.

Imatge actual del Castell de Masricart, en una fotografia d'aquest dimarts

L’Ajuntament de la Canonja tirarà endavant dues actuacions urbanístiques força destacades, la millora de les façanes del Castell de Masricart, un dels emblemes de la localitat, amb la reforma de la plaça del Castell annexa, i la reforma de la plaça de l’Església de Sant Sebastià, un altre indret emblemàtic. Ambdós edificis estan catalogats com a bé cultural d’interès nacional.

Ho farà amb dues actuacions urbanístiques que sumen un cost de 320.000 euros (200.000 per a la plaça de l’Església i 120.000 per a les dues façanes del Castell). Procedeixen d’unes quantitats que finalment no es van usar per al soterrament dels contenidors de la brossa. La tarda de dimarts, l’alcalde i l’equip redactor dels dos projectes els han presentats a la ciutadania.

Els arquitectes Miquel Orellana i Anna Martínez Falguera

El Castell de Masricart viurà la millora de les dues façanes, la principal i la lateral, així com la plaça del Castell, situada enfront de la façana principal i que antigament havia format part del recinte del que es coneix com un castell però va ser un mas fortificat, segons ha explicat l’arquitecte municipal, Miquel Orellana.

Amb una portalada típica del segle XV, que dóna una imatge molt característica de la Canonja, la principal actuació a la façana principal serà el recobriment de la mateixa amb una mateixa solució, a la vegada que es respectaran un conjunt de peces de maó i s’eliminaran un conjunt de forats de bastida. Segons els resultats de la cata que es faci a la façana s’usarà un tipus d’arrebossat o altra i podria haver noves actuacions en funció del que es vagi localitzant, com és el cas d’una finestra de la planta noble. A la façana lateral també s’actuarà de manera unitària i es cosiran les esquerdes de l’edifici.

Exposició al propi Castell de la remodelació de la plaça de l'Església

A la plaça del Castell es farà una nova pavimentació que serà unitària amb la de la vorera estreta de l’entrada de la façana principal. Per al futur quedarà fer peatonal el tram de carrer que talla l’entrada al castell amb la plaça.

La plaça de l’Església

Al seu torn, l’arquitecta canongina Anna Martínez Falguera ha presentat el projecte de reforma de la plaça de l’Església. Aquest entorn presenta un destacat pendent i el problema que un carrer, amb el trànsit rodat conseqüent, la parteix en dos espais: el del replà i el del mirador. El projecte consistirà a fer peatonal tot l’entorn, col·locar una pilona a l’entrada de la plaça que només podrà ser baixada pels serveis d’emergència, rebaixar les pendents, marcar al terra de la plaça la traça de la nau central de l’església com a perllongació simbòlica, amb dibuixos de peixos i pans, instal·lar dos grups de bancs i previsiblement, col·locar tres arbres frondosos.

Part del públic que ha assistit a la reunió informativa

La plaça disposarà també d’unes peculiars escales a la zona del mirador, de grans dimensions i que faran l’efecte d’estar suspeses a l’aire, d’acord amb l’entorn eclesial on es trobaran, a modus d’al·legoria. Podran ser usades també com a graderies.

El nombre d’arbres que s’hi instal·laran quedarà pendent de discusió amb la ciutadania, segons ha acordat l’alcalde, Roc Muñoz, en base a les intervencions del públic, que ha omplert la sala d’actes del propi Castell.

La presentació ha acabat amb un animat debat entre l’alcalde, els tècnics i el públic, que ha aprofitat per exposar altres qüestions urbanístiques de la Canonja. Entre els temes que han sorgit figura el fet que la remodelació provocarà el canvi de nom d’alguns carrers i es recuperaran alguns renoms antics, com el del Replà. L’alcalde també ha informat que la possibilitat que la piscina municipal sigui coberta es debatrà en una futura assemblea veïnal.

A la planta baixa de l’edifici s’ha instal·lat una doble exposició dels dos projectes, que inclouen maquetes i imatges virtuals.

J. Garcia