Robert Casadevall, professor de la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, ha alertat avui que l’arribada de BCN World suposarà triplicar l’edificabilitat prevista a la zona avui per avui, amb al voltant d’1.400.000 metros quadrats de sostre, en una projecció “conservadora”.
Sense posicionar-se en contra de l’arribada de sis casinos, sí ha alertat repetidament als diputats de la comissió del Parlament sobre la dimensió del projecte i les seves repercusions. Només en hotels es preveuen 947.000 metres quadrats de sostre i la resta és residencial. Casadevall ha participat aquesta tarda en la comissió del Parlament que durant tot el dia aborda la reforma de la llei per permetre l’arribada de BCN World.
Aquest impacte, segons el ponent, “generarà una ocupació del sòl que no farà ciutat, una ocupació fracturada, dispersa, amb poca ocupació en el temps de l’espai residencial”. El professor ha afirmat: “Estem transformant el model territorial per la porta del darrere”, un model fixat al Pla territorial del Camp de Tarragona.
El missatge és que “el planejament territorial s’adapta a les necessitats puntuals i es perd la voluntat pedagògica del planejament”. Justament, BCN World depassa en tots els sentits el previst al Pla territorial del Camp de Tarragona. Casadevall ha arribat a comparar BCN World “amb Seseña”, la “ciutat fantasma” que va néixer amb el ‘boom’ immobiliari. Ha acabat definint com a “element de distorsió” el “canvi sobtat” de model.
També ha afirmat que no hi previsió en avaluació ambiental ni en mobilitat, quan la posada en marxa dels sis ressorts previstos pot suposar l’arribada de 10 milions de visitants. “Qui pagarà la xarxa viària?”, s’ha preguntat. La modificació que suposa BCN World és tal que “demana una reflexió”.
El nom: ‘baralla de campanar’
El geògraf ha emmendat l’alcalde de Salou, Pere Granados, que havia afirmat que les obres ja podrien començar, dient que només ho poden fer en una peça de 18.000 metres quadrats, que és part de la primera fase presentada. I sobre el nom de BCN ha dit que “com a tarragoní” està “tip” de les “baralles de campanar”, assegurant que “a l’Índia i Xina no saben on és Catalunya, però sí el Barça, ni que sigui per Messi”.
Al seu torn, el degà de la Facultat de Geografia, Salvador Anton, que ha estat menys crític i més benevolent amb el projecte, ha relatat els diferents models turístics associats al joc i a l’oci que hi ha al món. Anton sí ha afirmat: “Caldrà dimensionar adecuadament” el projecte. En un altre moment ha assegurat: “Només pot ser real el que pot ser possible”. Anton ha afirmat que la qüestió és definir el model turístic propi.
J. Garcia