.

El tinent d'alcalde Carles Castillo

La finalització de contractes de personal que van estar associats a la redacció del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), els efectes negatius múltiples que per l’Ajuntament està tenint les retallades del Govern central, especialment en el fet de limitar al màxim les noves contractacions, i la manera com històricament s’ha organitzat l’àrea, han provocat que l’àrea municipal de Territori, que comanda el conseller Carles Castillo, estigui col·lapsada.

En aquests moments, no pot donar sortida a la gran quantitat de tasques que se li reclamen. Per posar un exemple, té més de cent informes en cua d’espera. La solució passa per una reordenació interna que ja està en marxa des de fa temps, que acabi amb l’històric regne de taifes que suposava la regidoria d’Urbanisme, una reordenació que s’està executant amb més lentitud de la desitjada per la complexitat del procés, però també per no trepitjar ulls de poll; ja estan sorgint tensions internes entre el personal.

Un segon capítol per alleugerir la tasca i focalitzar els objectius passa per la contractació del gerent d’Urbanisme. Hi ha tres candidats que s’han presentat al concurs, que va finalitzar fa uns dies, i ara caldrà que superin les proves. En tot cas, la figura del gerent no marcarà la necessitat de la reorganització, decisió ja presa de fa temps i que es vol concloure en mesos.

“Estem fent la mateixa feina, o més, però amb molta menys estructura. I això arriba a un punt en què no es pot carregar més de feina els funcionaris”, es lamenta Carles Castillo a Tarragona21. L’elaboració d’informes tècnics, les respostes a procediments judicials associats a reclamacions ciutadanes o empresarials derivades dels canvis provocats pel POUM són part de la feina que ha acabat col·lapsant la regidoria, que es troba en un procés d’unificació i que ha absorvit la important Oficina de Planificació, de qui depèn, com a emblema més destacat, la planificació dels Jocs Mediterranis de 2017. Justament, també tasques associades als Jocs s’estan alentint pel col·lapse.

Castillo ha reconegut a aquest digital que l’herència rebuda de les etapes del govern municipal de CiU i PP van provocat que Territori acabés sent una mena de “regne de taifes”, on la dificultat radicava a canviar de lloc el personal perquè se centrés en els departamenmts que més falta feia. Aquest procés no és fàcil i està provocant llargues reunions perquè normalment a pocs els agraden els canvis.

‘Poca eficiència’

“Tradicionalment, Territori ha funcionat amb poca eficiència”, ha reconegut Castillo, “i l’hem de guanyar, i no es  pot fer si no és amb la reorganització”.

“Es tracta d’assignar recursos en funció de les necessitats”, és l’aposta de Carles Castillo, que vol acabar aquest mandat “enfilant la regidoria de Territori en aquest camí”, el de “ser més eficaços”. Es vol actuar “de manera transversal”, acabant amb els regnes de taifes. És a dir, que els tècnics siguin de l’àrea de Territori i no d’un departament concret.

No es tracta de contractar més personal, un fet que la legilació del Govern central impedeix, “sinó de dedicar personal de la mateixa àrea a altres tasques quan hi hagi puntes de treball perquè és impossible carregar amb més feina els funcionaris”. Castillo defensa aferrissadament la tasca dels funcionaris, de vegades menyspreada per l’opinió pública, i jutja que les retallades està perjudicat “enormement” aquest col·lectiu.

Els darrers mesos s’han fet alguns moviments significatius dins de la reorganització de Territori, com l’ascens professional dels dos arquitectes municipals Elisabet Font-Quer i Lluís Bañeras, personal de la màxima confiança de Castillo. Aquests dos alts càrrecs més el futur gerent formaran el nucli de màxima confiança de Castillo. Ells ja han redactat informes sobre la reordenació de personal. Es tracta, en definitiva, “de canviar la tendència actual, que siguin els tècnics purs, els arquitectes o enginyers, els que coordinin el departament”. Fins ara era l’àrea jurídica la que ho portava. “Abans donàvem més importància als tràmits, ara, al què volem fer”. No es descarta algun canvi més en el futur.

Territori abarca subàrees com Urbanisme, Espais Públics, Llicències i Comunicacions urbanístiques i ambientals, Disciplina urbanística i l’Oficina de Projectes.

J. Garcia