.

Josep Fèlix Ballesteros, durant en la conferència

Josep Fèlix Ballesteros, durant en la conferència

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha aprofitat la conferència anual que organitza la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya que l’Ajuntament de Tarragona, per anunciar que a partir d’aquest 2014 s’aplicaran mesures amb la voluntat d’afavorir “la reactivació econòmica a la ciutat”. Al detall, Ballesteros ha exposat que la mesura pretén arribar a una bonificació màxima del 95% en concepte de la plusvàlua, l’IBI i l’AIE.

En aquest sentit, ha reblat, l’objectiu és bonificar aquells tributs que fins ara no gaudien de reducció. “Actualment són 1.030 els autònoms i emprenedors que se’n poden beneficiar, però esperem que amb aquest avantatge fiscal siguin molts més els que optin per aquest camí laboral”, ha subratllat el batlle tarragoní. Amb aquests avantatges fiscals, l’alcalde preveu que “més autònoms optin per aquest camí laboral” i que la iniciativa permeti “dinamitzar l’economia, incorporant l’autoocupació i fomentant la creació de treball”.

Mesura ‘pionera’

Aquesta és una mesura ‘pionera’, segons ha avançat el consistori, perquè no hi ha cap altre ajuntament que hagi posat en marxa aquesta bonificació fiscal; i sobretot perquè no existeix cap obligació legal per introduir aquest important ajut. Un ajut que, segons ha afegit Ballesteros, s’aplicarà en un triple paquet de mesures. En primer lloc, les zones d’innovació i la dinamització empresarial mitjançant exempcions fiscals; en segon terme, amb un paquet de suport a joves empresaris i autònoms; i, per últim, un paquet de suport social.

La plana major política, econòmica i social ha estat present a l'acte

La plana major política, econòmica i social ha estat present a l'acte

“Aquestes novedoses mesures suposen un catàleg de bonificacions en els tributs que redueixen, i molt, les barreres d’accés a l’activitat econòmica”, ha afegit l’alcalde Ballesteros. A més, tenen un doble objectiu: d’una banda, incentivar i ajudar a l’emprenedoria; i d’una altra banda, revitalitzar els polígons com poden ser els d’Entrevies i Francolí, fomentant la implantació de noves empreses.

L’any de Llevant

Entre els altres temes destacats de la conferència de l’alcalde, Ballesteros s’ha posat entre cella i cella que “ara és el moment de Llevant”. Un any en què s’han de concretar, segons els desitjos del mateix alcalde, la passarel·la de la platja del Miracle que ha de permetre connectar “encara més” la ciutat amb la Mediterrània; el projecte de la Savinosa, la reforma de la zona de Via Augusta; el Parc de les Lletres Catalanes o el desenvolupament del pla municipal 34, a la zona del Nàstic i la Budallera; a més de millores en el propi centre cívic Llevant.

L’alcalde recorre a Goethe per justificar els temes polèmics

“L’únic home que no s’equivoca és aquell que mai no fa res”, ha recordat Ballesteros, citant l’escriptor alemany Goethe. Amb aquestes paraules, l’alcalde ha obert la porta als temes més candents i polèmics de l’actualitat tarragonina, com el Mercat Central: “Hauríem pogut aturar el projecte, reduir-lo a la mínima expressió o simplificar-lo fent només un rentat de cara. Però vàrem decidir retocar-lo per introduir-hi millores i donar a la ciutat el Mercat que es mereix”, ha sentenciat.

La periodista Raquel Sans ha introduït la conferència, en nom del Col·legi de Periodistes de Tarragona

La periodista Sara Sans ha introduït la conferència, en nom del Col·legi de Periodistes de Tarragona

Sobre el mercat, Ballesteros ha introduït un nou punt i és que, segurament, la viabilitat del projecte pot acabar depenent del finançament municipal: “Donarem a Tarragona el Mercat Central que mereix la seva gent. I ho farem encara que l’Ajuntament i la ciutat hagin de fer-se càrrec provisionalment del finançament”. En relació a d’altres temes pendents, com l’edifici de Banc d’Espanya, l’alcalde ha manifestat que s’està treballant en tres opcions sobre la taula “relacionats amb l’activació econòmica i projectes culturals”.

Com a contrapunt, l’alcalde ha recordat la “xifra rècord d’espectadors assolit l’any passat, amb 67.000 persones”. Unes dades d’assistència que han estat possibles gràcies a l’esmentat Teatre de Tarragona, a més del Metropol, el Camp de Mart i l’Antiga Audiència, que conjuntament, “sumen més de 3.000 seients públics”.

Tarragona és independentista?

Un dels altres afers rellevants ha sorgit a les acaballes de la conferència, en el torn de preguntes per part dels periodistes, en què l’alcalde ha hagut de respondre a la influència del context nacional i la consulta en la política tarragonina. Preguntat per si Tarragona era, a dia d’avui, una ciutat independentista, Ballesteros ha respost això: “Tarragona és una ciutat magnífica, mediterrània, oberta al món (…)”. Preguntat de nou, Ballesteros ha assenyalat que la resposta pot tenir molt a veure en funció de l’òptica que es miri: els mitjans de comunicació, les enquestes, la gent, etc.

