El ple de Torredembarra ha celebrat, aquest dijous, una sessió carregada de mocions simbòliques. Al capdamunt d’aquestes, destaca la moció proposada pel grup municipal socialista –i que ha obtingut el suport de totes les formacions representades– per tal de condemnar el franquisme, així com les víctimes de totes les bandes. El regidor socialista i alcaldable de cara al 2015, Jordi Solé, ha circumscrit la idoneïtat del text en el 75è aniversari de la caiguda de La Torre a mans franquistes. “És un règim que va acabar amb les llibertats i la democràcia de tothom, però en especial a Catalunya i els defensors de la República”, ha subratllat Solé.
El regidor del Partit Popular, José Oviedo, ha condemnat el franquisme equiparant-lo a “la falta de llibertats que es viuen a Cuba i en d’altres països”. Oviedo ha recordat que alguns familiars seus van morir a mans dels franquistes i per això ha destacat la necessitat de “recriminar tots els règims dictatorials”. L’alcalde, Daniel Masagué, ha volgut ser sintètic en aquesta qüestió i ha resolt que “s’ha de perdonar, però no oblidar”.
Des d’ABG, Lluís Suñé ha considerat una “hipocresia” que mentre el ple condemnava el franquisme, els mateixos regidors haguessin guardat un minut de silenci per l’ex primer president de la democràcia post-franquista, Adolfo Suárez: “No guardaré un minut de silenci per qui va ser secretari general del Movimiento, però sí pels nens del Vendrell”. I és que el minut de silenci que ha donat inici al ple, ha servit també per commemorar els quatre germans morts en l’incendi d’un pis al Vendrell.
Instar a la retirada de la reforma de llei de l’avortament
El ple també ha aprovat una moció del PSC en contra la reforma de la Llei de l’avortament del ministre Gallardón. La regidora socialista Olga González ha fet una defensa extensa i fins i tot emotiva de la moció, que demana la retirada del text de Gallardón i que ha posat de manifest el “pas enrere” que suposa pels drets de les dones la reforma. ERC ha donat suport a la moció al·legant que avortar és “un dret i no un privilegi a mans de qui s’ho pugui pagar”.
El govern ha donat llibertat de vot a les diferents formacions que l’integren en aquesta qüestió. Així, el regidor del GIT Ignasi Duran s’hi ha abstingut, perquè ha posat de relleu que no es tracta d’una competència municipal; qui també s’ha abstingut és la regidora d’Unió, Èlia Rodríguez. Com era d’esperar, els dos regidors populars hi han votat en contra.
Un dels altres punts assenyalats sobre els quals s’ha posicionat el ple de La Torre ha estat el rebuig al pla hidrològic (amb l’abstenció del PP) i la defensa del cabal de l’Ebre.
On els partits no s’han posat d’acord és en el tancament de l’escola Mirades. Després que l’escola hagi anat tancant línies de manera successiva des del 2011, enguany se n’ha decretat el seu tancament definitiu. El grup municipal d’ERC ha presentat una moció per buscar el posicionament del govern, però aquest ha tombat la iniciativa dels republicans. En aquest sentit, la regidora d’Ensenyament, Núria Gómez, s’ha excusat afirmant que “és una pena haver de tancar una escola” i ha assegurat que les ràtios a les escoles es mantenen per sota dels llindars fixats per la Generalitat.
Joan Marc Salvat