.

L'objectiu de l'Agrupament és que els infants que es formin com a persones solidàries i compromeses amb la societat

L'objectiu de l'Agrupament és que els infants que es formin com a persones solidàries i compromeses amb la societat

L’Agrupament Escolta i Guia Xaloc pertany a Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya. Aquest moviment aposta per l’educació en el lleure sense ànim de lucre tot seguint un mètode educatiu que pretén que cada noi i cada noia esdevingui protagonista del seu propi creixement i de les accions que treballa en equip, amb la finalitat que es formin com a persones solidàries i compromeses amb la societat.

Aquesta educació pretén que els infants i joves coneguin el seu entorn, el país i les seves característiques socials, culturals, històriques, en detectin les necessitats existents i descobreixin com contribuir a cobrir-les en la mesura que els sigui possible.

Els projecte d'aquest curs ha estat la coneixença i aprenentatge de l’ecosistema del Francolí

Els projecte d'aquest curs ha estat la coneixença i aprenentatge de l’ecosistema del Francolí

Cada curs duen a terme un Projecte d’Agrupament que ha d’acomplir unes característiques:

– Que sigui d’utilitat o que aporti un benefici a l’entorn proper

– Que aporti coneixements innovadors dels que es puguin extreure conclusions.
En definitiva, transformador i educatiu.

Una imatge dels infants a la vora del Francolí

Una imatge dels infants a la vora del Francolí

El Projecte d’Agrupament d’aquest curs 2013-14 és: CUIDEM L’ECOSISTEMA DEL FRANCOLÍ, es tracta de la coneixença i aprenentatge de l’ecosistema a partir d’analitzar mostres d’aigua i veient la diferent fauna que s’hi troba. Un cop al mes va anar una branca del Xaloc. Un cop finalitzat l’anàlisi es va fer un estudi de com el clima, les pluges o la sequera, l’activitat humana… afectava a l’ecosistema del riu al llarg de tres mesos. Cal tenir en compte que van començar el projecte en ple hivern i van acabar ja ben avançada la primavera.

Per a dur a terme el projecte, es van posar en contacte amb l’Escola de Natura Francolí i van parlar amb el responsable, Txiqui López, que els va explicar que Mare Terra Fundació Mediterrània és una entitat sense ànim de lucre i independent, de referència per la societat en matèria de conservació i recuperació de l’entorn, amb la missió d’estudiar i de crear alternatives econòmiques i ambientals per aconseguir que el desenvolupament sostenible sigui una realitat en tots els àmbits socials. En aquest context i en coherència amb el projecte del centre s’ha creat L’Escola de Natura Francolí, Centre d’Interpretació, situada al Parc del Francolí a la mateixa ciutat de Tarragona.

Aquesta Escola pretén redescobrir el Francolí i les seves qualitats, donar-lo a conèixer a tota la ciutat i conscienciar a la gent perquè torni a ser el que havia estat.

Una altra imatge de ls visita al riu

Una altra imatge de ls visita al riu

En les successives visites dels joves, les activitats que es van dur a terme van ser:

En primer lloc assistien a una xerrada sobre el Francolí amb suport audiovisual, on els explicaven les característiques físiques del riu al llarg de tota la seva conca, afluents, usos que se n’ha fet all llarg de la història, etimologia del seu nom…

Després anaven a la vora del riu a mesurar característiques físiques, químiques i biològiques per tal d’analitzar la qualitat ecològica del Francolí. Els resultats van ser (veure imatge amb el quadre de resultats):

Quadre de resultats

Quadre de resultats

– Bioindicadors (animals indicadors de la contaminació de les aigües):
* Quironòmid
* Ancylus
* Gammàrid
* Efimeròpter
* Caragol d’aigua
* Plecòpter
* Sangonera

Després de valorar els resultats obtinguts a les analítiques han arribat a una conclusió que volen transmetre a tot aquell que té la sort i el privilegi de viure a prop del Francolí i és que tenim un riu ple de vida, amb bona qualitat d’aigua i un entorn digne de ser preservat. Molt lluny de l’abocador que era fa uns anys i que encara avui és l’opinió generalitzada per gran part dels tarragonins. Amb aquesta experiència molts nens i nenes han vist que era una opinió errònia.

*Pots veure més imatges en aquest enllaç-