.

Viaducte del Corredor del Mediterrani a l'Hospitalet de l'Infant. Foto: ACN

El Ministeri de Foment garanteix que el tram del Corredor del Mediterrani entre Vandellòs i Tarragona disposarà de doble ample de via, l’ibèric i l’europeu. Així ho ha assegurat el secretari d’Infraestructures del Ministeri, Manuel Niño, que, en declaracions a l’ACN, ha assegurat que el doble ample de via es farà a través d’un nou sistema de travesses polivalents, homologat per Adif, que permeten la instal·lació d’un tercer rail.

Foment s’ha afanyat a contestar davant l’alarma generada per ERC qui ha denunciat que les travesses que s’estan col·locant en el tram de l’interior de les comarques de Tarragona només són d’ample ibèric i són incompatibles amb el tercer rail.

La planificació del ministeri preveu que entre Vandellòs i el nus de Vila-seca hi puguin circular trens de mercaderies i de viatgers ja siguin d’ample ibèric o internacional. A partir d’aquest nus, ha aclarit Niño, els trens de passatgers d’ample europeu es podran desviar per un nou ramal fins a l’estació del Camp de Tarragona per connectar amb la línia del TAV, mentre que la resta de combois d’ample ibèric prosseguiran per la línia convencional, passant per Tarragona, Sant Vicenç, Vilafranca, Martorell i Castellbisbal. Precisament, Foment també ha adjudicat en aquest corredor la implantació del tercer rail, unes obres que s’iniciaran “en breu”, ha detallat Niño.

Inicialment, el Ministeri de Foment havia planificat que aquest tram entre Vandellòs i Tarragona es construiria només amb l’ample de via internacional. Tot i això, s’ha decidit implementar el doble ample de via arran la petició d’operadors privats de mercaderies per disposar de més temps per adaptar-se al sistema europeu. “S’ha buscat una solució que no és massa costosa i que ha permès resoldre tècnicament la petició del sector, que hauria patit un important perjudici econòmic”, ha subratllat el secretari general d’Infraestructures.

Dubtes sobre el Corredor

La resposta de Foment arriba poques hores després que ERC hagi denunciat que les obres del tram interior del Corredor del Mediterrani s’estigui fent només en ample ibèric i amb unes travesses “incompatibles” amb el tercer rail que ha de permetre l’ample internacional. “Hem anat allí i ho hem mesurat i allò és ample ibèric”, ha assegurat el diputat d’ERC Josep Andreu. El republicà assegura que amb aquestes travesses “és impossible” el tercer rail “haurien d’aixecar totes les travesses que hi ha a la via i posar-ne una altra d’un altre tipus”, un argument rebatut per Foment amb el detall del nou sistema de travesses polivalents.

Els dubtes d’ERC sobre el Corredor del Mediterrani arribaran tant al Parlament com al Congrés de Diputats on els republicans interpel·laran tant al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, com a la mateixa ministra de Foment, Ana Pastor.

Bateria de preguntes del PSC

D’altra banda, el grup socialista a les Corts Generals ha entrat a registre aquest matí una bateria de preguntes a la ministra de Foment per conèixer les veritables intencions del Govern en relació amb el Corredor del Mediterrani, així com les possibilitats tècniques reals a l’hora d’implementar-les. Segons ha afirmat el diputat socialista Francesc Vallès, “si hi ha algun dubte sobre la voluntat real del ministeri d’incorporar l’ample europeu al Corredor del Mediterrani, sobre la compatibilitat de les travesses que s’estan instal·lant, o els terminis sobre la seva entrada en funcionament, s’han d’esvair quan més abans millor. És per això que hem presentat aquest seguit de preguntes amb caràcter d’urgència.”

En concret, “preguntem a la ministra si són compatibles les obres del tram ferroviari de Cambrils a Montbrió del Corredor de la via d’ample ibèric amb la implantació d’un tercer carril, tal i com ha plantejat el Ministeri de Foment.”

“Així mateix, també volem que la ministra ens digui si les travesses polivalents instal·lades en aquest tram ferroviari són compatibles amb el tercer carril. En un altre ordre de coses, preguntem també a Foment quin tipus d’estudis i projectes està elaborant per instal·lar el tercer carril del Corredor del Mediterrani entre Castelló i Vila-seca i quan tenen previstes iniciar i enllestir les obres”

En darrer terme, el grup socialista vol saber si el Ministeri de Foment contempla la possibilitat de posar en funcionament la línia, o algun dels seus trams, d’ample ibèric entre Castelló i Vila-seca abans de la implantació del tercer fil i també si el Govern segueix contemplant la realització dels projectes necessaris per poder quadruplicar les línies ferroviàries des de Castelló fins a la connexió amb la línia d’Alta Velocitat Madrid-Barcelona del Corredor del Mediterrani i de quin ample seria.

El Port no en sap res

D’altra banda, des del Port “no hi ha constància” de modificacions de canvi del projecte. El seu president, Josep Andreu, ha afirmat a Tarragona21: “Confiem en el projecte presentat pel ministeri de Foment, tant pel que fa al calendari com el projecte tècnic”.

Crítiques de l’Associació pel Transport Públic

D’altra banda, també s’ha mostrat molt crític amb el desenvolupament de l’obra del Corredor del Mediterrani per les comarques tarragonines el portaveu de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic al Camp de Tarragona, Daniel Pi. En declaracions a l’ACN, Pi ha qualificat “d’autèntic desgavell” la planificació del Corredor del Mediterrani amb informacions contradictòries en els darrers mesos. “Primer havia de ser ample europeu, després es va parlar d’amples mixtes i ara s’està instal·lant la via ibèrica. El que no pot ser és que estem parlant del principal corredor de viatgers i mercaderies de la península i encara s’està parlant del què es fa quan les obres s’estan executant”, ha manifestat. Per Pi, “al ministeri li hauria de caure la cara de vergonya i, probablement, per inacció a la Generalitat també”.

Reacció de la CEPTA

Per la seva banda, el president de la CEPTA, Antoni Belmonte, considera “primordial que pugui tenir connexió d’ample europeu per poder complir la missió de garantir el desenvolupament del teixit empresarial i productiu de les comarques de Tarragona a través d’una millor comunicació amb la resta de ports de la façana Mediterrània i la resta de territoris connectats a la xarxa d’ample europeu”.

Sobre la travessera amb la qual s’estan construint les vies dels trams del Corredor Mediterrani en les mides de l’ample ibèric i l’ample europeu, Belmonte entén que “respon a la voluntat de poder aprofitar aquests trams de via fins que el Corredor Mediterrani estigui actiu i no per altres intencions”. En aquesta línia, declara Belmonte, l’ample convencional de les travesseres permet adaptar-se a les noves vies, tot i que afegeix que “no sé quin pot ser el cost de fer la reconversió amb tota l’estructura feta, d’ample ibèric a europeu”.