.

A la dreta les Torres Catalunya acompanyen a les Torres Roma (esquerra) conformant la nova porta d'entrada a la ciutat

A la dreta les Torres Catalunya acompanyen a les Torres Roma (esquerra) conformant la nova porta d'entrada a la ciutat. Foto: Adrià Recasens / Tarragona21

Just davant d’un dels ponts del Francolí, a l’Av.Roma, una de les arteries principals de la ciutat, s’estan erigint les que s’anomenaran Torres Catalunya, dos nous blocs de pisos annexos al Centre Comercial Parc Central de Tarragona i que, paral•leles a les Torres Roma, canviaran la visió de paisatge de l’entrada a la ciutat que fins ara presentaven aquestes.

Es tracta d’una de les obres residencials més grans del país en els últims dos anys i va a càrrec de Tagna, el mateix grup empresarial responsable d’altres edificis de la ciutat i d’estètica i estil similar, com els dos blocs de pisos de protecció oficial a la zona de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona amb 123 habitatges de 3 i 4 habitacions o l’edifici Altadis, a l’avinguda Vidal i Barraquer, just al costat de les instal•lacions de l’antiga fàbrica de la Tabacalera i on el Diari Més ocupa els baixos.

Les dues torres tenen 12 i 17 plantes amb 7 habitatges a cadascuna

Les dues torres tenen 12 i 17 plantes amb 7 habitatges a cadascuna. Foto: Adrià Recasens / Tarragona21

Nou paisatge

La seva construcció canviarà el ‘skyline’ (paisatge d’horitzó) que fins ara quedava format a una banda per les Torres Roma i a l’altra el Parc Central. Ara el centre comercial anirà acompanyat d’aquest edifici que s’ha dut a terme de forma similar a les torres de l’altre cantó de l’Avinguda Roma per “no trencar gaire amb l’estètica” comenta a Tarragona21 el regidor d’urbanisme, Carles Castillo.

“És un projecte bonic, una nova porta al centre de la ciutat, i una satisfacció que segueixi havent empreses que apostin per fer obres com aquesta a la nostra ciutat i contribueixi també a l’economia i a donar llocs de treball” valora Castillo. Segons el regidor, la nova imatge “serà característica a la ciutat com ho és l’Atlàntic” en referència a l’edifici més alt de Tarragona amb 65 metres a la Rambla Nova, i conegut amb aquest nom tot i que actualment vagi retolat com a ‘Santander’ pel canvi d’entitat bancària als baixos.

Les Torres Roma, d'estètica similar

Les Torres Roma, d'estètica similar. Foto: Adrià Recasens / Tarragona21

Característiques

Amb poc més de 31 mil metres quadrats construïts, les Torres Catalunya suposen dos nous i alts blocs de pisos que ocupen els núm. 30, 34 i 36 de l’Avinguda Roma cantonada amb Passeig de la Independència i que amb 12 i 17 plantes no superen les 20 de l’edifici Atlàntic ni tampoc els 17 que també fa la més alta de les Torres Roma. Cada planta ofereix 7 habitatges i en total hi ha 203 entre les dues torres. Hi ha dos pisos soterranis per aparcament i la planta baixa prevista per a locals comercials.

Les façanes d’alumini es caracteritzen per la linealitat i diverses formes geomètriques a més d’un disseny compositiu bicolor de clarobscurs molt ‘vanguardista’.

S'ha utilitzat materials per a l'aïllament tèrmic i acústic de la façana

S'ha utilitzat materials per a l'aïllament tèrmic i acústic de la façana. Foto: Adrià Recasens / Tarragona21

A la web torrescat.com es poden conèixer més detalls i preus sobre els nous habitatges i els modes de finançament. La plana els promociona a partir de diversos paràmetres com el ‘finançament’, anunciant que Catalunya Caixa es fa càrrec fins a un 90% de valor de l’habitatge; ‘qualitat’, presumint d’estructures i materials de primera qualitat, amb aïllament tèrmic i càmara d’aire a les façanes dels dos edificis; la ‘ubicació’, ja que es tracta d’un conjunt residencial situat al bell mig de la major oferta d’oci i les principals àrees comercials de la ciutat; i finalment la ‘singularitat’, pels edificis de disseny que es converteixen en “la nova porta d’entrada a la ciutat de Tarragona i amb el mar com a referent”.

Una imatge de la maqueta

Una imatge de la maqueta. Foto: Adrià Recasens / Tarragona21

Edificis eficients i ‘smart’

Les Torres Catalunya s’han projectat amb criteris d’eficiència energètica. De fet es compleixen diverses exigències de coeficiència del Código Técnico de la Edificación CTE i altres lleis, i va optar al Premi Endesa a la promoció immobiliària més sostenible del 2012.

S’ha utilitzat materials per a l’aïllament tèrmic i acústic de la façana i inclou energia solar tèrmica que calenta l’aigua. A més les façanes no tenen més d’un 30% d’aïllament en superfície, fet que permet conservar la calor durant l’hivern i que no pugi la temperatura a l’estiu.

D’altra banda, l’edifici també permet l’estalvi de consum energètic gràcies als detectors de presència als espais comunitaris.

Està previst que les obres finalitzin al setembre

Està previst que les obres finalitzin al setembre. Foto: Adrià Recasens / Tarragona21

Finalment la seguretat també forma part dels seus paràmetres. Hi ha tres ascensors a cada torre i dues escales contra-incendis.

Les obres encara trigaran un temps a quedar totalment finalitzades, es preveu que per a finals de setembre, ja que un cop s’acabi l’edifici caldrà arreglar i condicionar cada habitatge. El ritme dels treballs s’ha vist endarrerit per causes diverses tot i que “donades les circumstàncies, la dificultat i el temps de crisi s’entén” valora Castillo.

Un cop enllestides, Tarragona disposarà d’una nova porta d’entrada a la ciutat amb grans torres a banda i banda, les Roma i Catalunya.

-Adrià Recasens-