.

El conseller Felip Puig, en un moment del seu parlament. Foto: JM Salvat

El conseller Felip Puig, en un moment del seu parlament. Foto: JM Salvat

El conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, ha presidit l’entrega del Premi Dow 2014, que l’empresa concedeix per 36è cop i que enguany ha recaigut en l’estudiant Jaume Albornà, veí de l’Arboç. En l’acte, tant Puig, com el rector de la URV, Francesc Xavier Grau; l’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz; o el mateix vicepresident Executiu de Dow Chemical Companyi, James R. Fitterling, han coincidit en assenyalar la necessitat d’aliances per sortir de la crisi. En aquest sentit, Puig ha subratllat que veu amb un “optimisme preocupant” la sortida de la crisi que està experimentant, al seu entendre, Catalunya.

Pel conseller d’Empresa, “el canvi de cicle econòmic està arribant, però el país encara no ha deixat de caure”. És per això que Puig s’ha mostrat preocupat davant l’escenari que es pot viure en els propers mesos en què “malgrat que tinguem símptomes de recuperació, moltes famílies encara seguiran patint els efectes de la crisi”. El canvi, ha afegit el conseller, “provocarà tensions” en un nou horitzó en què ha augurat dues grans preocupacions: el conflicte per l’energia i l’alimentari.

El vicepresident Executiu de Dow, el rector de la URV i l’alcalde de la Canonja han coincidit en remarcar que l’elevat cost energètic que han de suportar el país i les seves empreses pot ser un motiu de pèrdua d’interès de noves inversions. Davant aquesta situació, Fitterling ha demanat mesures perquè “Espanya i el conjunt de la Unió Europea no deixin de ser atractius”.

Com a elements d’esperança, tots els parlaments, i en especial el de Felip Puig, han fet referència al vincle entre el coneixement –representat per la URV– i la indústria –amb la capacitat del sector químic–. El conseller s’ha mostrat tant sorprès com satisfet de la “bona relació” que amb els anys s’ha establert entre dos sectors, a priori, tan llunyans com podrien semblar el turisme i la química; una equilibri entre patrimoni cultural, infraestructures, turisme i indústria que, textualment, ha titllat de “nanotecnologia”.

Per últim, el conseller ha reclamat el “sentit comú europeu que ha fet possible que el Corredor Mediterrani sigui una realitat, encara que deu anys tard” i ha subratllat les “fortaleses econòmiques del Camp de Tarragona” per construir noves possibilitats de futur.

Joan Marc Salvat