.

Imatge de la protesta aquest matí a ONCE Tarragona

Imatge de la protesta aquest matí a ONCE Tarragona

Membres de la Secció Sindical Intercentres de l’ONCE de CCOO s’han concentrat aquest matí en un acte de protesta i mobilització a les portes de l’edifici de l’ONCE a la Rambla Vella de Tarragona contra l’acomiadament de metges i ATS, a més del tancament de centres.

A Tarragona ha estat acomiadada una metgessa i una ATS amb més de 25 anys de feina a la ciutat. S’han fet mobilitzacions també a Andalusia, Catalunya, Balears i Canàries, on han estat acomiadats uns altres 19 metges i ATS, als quals se suma una metgessa a Cartagena (Múrcia).

Els acomiadaments es van efectuar el passat 12 de març després que l’organització decidís externalitzar l’especialitat de “Medicina del Treball” passant a mans de la mútua FREMAP la Vigilància de la Salut. L’ONCE va aplicar les condicions de la reforma laboral, és a dir, 20 dies per any de serveis amb el límit de 12 mensualitats, a persones que tenen una mitjana d’edat de 56 anys, de manera que les seves expectatives de reincorporació laboral són escasses.

A més dels mateixos professionals acomiadats, CCOO denuncia que també resulta afectat la resta del personal a causa de la pèrdua del servei. Aquest fet és especialment greu en deixar sense un servei essencial i ofert fins ara per professionals altament especialitzats, a milers de treballadores i treballadors amb discapacitat i per tant especialment sensibles davant els riscos laborals.

Raúl Conde, de la Secció Sindical de CCOO a ONCE a Tarragona, explica que a més es vol centralitzar des de Madrid la venda dels cupons i el preparat de material dels ‘paquets venedor’ de manera que “suposarà que el personal dels centres on hi ha aquestes unitats puguin veure retallades les seves funcions o fins i tot alguns d’aquestes treballadores i treballadors es vegin abocades a mobilitat geogràfica”. Segons apunta, una decena a Tarragona i un centenar a tota Catalunya.

Conde també assenyala que “es produeixen tancaments de centres de forma progressiva per a que no sembli un ERE, i ho és de forma encoberta”. En l’últim any han tancat ja 19 centres, 3 d’ells a Catalunya, el que suposa un atac directe a l’estructura funcional de l’entitat, i a les treballadores i treballadors que en depenen, ja que “se’ls obliga a fer desplaçaments en molts casos de desenes de quilòmetres per realitzar diferents tasques que abans podien efectuar des dels centres tancats”, segons denuncien.

Això deteriora la imatge social de l’ONCE i contribueix a fer molt més difícil el treball a persones amb discapacitat que es veuen abocades pels desplaçaments a perdre hores de treball, vendes i clients per una mala gestió de la Direcció.

Conde diu que aquesta és una dels diversos actes de protesta previstos i que s’uneixen així a la campanya de CCOO ‘Protegeix lo públic, és teu’ en considerar que “l’ONCE és una entitat pública que presta servei i que està protegida per l’Estat, tot i que volem que ho estigui amb totes garanties i transparència com qualsevol alta fundació o organisme”.

CCOO reclama a la Direcció de l’ONCE que es replantegi totes aquestes mesures que estan perjudicant seriosament les treballadores i treballadors de l’ONCE, i que entre la part social i la Direcció es busquin alternatives que facin viable i sostenible el futur d’aquesta entitat a la qual contemplen 75 anys d’història.