El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha estès aquest dimarts la mà al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i al líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, per arribar a un acord per celebrar la consulta. Ara bé, alhora ha advertit que “el poble de Catalunya no s’ha ficat en cap carreró sense sortida, sinó que ha iniciat un camí sense retorn, pacífic i democràtic per decidir el seu futur”.
I és que Turull ha apuntat que una “immensa majoria” de la població catalana ha arribat a la conclusió que “així ni es pot ni es vol seguir”, i està “fatigat d’haver-ho intentat absolutament tot per fer un encaix còmode per als dos”.
Marta Rovira (ERC): ‘L’acord depèn de vostès. És possible, legal i democràtic’
Al seu torn, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha apel·lat a l’esperit democràtic per defensar la viabilitat d’un referèndum independentista. Durant la intervenció al Congrés dels Diputats, la número 2 d’ERC ha fet èmfasi en què l’únic impediment que existeix per acordar la consulta és l’actitud de l’Estat. Una qüestió de “senzilla” solució. “L’acord depèn de vostès. És possible, legal i democràtic”, ha indicat als diputats espanyols.
El discurs també s’ha centrat en “l’impossible encaix” de Catalunya a Espanya, tot i els intents de moltes generacions. La independència és, segons ella, l’única sortida al conflicte. I les urnes, les úniques que poden garantir que se segueix l’opinió de la majoria.
Herrera avisa que hi ha una majoria social a favor de la consulta
El president del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Joan Herrera, ha avisat al Congrés dels Diputats que respondre amb una “solució autoritària” a la petició de Catalunya -el traspàs de la competència per convocar referèndums- no durarà ni convencerà perquè la consulta té una majoria social al darrere. “Poden dilatar el debat, però no el podran aturar; el més intel·ligent és encarar el repte”, ha advertit en intervenir a la cambra espanyola. Davant del ‘no’ previsible del Congrés, Herrera els ha retret que hagin optat per fer el que “no és raonable ni intel·ligent” i actuïn com “qui sent ploure”. “El seu ‘no’ no empetitirà el problema sinó que engrandirà la distància”.
Herrera ha estructurat el seu discurs -s’ha allargat més del que tocava i ha rebut un toc d’atenció del president de la cambra, Jesús Posada- en quatre grans blocs: “per què som aquí, què proposem, què esperem i què tenim”, en el que ha qualificat d’acte “de pedagogia” cap a Espanya.
El líder d’ICV, i tercer dels diputats catalans en intervenir per defensar la petició del Parlament, ha retrets als diputats espanyols, que majoritàriament votarà en contra de la demanda, que es negui al diàleg amb Catalunya per poder celebrar una consulta en un marc legal pactat amb l’estat. “Aquest conflicte pot tenir una solució democràtica o autoritària, però les autoritàries no són mai perdurables quan hi ha una majoria política i social com a Catalunya que no ho acceptarà”. En aquest sentit, els ha advertit: “Poden dilatar el debat, però no parar-lo; el més intel·ligent és encarar el repte, com és tardin més difícil ho tindran” per convèncer els catalans.
Duran demana a Rajoy que negociï ja la convocatòria d’un referèndum ‘consultiu’
El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha demanat aquest dimarts al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que negociï ja la convocatòria d’un referèndum “consultiu” i una “àmplia revisió constitucional” per solucionar el problema de Catalunya. “Per què no arribar tots a un acord polític i sotmetre’l a un referèndum consultiu i no vinculant?”, ha demanat Duran en la seva intervenció al Congrés, on ha volgut fer èmfasi en què la proposició del Parlament reclama poder celebrar una consulta per conèixer l’opinió dels ciutadans, i no declarar la independència. “A què espera per negociar, estem disposats a negociar i això significa negociar-ho tot”, ha insistit.
En la seva intervenció al Congrés, Duran ha dedicat bona part de la seva intervenció a reclamar a Rajoy que negociï amb Catalunya, a posar en valor el diàleg i el pacte. Donant per descomptat el rebuig de la proposició del Parlament, el secretari general de CiU ha preguntat al president espanyol què passa a partir de l’endemà. “A partir de demà estem disposats o no a negociar? Què espera per negociar? Posi data i hora i estem disposats a negociar, i això significa negociar-o tot, i tot significa tot, i això és políticament significatiu”, ha assenyalat.
Duran ha aclarit que Catalunya no negociarà per mantenir l’actual status quo, “ni molt menys per fer marxa enrere”. Duran ha apostat per solucionar aquest problema polític amb una “àmplia revisió constitucional”, un acord polític que després es pugui sotmetre a votació en una consulta “consultiva i no vinculant”, perquè “s’ha de pactar per seguir pactant”.