Sobre el fet que l’alcalde de Tarragona estigui en el bàndol de la cúpula del PSC, amb Pere Navarro al capdavant, Ballesteros ha volgut reiterar un cop més que ell és “partidari que es faci una consulta legal i acordada”. L’alcalde ha anat més enllà i fins i tot ha explicat quin Estat imagina: “Jo vull unes millors condicions, en el sí de l’Estat, i que no tinguem dèficit fiscal”.

Seguint en el camp polític, Ballesteros ha respost que ell està “disponible” per partit, de cara a les properes eleccions municipals. Uns comicis en què, val a dir, no ha tancat la porta a ningú en matèria de pactes: “Em posaré d’acord amb tots aquells que vulguin tirar endavant la ciutat, excepte amb el diable, és clar”, ha ironitzat.

El president de la Cambra de Comerç de Tarragona, Albert Abelló, i el rector de la URV, Francesc Xavier Grau

El president de la Cambra de Comerç de Tarragona, Albert Abelló, i el rector de la URV, Francesc Xavier Grau

Tarragona, l’Smart Valley del sud català

En el camp de la innovació, la recerca i el desenvolupament, Ballesteros no ha dubtat en assenyalar que la seva aspiració és “convertir el Camp de Tarragona en l’Smart Valley del sud de Catalunya”. Una realitat que ha de materialitzar-se a través de la combinació de tres ingredients: “la indústria química, la URV i la sostenibilitat”. Per assolir aquest nou status quo, però, Ballesteros ha reconegut que cal “aconseguir que la nostra indústria sigui competitiva en clau energètica”. Si el preu de la llum, ha matisat, “no és competitiu, correm el perill que la gran indústria marxi buscant altres indrets amb millors condicions”.

Marca de ciutat

I ara que està de moda parlar de marca de ciutat, Ballesteros ha basat aquest concepte en dos blocs principals. Un primer, format per la cultura, el turisme i l’esport “amb l’horitzó dels Jocs Mediterranis”. Precisament, els Jocs del Mediterrrani ha estat un dels punts claus de la intervenció de l’alcalde. “Els Jocs Mediterranis i la Tarragona Smart Mediterranean City són els grans motors que han de moure el futur immediat de la nostra ciutat per portar-la a un nou nivell, a un nou paradigma de ciutat”, ha remarcat. L’alcalde ha recordat “els beneficis fiscals aprovats el passat 1 de gener i el finançament compromès tant per l’Estat com per la Generalitat són realitats que garanteixen la viabilitat dels Jocs”. Uns jocs que, ha afegit, “ens permetran millorar el posicionament internacional de Tarragona i exercir el lideratge d’un territori que tindrà en aquests Jocs Mediterranis com una oportunitat de futur”.

Justament, en el torn de preguntes, Ballesteros ha exposat que durant la primera setmana de febrer –la setmana entrant– es farà pública l’auditoria sobre Tarragona 2017.

En segon terme, Ballesteros ha significat la marca de ciutat basada en “la tecnologia, l’àmbit científic i el comercial”. En aquest sentit, l’alcalde ha lloat la tasca de dos grans actors del territori, com són la Universitat Rovira i Virgili i el Port de Tarragona. Sobre les possibilitats de creixement, l’alcalde ha ressenyat un com més la necessitat d’un tercer fil favorable en clau del Port: “La connexió amb el Corredor de la Mediterrània permetran créixer aquest important motor econòmic de Tarragona”.

Unes 200 persones s'han donat cita per escoltar l'alcalde

Unes 200 persones s'han donat cita per escoltar l'alcalde

Sense abandonar el Port, Ballesteros ha recordat la seva “imprescindible i necessària” unió amb l’AEQT, en el conegut clúster ChemMed Tarragona que “ha de servir per garantir la competitivitat i el futur del sector industrial”. D’aquesta connexió, n’espera l’alcalde, n’ha de sorgir “una eina bàsica de potenciació d’un dels grans motors econòmics de Tarragona i Catalunya”.

La feina feta

Si bé aquests han estat els temes de ciutat més destacats, Ballesteros ha volgut començar amb un repàs a la feina feta. En aquest camp, s’ha mostrat especialment orgullós del Teatre Tarragona: “És segurament el projecte que més il·lusió em fa com a alcalde; encara recordo quan, com a regidor novell, el vaig proposar a Josep M. Recasens… I ara és un fet”, ha destacat Ballesteros, més tard, en el torn de preguntes.

Entre les fites assolides, Ballesteros tampoc no ha oblidat l’Escola Oficial d’Idiomes o el POUM que “hem pogut desencallar i posar en marxa”, ha afegit. La nova comissaria de la Guàrdia Urbana o les millores als barris de Ponent, també han estat presents en el discurs del batlle.

Joan Marc Salvat