L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha inaugurat aquest dimarts una placa en record del polític anarcosindicalista Joan Garcia Oliver a l’indret on va néixer l’any 1902. L’acte s’ha realitzat al lloc on va existir la casa natal de Garcia Oliver, al número 30-32 del carrer de Sant Elies, i hi han participat veïns del mateix carrer i del barri.
Joan Garcia Oliver (Reus, 1902-Guadalajara, Mèxic, 1980) va ser un sindicalista i polític anarquista que va arribar a ser ministre de Justícia en el govern republicà -malgrat ser anarquista- i presidit pel socialista Francisco Largo Caballero en representació de la Confederació Nacional del Treball – Federació Anarquista Ibèrica des de novembre de 1936 a maig de 1937.
Molt abans de la seva època ministerial va formar part del grup Los Solidarios, que va realitzar diversos atemptats. També fou secretari de la temuda Federació Anarquista Ibèrica. García Oliver fou empresonat pels seus crims, però l’arribada de la II República el va alliberar. Tot i això, on va destacar García Oliver va ser a la CNT, i en formava part del nucli menys exaltat. Una filla de reusenc, Federica Montseny, també de la CNT, l’acompanyà com a ministra de Sanitat i Assistència Social.
Inicià l’organització de les Escoles Populars de la Guerra i va posar en funcionament els camps de treball per als detinguts polítics. Durant els fets de maig de 1937 exhortà els cenetistes de Barcelona que deixessin la lluita als carrers de Barcelona, cosa que més tard li va ser durament criticada. Exiliat l’any 1939 coincidint amb la derrota republicana, s’instal·là a Suècia, Veneçuela i Mèxic. Va escriure un llibre de memòries, ‘El eco de los pasos’, reeditat recentment, i on recorda la seva infància a Reus, on va treballar a la Casa Quer.