.

Imatge d'un dels darrers plens del consistori. Foto: Constanti.cat

L’Ajuntament de Constantí s’ha oposat de manera “total” i “absoluta” que la incineradora tracti els residus procedents d’armament químic, i s’ha mostrat convençut que aquests residus no vindran a parar a la planta del municipi. L’alcalde, Josep Maria Franquès, ha afegit que la Generalitat, que té la titularitat de la planta incineradora, no ha rebut cap petició per tal de fer-se càrrec del tractament d’aquests residus, segons informa en un comunicat de premsa.

A més, el batlle ha assenyalat també que li consta que la llicència d’activitats de la planta incineradora no preveu ni empara el tractament d’aquest tipus de residus provinents d’armament químic, segons li ha comunicat la mateixa Agència de Residus de Catalunya.

Gestió de Residus Especials de Catalunya (Grecat), l’empresa concessionària del servei públic d’incineració de residus perillosos, ha confirmat en un comunicat que estudia l’oferiment d’una altra companyia per tractar residus químics provinents de Síria a la seva planta de Constantí (Tarragonès). L’oferta, segons ha pogut saber l’ACN, es va produir abans del mes de desembre per part d’una de les empreses europees preseleccionades per l’Organisme per a la Prohibició d’Armes Químiques (OPAQ) per a presentar-se a un concurs per al tractament d’aquests agents químics. L’Ajuntament de Constantí s’hi oposa i diu que la llicència d’activitats no contempla ni empara el tractament d’aquest tipus de materials.

Segons el comunicat de la companyia Grecat, l’oferta consisteix en dur a terme el “tractament d’algunes de les matèries primeres i fluxos que, després d’haver rebut un tractament previ, seran residus especials”. Aquestes operacions prèvies es durien a terme en un vaixell especialitzat en alta mar mitjançant l’hidròlisi desplegable per neutralitzar els components químics i posteriorment serien traslladats a una altra embarcació que els duria a port.

Grecat es va constituir l’any 2000 per operar el servei públic de gestió de residus perillosos a Catalunya mitjançant la unió de tres accionistes: la multinacional alemanya Basf, Comsa Emte Medi Ambient i el Grup Ecocat. La planta de Constantí es troba en procés de privatització des del març del 2012, moment en que la Generalitat va decidir vendre-la per més de 42 MEUR.

Molt propera a la indústria petroquímica, aquesta planta és única a Espanya i una de les més modernes d’Europa, segons la companyia. És una instal·lació amb un forn rotatiu multipropòsit i dissenyada per tractar qualsevol tipus de residu industrial, que disposa d’un avançat sistema de tractament que garanteix la depuració total dels gasos.