.

El conseller de Justícia, Germà Gordó (centre) ho ha anunciat aquest dijous.

El conseller de Justícia, Germà Gordó (centre) ho ha anunciat aquest dijous.

La ciutat de Tarragona tindrà nou edifici judicial que aglutinarà l’audiència provincial i tots els jutjats de la ciutat a partir del 2018. Ho ha anunciat aquest dijous al Parlament el conseller de Justícia, Germà Gordó, que ha dit que les obres, tot i que no se’n sap bé la ubicació, començaran el 2015 i duraran més de dos anys i mig. També ha confirmat que l’Audiència de Barcelona es construirà on hi havia els antics jutjats d’instrucció i que funcionarà a partir del 2019. En total, el Pla director d’equipaments judicials preveu una inversió de 181 milions d’euros fins el 2020, i inclou els nous jutjats de Balaguer i l’ampliació i reforma d’altres edificis per adaptar-se a la nova oficina judicial.

L’anomenat Fòrum de la Justícia de Tarragona, que porta diversos anys de retard, concentrarà tots els òrgans judicials de la ciutat, com els 28 jutjats unipersonals, les quatre seccions de l’audiència provincial, la delegació de l’Institut de Medicina Legal i la Fiscalia provincial. Tindrà uns 32.000 metres quadrats, però la ubicació encara s’ha d’acabar d’acordar amb l’ajuntament de la ciutat. Les obres haurien de començar el 2015 i duraran més de dos anys i mig, amb un pressupost de 55 milions d’euros. D’aquest nou edifici se’n beneficiaran, segons càlculs de Justícia, més de 800.000 usuaris. Tarragona és la única capital provincial catalana amb els jutjats dispersats.

L’altra gran obra prevista fins el 2020 és l’audiència provincial de Barcelona, que també porta cert retard per culpa de les restriccions pressupostàries. Se situarà al passeig Lluís Companys, al costat oposat al del Palau de Justícia, on antigament s’aixecaven els jutjats d’instrucció de la ciutat fins que es van traslladar a la Ciutat de la Justícia. El vell edifici s’enderrocarà durant el 2016, amb un cost de 4 milions. El 2017 s’iniciaran les obres, que duraran dos anys i costaran 55,5 milions. El nou edifici, de 37.000 metres quadrats, acollirà les 22 seccions de l’audiència provincial, sales de jurat, diverses sales de vista i una part de la fiscalia provincial.

A la mateixa ciutat de Barcelona, s’acabaran de traslladar els últims òrgans unipersonals que quedaven dispersats. Els 30 jutjats socials es concentraran a la Ciutat de la Justícia durant el 2015.

Balaguer serà la tercera ciutat amb edifici judicial de nova construcció. Així, aquest proper setembre es reprendran les obres, que conclouran l’any que ve, i que albergaran en uns 3.800 metres quadrats tres jutjats de primera instància i d’instrucció. El cost serà d’uns 17 milions d’euros.

Altres partits judicials també tindran reformes, ampliacions o trasllats a edificis de lloguer. Són els jutjats de Lleida, Girona, Tortosa, Mataró, Blanes, Gavà i la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a Barcelona, que quedarà força buida amb el trasllat de l’Audiència de Barcelona. Totes aquestes obres costaran 44 milions d’euros, i s’afectaran 46.000 metres quadrats, dels quals 31.000 seran de reforma i 15.000 d’ ampliació. Els jutjats de Tortosa, Mataró, Blanes i Gavà, a més, s’adaptaran al nou model d’oficina judicial, amb concentració de serveis comuns, i es resoldrà la dispersió d’òrgans judicials.

Un total de 33 partits judicials més tindran reformes menors, com els de La Seu d’Urgell, Sabadell, Amposta, el Vendrell, Santa Coloma de Gramenet i Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). Les obres costaran 5 milions d’euros i afectaran 103.000 metres quadrats.

Finalment, vuit partits judicials més es traslladaran i tindran la seva seu en edificis de lloguer, però això els permetrà acabar amb la dispersió de jutjats i millorar les seves instal·lacions. Seran els jutjats de Vic, Santa Coloma de Farners, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Badalona, Martorell, Mollet del Vallès i Rubí. S’ocuparan 29.500 metres quadrats i el cost es calcula en vuit milions d’euros.