Una cinquantena de veïns de La Móra-Tamarit ha complert la seva intenció de personar-se aquest divendres al plenari municipal per protestar contra la “falta d’atenció” de l’Ajuntament als problemes del seu barri. Demanen un òrgan de gestió descentralitzada per “ser escoltats”, per al qual CiU i PP han presentat mocions que han quedat finalment aprovades.
Aquesta proposta ha estat considerada per l’Ajuntament com un “privilegi” i una forma de discriminar la resta de barris i per aquest motiu el grup socialista prefereix plantejar i estudiar la proposta millorant els mecanismes de participació ciutadana i tenint en compte tots els barris. Aquestes dues postures entre uns i altres ha estat el punt fort que ha centrat el debat del plenari d’aquest divendres que ha començat a les 9.15h i s’ha allargat en total fins a les 12.30h amb algunes aturades.
Els veïns assistents han protestat amb samarretes blanques i cartells on entre altres denuncien i es queixen de no disposar d’un centre d’assistència mèdica, tenir un canal insalubre que genera mosquits i falta de fibra òptica o gas butà entre d’altres.
L’informe tècnic de l’Ajuntament queda rebutjat
Primer de tot els populars han demanat treure del punt del dia la proposta de l’Ajuntament de “desestimar” la proposta dels veïns considerant que hi ha “motius per reflexionar”. El vot de PSC i ICV davant de PP i CiU ha fet mantenir-ho en la programació i tirar endavant en la seva postura contraria. Els veïns molestos a banda de mostrar les pancartes han abandonat la sala amb mostres de rebuig: “marxem”, “teniu molta cara” han estat algunes de les frases escoltades. Posteriorment han tornat per seguir el resultat del vot de les mocions en favor seu.
D’altra banda, l’informe tècnic amb què es defensa l’Ajuntament ha estat rebutjat en vots tant per PP com CiU que esperaven el seu torn per defensar una moció conjunta en defensa d’aquests veïns.
La portaveu de CiU, Victòria Forns, per la seva part ha dit que “el govern s’amaga rere recursos tècnics per manca de voluntat política”
Moció aprovada en favor de La Móra-Tamarit
L’equip de govern (PSC) ha defensat que està a favor de “la millora de la participació ciutadana d’àmbit territorial en la gestió municipal de la ciutat de Tarragona” i mecanismes de diàleg amb la ciutadania, i per aquest motiu ha presentat una moció que ha quedat desestimada amb els vots en contra de PP i CiU que consideren “que va en contra del que plantegen els veïns i defensem a la nostra moció” tot i el suport d’ICV-EUiA. Begoña Floria, portaveu del PSC, ha lamentat que “s’hagi votat en contra de millorar aquests mecanismes de participació que plantegem” i que aquesta moció “no es concreta en aquest barri sinó que és genèrica”.
El que els socialistes han deixat clar és que no consideren adient “iniciar processos que puguin generar situació de discriminació entre barris”. A la vegada també parlen de tenir compte a la “despesa municipal” i avaluar si les conselleries de barri ja són suficients, si són millorables o si calen realment òrgans de gestió desconcentrada dins del pressupost municipal. La portaveu dels socialistes, Begoña Floria, afirma que l’òrgan que vol l’AVV tindria un cost de 129.000 euros, i “en l’època de l’austeritat” suposa una cost massa elevat. També que si s’aplica la mesura als set districtes de la ciutat, “el cost sumaria 900.000 euros”.
El portaveu del PP, Alejandro Fernández, ha negat que es vulgui privilegiar els veïns de La Móra, ja que es tracta d’un procediment legal i ha criticat a la portaveu socialista, Begoña Floria, que les seves declaracions a la premsa aquests dies sí hagi servit per enfrontar barris. Els convergents han considerat una “equivocació” que l’alcalde no hagi dialogat amb els veïns quan “representa a tots els de Tarragona”.
PP i CiU s’han aliat per tant en defensa dels veïns de La Móra-Tamarit defensant una moció que ha quedat aprovada amb els seus vots a favor de la creació de La Móra-Tamarit com a nucli separat de població o la creació de l’Òrgan de Gestió Desconcentrada que sol·liciten, atenent a la previsió que fa el ‘Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el text refós de la ‘Llei Municipal i de règim local de Catalunya’ i la ‘Ley 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim legal’.
Els socialistes s’han abstingut en aquest cas ja que “hi ha punts amb els quals sí estem d’acord i altres no” ha dit Floria qui reitera que “cal conscens” i que parlar de “privilegi” ho hauria fet “si qualsevol barri demana una proposta com aquesta en benefici seu i sense tenir en compte els altres barris” ha defensat.
La portaveu d’ICV-EUiA, Arga Sentís, ha acusat als populars i convergents d’utilitzar als veïns i la seva demanda per “fer populisme i política”. Considera que la ciutat “està fragmentada” i el que cal és “buscar unitat i no consells fets a mida” i per tant ha defensat la proposta del PSC de trobar una solució raonada i plural com un consell veïnal.
-Adrià Recasens-