El rei Felip VI ha reafirmat aquest dijous en el seu primer discurs com a monarca la seva “fe” en la “unitat d’Espanya” com una nació “diversa” on se sumen “cultures i tradicions” i on, des de la “solidaritat i el respecte, hi cabem tots”. Ho ha fet en apel·lant al seu paper com a màxim exponent d’una “monarquia renovada per a un temps nou” que treballarà, ha dit, des del respecte a la Constitució per preservar i revitalitzar els principis ideals de la convivència en pau i llibertat dels espanyols. “Treballem tots junts, cadascú amb la seva pròpia personalitat, i amb lleialtat, als objectius comuns que planteja el segle XXI”, ha dit.
El nou monarca ha pronunciat davant les Corts un discurs de prop de 30 minuts on ha abordat la situació política i social a l’Estat, amb èmfasi especial al problema territorial i a la diversitat lingüística, però també amb un principi d’esmena respecte als escàndols de corrupció, amb referències a la regeneració democràtica, el record a les víctimes del terrorisme, al Medi Ambient i a la igualtat de la dona, entre altres.
Un rei “constitucional” que és “símbol” de la “unitat i permanència de l’Estat”
Felip VI, que ha definit Espanya com una “gran nació” en la que “creu, estima i admira”, ha rendit homenatge al seu pare, el rei Joan Carles, així com a la seva mare, la Reina Sofia, als qui la cambra ha dedicat llargs aplaudiments, i ha recordat el paper del seu predecessor en la transició, on es van assentar els fonaments, ha dit, de la convivència.
“Avui puc afirmar davant aquestes cambres que comença el regnat d’un rei constitucional” que “exerceix la primera magistratura de l’Estat d’acord a una Constitució que va ser referendada pels espanyols i que és la nostra norma suprema”, ha sentenciat.
Segons el monarca, com a rei s’ha d’atendre a les seves funcions constitucionals i per això “ser símbol de la unitat i permanència de l’Estat, assumir la seva més alta representació i arbitrar i moderar el funcionament regular de les institucions”.
Defensa les llengües de l’Estat
En aquest marc, ha apel·lat a superar “el que ens ha separat i dividit” i a reforçar “el que uneix” els espanyols, perquè “unitat no és uniformitat” i la mateixa Constitució, ha recordat, proclama la seva voluntat de protegir “les seves tradicions, cultures, llengües i institucions”.
Ho ha fet abans de destacar la diversitat lingüística com a element enriquidor i “patrimoni comú que ha de ser objecte d’especial respecte i protecció” perquè les llengües “són ponts de diàleg entre els espanyols”, tal com van dir, ha recordat, Machado, Espriu, Aresti o Castelao.
“Hi cabem tots”
En una referència al procés català, Felip VI ha assegurat que en aquesta Espanya “diversa”, basada en la “igualtat” dels espanyols i en la “solidaritat” entre els seus pobles i el “respecte a la llei”, “hi cabem tots” i “totes les formes de sentir-se espanyol”.
Segons ha apuntat aquest convivència s’ha de construir “amb afecte sincer” i víncles de fraternitat indispensables” per als projectes compartits, perquè, “una nació no és només la seva història” sinó “un projecte integrador sentit i compartit per tots” que “mira cap al futur”.
Una “Espanya renovada”
El nou cap de l’Estat també ha apel·lat a una “Espanya renovada” que cal “construir junts” des de la garantia de l’Espanya “en pau i convivència” per part dels poders públics. “Els espanyols, i especialment els homes i dones de la meva generació, aspirem a revitalitzar les institucions, a refermar en les nostres accions la primacia dels interessos generals i a enfortir la cultura democràtica”, i a una Espanya “on es puguin arribar a acords entre les forces polítiques en els moments en què ho aconselli l’interès general”, ha dit, perquè “volem que els ciutadans i les seves preocupacions siguin l’eix de l’acció política”.
Referència al cas Undargarín
Felip VI també ha introduït al seu discurs una defensa de la monarquia parlamentària com a instrument útil a la societat espanyola, amb una referència implícita als escàndols que han afectat la seva família en els últims anys. Una Corona, ha dit, que ha de “saber guanyar-se” el respecte dels ciutadans i, per tant “vetllar per la dignitat de la institució” des d’una conducta “íntegra, honesta i transparent”.
“Avui més que mai els ciutadans demanen amb tota la raó que els principis morals i ètics inspirin, i l’exemplaritat presideixi la nostra vida pública, i el rei ha de ser un referent i un servidor d’aquesta exigència dels ciutadans”, ha dit abans d’assegurar que la que ell representa és “una monarquia renovada per a un temps nou”.