Torredembarra ha estat avui un altre dels municipis que han portat a sessió plenària un rebuig contra la Llei 27/2013 de racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local aprovat pel Govern de Rajoy proposant l’aprovació d’un conflicte en defensa de l’autonomia local i que tret del PP que com és lògic ha votat en contra, ha quedat aprovat pels vots a favor de la resta de partits.
Alternativa Baix Gaià s’ha mostrat en contra de la llei tot i que sí considera que “cal racionalitzar els diners públics”, mentre que ERC ha parlat de què “no és lògic donar tants poders a les administracions quan són els ajuntaments els que estan votats democràticament i els que han de solucionar els problemes reals dels seus ciutadans” i titllant aquesta llei de “racionalitzadora” donat que “amb ella és l’Estat central qui pren les decisions”, argument similar al del PSC que considera que “el Govern Espanyol ataca la competència local on els ajuntaments són simples gestors”
Mentre que per a l’alcalde de Torredembarra, Daniel Massagué, (CiU) “ningú ens ha de venir a dir com hem de gestionar el nostre poble”, el portaveu dels populars ha defensat la llei, ja que “clarifica les competències municipals, simplifica l’estructura de l’administració local i racionalitza la despesa pública” entre altres arguments.
La Policia Local es concentra contra un canvi d’horaris
La polèmica ha esclatat en l’últim punt de l’ordre del dia i que ha donat lloc a moments de tensió durant el plenari. Es tracta de la proposta -que ha quedat aprovada- d’un nou quadrant d’horaris per a la Policia Local. Una trentena de membres d’aquest col·lectiu s’ha concentrat a les portes de l’Ajuntament abans del plenari, i durant la sessió ha estat present al final de la sala amb samarretes que deien ‘Imposició=dictadura’ i amb esparadraps a la boca.
Fins al moment, la Policia Local de Torredembarra ha treballat seguint una organització dividida en tres torns de vuit hores, durant set dies seguits. amb set dies de festa després i sense vacances.
En els últims mesos, el consistori i el cos policial ha negociat un augment de salari equiparat al dels Mossos d’Esquadra, a canvi d’un nou quadrant laboral. Després de diverses reunions no es va establir un acord per la negativa de la Policia d’acceptar el nou quadrant d’horari que segons l’alcalde “és molt més efectiu, eficient i dona millor servei als nostres ciutadans” i afegeix “és necessari per justificar la pujada de sou”.
Un dels membres del cos, David Cano, explica a Tarragona21 que “els nous horaris impedeixen la conciliació laboral i són una imposició”. Segons comenta “el quadrant amaga retallades i més retallades com hores extra o torns de nit”. Considera que “la llei ens marca les hores que em de fer a l’any i fem les mateixes que qualsevol altra treballador”. Cano comenta que “se’ns va informar però no se’ns té en consideració. Si no es tira endavant hi ha amenaces d’acomiadaments i sota aquestes condicions és inviable negociar, ja que és una imposició”. En aquest sentit han demanat un “arbitratge” per part de la Generalitat amb avís a l’alcalde tot i que “com en altres casos no tenim cap resposta per part del consistori”.
Indignació de l’alcalde
L’alcalde Massagué, ha començat a indignar-se i a mostrar-se enfadat quan el grup d’Alternativa Baix Gaià ha expressat que s’abstindrien en el volt per no haver rebut informació al respecte. “No consento que ho digui, ja que es va fer una reunió on es va donar la informació i detalls fil per randa” ha rebatut el batlle.
Tant el PSC com ERC s’han mostrat en contra i hi han instat a Massagué a recapacitar i seguir apostant per trobar un acord comú i més possibilitats. A la vegada els republicans han considerat que “ni és un tema per portar-lo al plenari ni prioritari per fer-ho en sessió extraordinària”. L’alcalde ha reiterat diversos cops que “hi ha hagut bona voluntat i que sí que és matèria de ple i important a banda d’urgent tal com li han expressat el departament d’empresa i la Jefatura de Policia”. Per a Massagué “tothom es desentén i tenim una responsabilitat de govern. S’han fet moltes reunions i propostes sense arribar a cap acord”. Per al batlle “arribar aun acord és cedir per dues parts no tans sols una”. Sobre el “pretext de la conciliació familiar” considera “en els temps actuals cal donar les gràcies per tenir un treball i un sou que dur a casa”. Paraules que han estat escoltades pel col·lectiu al fons de la sala donant l’esquena a la seva persona.
L’alcalde ha tornat a indignar-se i ha apujat el to de veu quan el portaveu del PSC, Enric Grangel, ha titllat d”esclavitud” el valor de les paraules expressades per Massagué. “Sigui el tems que sigui cap treballador ha de donar les gràcies per tenir feina quan tenir-la és un dret i no per això el treballador ha d’acceptar totes les retallades que se l’imposin” ha dit el socialista. “Què coi m’està dient?” ha deixat anar el batlle enfadat acusant-lo de “demagògia” i provocant el rebombori dels assistents. “No li tolero aquesta paraula” ha dit Massagué aclarint no haver dit “cony” sinó “coi” quan li reprovaven el seu to i expressió.
Finalment la votació a favor per part de l’equip de govern (CiU, PP i GIT), el vot en contra de PSC i ERC, i l’abstenció d’ABG ha aprovat aquesta polèmica modificació.