Reus tornarà a lluir una de les seves peces historicoreligioses més preuades: el bust reliquiari de Sant Pere apòstol. Es tracta d’una figura “única”, tal i com ha subratllat Antoni Martínez, responsable de Patrimoni de l’Arquebisbat de Tarragona, “perquè aquí no hi ha tradició de bustos, a diferència de l’Aragó o Navarra”. L’original bust de plata data de 1696-97 i necessitava d’una restauració a causa del mal estat de la bocamànega de la mà esquerra de la figura, que en feia perillar l’estructura. El prior de Sant Pere, mossèn Creu Sàiz, s’ha mostrat exultant per poder tornar a lluir un “preciós” bust de Sant Pere per Completes, el 28 de juny, en la vigília de Sant Pere.
El patrimoni cultural de Reus s’ha vist renovat, aquest matí de dimarts, amb el retorn a la ciutat del bust reliquiari de Sant Pere a la Prioral. Després d’un any al Centre de Recuperació de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya i uns treballs que han costat 5.700 euros (70% costejats per la Generalitat i el 30% restant per l’Ajuntament de Reus), el bust de plata ha permès substituir una talla de fusta molt semblant i datada del 1626, que es va haver de treure l’any passat.
Les tasques de restitució han permès resoldre els problemes de l’estructura i presència del bust amb la millora de la bocamànega de la mà esquerra i la peça que sustentava la mà amb les claus, que estava trencada. També s’han hagut de resoldre importants fractures a la màniga esquerra, davant el perill de trencar-se, pels 1.041 grams de pes que comporten només la mà i les claus.
En la reconstrucció també s’ha vist que es malmetien la plata i la fusta, i que faltava una fulla de la peanya i diversos claus i rosques. Segons ha explicat el mateix prior, “el treball en la policromia ha permès tenir-ne un acabat brillant”.
Importància del bust
La rellevància del bust de Sant Pere cal entendre-la en el seu context, entre els segles XVII i XVIII, tal i com ha argumentat Antoni Martínez. El responsable de Patrimoni de l’Arquebisbat de Tarragona ha explicat que en aquesta època, Barcelona i Reus “eren les principals economies de Catalunya i rivalitzaven entre si”.
En el cas concret del bust de Sant Pere, Martínez l’ha descrit com una peça d’una “obra de gran bellesa plàstica i qualitat tècnica”, i ha subratllat que les tasques de restitució s’han fet seguint les tècniques de l’original elaborat per Francesc Via. Amb la culminació d’aquests treballs, el bust de plata de Sant Pere tornarà a sortir al carrer per Completes, el proper 28 de juny.
Joan Marc Salvat