Festes i Comerç, ha hissat avui les dues banderes blaves que des d’aquest migdia onegen a les platges Llarga i Costa Daurada de Roda de Berà.

Tal i com es va anunciar el passat 14 de maig, l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor, ADEAC, ha tornat a concedir enguany aquest important guardó, el qual llueix a ambdues platges rodenques des de l’any 1999 i 2005, respectivament, en reconeixement de la seva qualitat i excel·lència, i de la gran tasca efectuada per l’Ajuntament.

L'alcalde, Pere Compte, hissant la bandera

L’acte oficial d’hissada ha comptat també amb la presència de membres dels departaments de Platges, de Medi Ambient i de Serveis, de la Brigada Municipal, del cos de Policia Local, així com dels professionals de l’equip de Creu Roja.

Aquest guardó, juntament amb la certificació internacional ISO 14001 de gestió ambiental amb el que compten totes les platges del municipi, i el certificat europeu de qualitat EMAS també per a les mateixes -Platja Llarga, Costa Daurada, Punta d’en Guineu, Pellisseta, Passeig Marítim i Camí de Ronda-, són una garantia, tant pels rodencs com pels visitants, de la qualitat excel·lent i dels serveis òptims amb que compten.

Requisits imprescindibles

Els requisits per obtenir el distintiu de bandera blava són molt estrictes i les platges Llarga i Costa Daurada compleixen tots els marcats per la normativa vigent. Entre ells: el nivell de qualitat de l’aigua ha de ser excel·lent, la neteja de la sorra, l’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda ha de ser l’adequada, s’han de portar a terme plans d’educació ambiental i informació sobre els ecosistemes i les àrees sensibles de la costa, (com és el cas de l’ecosistema dunar ‘Els Madalers’), una correcta gestió ambiental, i garantir una seguretat i uns serveis òptims.

Les tasques de prevenció, vigilància, salvament i socorrisme a les platges de Roda de Berà és efectuat per un equip professional de Creu Roja, tant a la sorra com a l’aigua, dins el que es considera zona de bany durant l’època estival; porten a terme serveis vinculats a les activitats de platja segons els protocols establerts, com l’ajuda als discapacitats, l’ajuda a nens perduts amb el lliurament de polseres identificatives, i l’ajuda a persones amb mobilitat reduïda a través de la cadira amfíbia, que els permet gaudir del bany còmodament.

Per tal de cobrir totes les platges es distribueixen tres casetes de socorrisme i primeres cures a les platges Llarga, Costa Daurada i Punta d’en Guineu; dues torres altes a la platja Llarga, límit amb Creixell; i a la platja Costa Daurada, a prop del Port; i dues casetes-torre elevades amb habitació per a cures a la platja de La Pelliseta i a la platja Llarga.

L’equip de Creu Roja

L’equip de Creu Roja a Roda de Berà, format per catorze socorristes titulats, disposa dels recursos materials necessaris per portar a terme la seva tasca, entre ells una ambulància de suport vital bàsic equipada amb tot l’imprescindible per realitzar accions de trasllat i evacuació dels usuaris de les platges si fos necessari després d’un salvament; quatre desfibril·ladors portàtils, dues cadires amfíbies ubicades als llocs centrals de socors de la platja Llarga i Costa Daurada, una moto aquàtica de rescat, dues embarcacions i un kayak, el qual s’utilitza des de l’estiu de 2012 en alguns casos en substitució de la moto d’aigua per tal de preservar el medi ambient.

Creu Roja ofereix el servei de vigilància, control i primeres cures de dilluns a diumenge d’11 del matí a 7 de la tarda, de forma ininterrompuda.