.

Un instant del ple extraordinari d'Altafulla. Foto: JM.Salvat

Un instant del ple extraordinari d'Altafulla. Foto: JM.Salvat

El ple d’Altafulla, convocat aquest dimecres en sessió extraordinària, ha aprovat ser un dels 1.200 municipis que calen arreu d’Espanya perquè es tombi la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local del Partit Popular. L’equip de govern ha votat de forma unànime l’únic punt de l’ordre del dia, en una sessió en què l’oposició se n’ha absentat.

El consistori considera un “retrocés i un atemptat a l’autonomia local” la reforma que, apunten, “limita la funció de l’Ajuntament a un simple apèndix de l’Estat”. En aquest sentit, l’alcalde Fèlix Alonso s’ha avançat a un possible dictamen del consell de garanties afirmant que, per ell, “la llei és inconstitucional”. Alonso ha defensat que Altafulla es vol posar al capdavant d’una lluita “que no és un problema local, sinó de la ciutadania i la democràcia en general”. I és que, pel batlle, en cas de fer-se efectiva aquesta reforma “es torna al franquisme, quan els Ajuntaments eren una simple finestreta”.

Amb la nova reforma dels governs locals municipis com Altafulla, amb menys de 5.000 habitants, veuran laminades les seves tasques. En aquest sentit, i com ha repassat el ple, ja no es tindran competències en temes tan assumits com l’escola bressol pública o la biblioteca municipal. Es tracta, per Fèlix Alonso, d’un “camí a la privatització dels serveis”. Un camí que, ha afegit l’alcalde, “ja sabem com acaba: qui té diners paga i accedeix al servei, i qui no en té es queda a casa”.

Per últim, el primer tinent d’alcalde, Jordi Molinera, ha subratllat que amb aquesta llei “el govern del PP a l’Estat intenta usurpar el poder polític que no guanya als municipis de Catalunya, on no té més que el 3 o el 4% dels consistoris”.

Joan Marc Salvat