.

Els dos actors que han representat els personatges del llibre de Jonas Jonasson

Fora dels autors tarragonins i en el conjunt e Catalunya, ‘L’analfabeta que va salvar un país’ de Jonas Jonasson en català i ‘Las tres bodas de Manolita’ d’Almudena Grandes en castellà han estat els llibres més venuts en ficció per aquest Sant Jordi, mentre que els més venuts en la categoria de no ficció han estat ‘La frontera invisible’ de Kilian Jornet en català i ‘La gran desmemoria’ de Pilar Urbano en castellà, segons ha fet públic el Gremi de Llibreters. Està previst que els catalans comprin 1,8 milions de llibres i que s’iguali la facturació de l’any passat, que va ser de 18,3 milions d’euros.

El Gremi de Llibreters ha fet públic el rànquing dels llibres més venuts de la diada de Sant Jordi 2014 a partir d’una mostra de les llibreries agremiades fins a les cinc d’aquesta tarda. La llista també té en compte les dades recollides per Libridata, un sistema que envia informació automàticament de 220 punts de venda, com llibreries, cadenes de llibreries, grans superfícies, entre d’altres.

Els cinc llibres més venuts de ficció en català són ‘L’analfabeta que va salvar un país’ de Jonas Jonasson, ‘Desig de xocolata’ de Care Santos, ‘L’altra’, de Marta Rojals, ‘Eufòria’ de Xavier Bosch i ‘El primer heroi’ de Martí Gironell, mentre que els títols més venuts de no ficció i en català han estat ‘La frontera invsible’ de Kilian Jornet, ‘Si Beethoven pogués escoltar-me’ de Ramon Gener, ‘Cuina amb Joan Roca’ de Joan Roca, ‘Com ser un bon català’ de Quin Morales i ‘9N 2014’ de Jaume Barberà.

En la categoria de ficció en castellà, encapçalen el rànquing dels més venuts ‘Las tres bodas de Manolita’ d’Almudena Grandes, ‘La analfabeta que era un genios de los números’ de Jonas Jonasson, ‘El juego de Ripper’ d’Isabel Allende, ‘Amor contra Roma’ de Víctor M. Amela i ‘Dispara, yo ya estoy muerto’ de Julia Navarro. En l’apartat de no ficció en castellà, els llibres que més s’han venut per aquest Sant jordi són ‘La gran desmemoria’ de Pilar Urbano, ‘Yo fui a EGB’ de Javier Ikaz i Jorge Díaz, ‘Cocina facil de los grandes chefs’ de diversos autors, ‘La jungla de los listos’ de Miguel Ángel Revilla i ‘Después de despedrirme’ de Pepe Rubianes.

Aquest Sant Jordi, el Gremi de Llibreters ha recuperat la classificació tradicional classificació per deixar enrere la polèmica generada l’any passat a l’hora de decidir els títols més venuts. En el rànquing del 2013, el Gremi va incloure la classificació d’autors ‘mediàtics’, on s’hi van inserir les novel·les d’autors com Albert Espinosa, Pilar Rahola i Isidre Esteve, a més de les tradicionals de ‘ficció’ i ‘no ficció’. Aquest any, en canvi, només hi ha hagut les dues classificacions de sempre.

Tot i el context actual de crisi, el sector preveu vendre enguany 1,8 milions de llibres i igualar la facturació de l’any passat, que va ser de 18,3 milions d’euros. Així, esperen que la celebració d’aquest Sant Jordi marqui “un punt d’inflexió” en la recuperació del consum de llibres.

Sensació de remuntada de vendes entre els llibreters

El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, ha fet un balanç positiu de la Diada de Sant Jordi i ha assegurat que “el dia ens ha acompanyat i ha llançat la gent al carrer”. En declaracions a l’ACN, Daura considera que les sensacions dels llibreters són positives i ha assegurat que “com a mínim, no anem enrere, sinó que ens mantenim i potser tenim l’esperança que comença a haver-hi una remuntada de les vendes”.