Josep Anton Ferré ha estat escollit nou rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb un 53,97% de vots ponderats a les eleccions celebrades avui. L’altre candidat, Agustí Segarra, ha obtingut el 46,03% dels vots ponderats. La clau ha estat el caràcter ponderat dels vots, que atorga un pes de 51% en el resultat final al Personal docent i investigador (PDI) doctor amb vinculació permanent. La majoria d’aquest col·lectiu ha donat suport a Ferré, la qual cosa li ha permès vèncer amb 892 vots totals pels 1.178 que ha rebut Segarra. L’economista s’ha imposat en l’àmbit d’altre PDI, PAS i estudiants, en uns comicis més participatius que els del 2010.
Josep Anton Ferré substituirà en el càrrec a Francesc Xavier Grau, rector de la Universitat des de l’any 2006. La durada del seu mandat serà de quatre anys, amb possibilitat de reelecció consecutiva una sola vegada.
L’elecció a del rector es fa per vot universal i ponderat per sectors, d’acord amb els coeficients fixats per la llei i l’Estatut de la URV. En el resultat final el vot de PDI doctor amb vinculació permanent pesa un 51%; el de l’estudiantat, un 26%; el del PAS un 12%, i el de la resta del PDI, un 11%.
Crida a la il·lusió
El candidat electe ha volgut fer una crida a la il·lusió i ha expressat que “malgrat els moments complicats que vivim les institucions, amb convicció i la capacitat que tenim serem capaços d’assolir grans metes en aquest proper període”. El nou rector ha admès el repte “complex” que suposa gestionar una institució com la URV i s’ha compromès a treballar “tant com hem fet fins ara”.
En aquest sentit, Josep Anton Ferré ha assegurat que els seus objectius són la preservació de les metes que ha assolit la universitat, poder consolidar la posició de la URV respecte a l’oferta d’ensenyaments de què disposa, així com la capacitat de captar els alumnes i de poder “retenir” a les persones que hi estan treballant. “Volem que la nostra oferta interessi a molta gent i per això haurem de flexibilitzar la nostra organització i mirar d’innovar en aspectes que ens permetin avançar”, ha reblat.
El candidat menys votat, Agustí Segarra, ha felicitat Ferré i li ha desitjat èxit, “perquè els seus èxits també ho són del col·lectiu i de tothom”, ha valorat. Segarra ha assegurat que seguirà treballant per la URV i ha demanat al nou rector que tingui en compte la “pluralitat” existent a la institució, la qual considera un avantatge i no pas un “handicap”. L’economista ha reconegut que esperava un resultat “més favorable” i ha descartat concórrer als pròxims comicis.
L’equip del nou rector
Al candidat electe l’acompanyarà l’equip format per Josep Pallarès, catedràtic de Tecnologia Electrònica al Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica; Josep Manel Ricart, catedràtic de Química Física al Departament de Química Física i Inorgànica; Montserrat Giralt, professora titular de Farmacologia al Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques; Arantxa Capdevila, professora agregada al Departament d’Estudis de Comunicació; Jordi Tous, professor titular de Psicologia Social i del Treball al Departament de Psicologia; Mar Gutiérrez-Colon, professora agregada del Departament d’Estudis Anglesos i Alemanys, Mario Ruiz, professor titular de l´àrea de Filosofia del Dret i Filosofia Política al Departament de Dret Públic.
Electors convocats
El total d’electors convocat a les urnes era de 16.754. La votació s’ha fet separadament per sectors de la comunitat universitària. Del cens del Personal Docent i Investigador (PDI), Doctor amb vinculació permanent (499); ha participat un 84,27%, un 30% més que en les anteriors elecions.
De l’altre Personal Docent Investigador (PDI) (1.573) ha participar un 30,34%, quasi el doble que fa quatre anys. Els d’estudiants (13.994) segueix sent el col·lectiu amb menys participació, però aquest cop quasi ha doblat la de les anteriors eleccions arribant fins el 5,78%.
Del Personal d’Administració i Serveis (PAS) (688) ha participat un 81,4% amb un augment de quasi 18 punts. El fet que per primer cop hi hagués dos candidats en unes eleccions a rector ha estat un factor decisiu en l’augment de la participació de tots els sectors de la comunitat universitària.
Eleccions al Claustre
Entre ahir i avui també han tingut lloc les eleccions a Claustre universitari, màxim òrgan de representació de la comunitat universitària, en què s’han renovat representants del PDI i el PAS. Els estudiants elegiran els seus representants al Claustre al novembre.
En aquest cas la votació ha estat electrònica i s’ha fet només en aquelles circumscripcions on el nombre de candidats era superior al de representants a elegir. S’han escollit 14 representants del PDI doctor amb vinculació permanent, 1 d’altre PDI i 24 representants del PAS.
A aquests representants electes s’hi ha de sumar 41 representants de circumscripcions on no s’ha fet votació perquè coincidia el nombre de candidats amb el d’escons. Finalment han quedat vacants 19 escons als que no s’han presentat candidats. El Claustre universitari està format per 203 escons, entre els membres nats, i els representants dels quatre sectors de la comunitat universitària.