.

El rei Joan Carles I

El rei Joan Carles I

El rei Joan Carles ha fet aquest dimarts a la nit, en el tradicional missatge nadalenc, una crida als partits polítics perquè “superin les seves diferències” i facin possibles les “reformes necessàries” per garantir una Espanya “oberta” on càpiga “tothom”. El monarca també ha advertit que “les diferències i les controvèrsies s’han de resoldre d’acord amb les regles del joc democràtiques aprovades per tots”.

En un discurs molt centrat en el procés sobiranista a Catalunya, tot i no fer-ne cap referència de manera explícita, el rei ha apel·lat a la unitat “dins de la diversitat”, ha reclamat “fer complir” la Constitució i les lleis i ha reivindicat el model polític que va sortir de la transició.

Joan Carles I ha subratllat que la societat espanyola “reclama avui un canvi profund d’actitud” i “un compromís ètic” en tots els àmbits de la vida política, econòmica i social. També ha admès que hi ha “veus” que “volen una actualització dels acords de convivència”, i en aquest sentit s’ha mostrat “convençut” que totes aquestes qüestions “es podran resoldre amb realisme, amb esforç” i “amb un funcionament correcte de l’Estat de Dret”.

Pel que fa a aquest últim aspecte, Joan Carles ha demanat que “l’exemplaritat presideixi les institucions”, que “es compleixin i es facin complir la Constitució i les lleis” i que “les diferències i les controvèrsies es resolguin d’acord a les regles de joc democràtiques aprovades per tots”.

I ha afegit: “El respecte d’aquestes regles és la garantia de la nostra convivència i la fortalesa de la nostra democràcia. Aquesta és una veritat inqüestionable que hem de tenir molt en compte”. Però després de demanar “generositat” per “saber cedir quan és precís” i de recordar que el període post Constitució del 1978 ha estat el “més dilatat de llibertat, convivència i prosperitat” de la història , el monarca ha assegurat que això “no és incompatible” amb “reconèixer” la “necessitat” de “millorar en molts aspectes la qualitat” de la democràcia espanyola.