El Congrés ha ratificat el que ja se sabia, rebutjant la petició del Parlament de demanar el traspàs de la competència per convocar referèndums per 47 vots a favor, 299 en contra i 1 abstenció després de gairebé set hores de debat.
La votació s’ha produït quan faltaven deu minuts per les onze de la nit. La consulta pactada ha rebut el ‘no’ dels diputats del PP, PSOE, UPyD, Foro Asturias i UPN. En canvi, el front del sí ha sumat menys vots però més veus i ha rebut el suport de CiU, ERC, PNB, BNG, Amaiur, Esquerra Plural (IU, ICV, Cha), Compromís, Geroa Bai i Nueva Canarias. L’únic que s’ha abstingut és el diputat de Coalición Canaria.
La votació d’aquest dimarts significa el final de la primera de les vies que el Parlament va posar en marxa per aconseguir la convocatòria de la consulta sobiranista. Va ser la comissió parlamentària pel dret a decidir -amb el ‘no’ del PSC- la que va decidir iniciar el camí demanant el traspàs de la competència per convocar el referèndum a través de l’article 150.2 de la Constitució. De fet, es posa punt i final a la ‘via espanyola’, que també contemplava reclamar a l’Estat que convoqués el referèndum via article 92 de la Carta Magna.
Segons els partis sobiranistes, el següent pas l’haurà de decidir també la mateixa comissió parlamentària. Tot apunta que s’optarà per la convocatòria a partir de la llei de consultes no referendàries, actualment en tràmit al Parlament.
Més veus a favor que en contra de la consulta
Tot i que numèricament no ha estat significatiu a l’hora de comptabilitzar els vots, durant el debat s’han escoltat més veus partidàries de la consulta que no pas en contra. Els portaveus de CiU, Izquierda Plural (IU, ICV-EUiA, CHA), PNB i els membres del grup mixt ERC, Amaiur, Geroa Bai, BNG, Nueva Canarias i Compromís han defensat el dret a decidir a l’hemicle del Congrés i la diputada de Coalición Canaria s’ha abstingut. La seva representació a les Corts és, però minoritària, sobretot si es compara amb els dos grans partits espanyols. Nou grups a favor, una abstenció (Coalición Canaria) i 5 grups en contra: PP, PSOE, UPyD, Foro Asturias i UPN.
L’organització del debat ha fet possible que, tot i rebutjar la resposta per una amplíssima majoria, el Congrés hagi destinat més estona a argumentar a favor del dret a decidir dels catalans que a oposar-s’hi. Òbviament a més dels 9 grups proconsulta també s’han de sumar les veus dels tres comissionats del Parlament (Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera) que han obert el debat.