Reus viurà el 8 de febrer (20 hores) un esdeveniment solidari de primer ordre i se sumarà d’aquesta manera al ventall d’activitats solidàries que organitza cada any l’associació sense ànim de lucre Swim for ELA, que reuneix afectats d’esclerosi lateral amiotròfica i que busca incansablement suports econòmics per afavorir la investigació d’una malaltia cruel.
Es tracta del passi en primícia d’un documental, que porta el mateix títol que l’entitat, i que té la marca de la factoria de l’Escola de Cinema de Reus, l’acadèmia guanyadora de premis Goya, Gaudí i nominada als Òscar pel curtmetratge ‘Timecop‘, rodat a Reus. És Ester Borrull la seva realitzadora.
Altres notícies: |
Es tracta d’un documental de 26 minuts que es posarà en la pell d’un dels afectats d’aquesta patologia més coneguts, el Siscu Morell, un film que vol fugir “del que habitualment veiem en aquests casos” de manera que l’espectador no surti abatut un cop abandoni la sala de projecció, que en aquest cas serà la sala Antoni Gaudí de FiraReus Events, en paraules del director de l’escola, Daniel Villanueva.
Fou el ‘tragamilles’ reusenc Jordi Cervera, una de les ànimes de l’entitat, el que va proposar a Villanueva fer el documental i ell l’acceptà, però no tenint experiència en aquest format el derivà a l’Ester Borrull. Serà, per tant, un documental “diferent”, on es farà capbussar a l’aigua el Siscu Morell malgrat les dificultats de mobilitat que presenta, i on apareixeran també persones afectades per aquesta patologia.
Rebut l’encàrreg, el cineasta va comentar la proposta amb l’Ester Borrull, especialitzada en muntatge audiovisual, i que ha estat l’encarregada de dirigir-lo. Es treball és “intens, però sense caure en el victimisme”, i fins i tot amb una aposta per “l’optimisme”.
Justament, Siscu Morell afitmava en la roda de premsa de presentació del documental que aquest “és d’allò del que em sento més orgullós de la meva vida”. I és que “no em feia a la idea de tot el que sóc capaç de fer fins que he vist el documental”. A l’acte de presentació també s’hi han sumat la seva dona, Joana Bono, també afectada per la patologia -que reconeixia que el documental “m’ha remogut per dins”-, així com i el regidor de Promoció Econòmica i Coneixement de l’Ajuntament de Reus, Josep Baiges.
Baiges, que lloava la iniciativa del documental, va ser qui li va proposar a Cervera que l’estrena del documental tingués lloc a Reus. Firareus Events té una capacitat de 754 cadires i l’entrada serà gratuïta. Un cop estrenat, la intenció és que es presenti a sales de les comarques de Tarragona i assisteixi a festivals estatals i internacionals, un camp en què l’escola de cinema de Reus té la mà trencada.
Els afectats d’ELA reclamen des de fa temps que la llei que els empara tingui dotació pressupostària perquè sigui eficaç. És una batalla constant. Des del vessant solidari realitzen contínues accions i en aquest cas demanen ajuda econòmica per al documental a través de patrocinis, de manera que es pugi veure quants més llocs millor. Fundació La Caixa, Fermator, la Fundació del Col.legi de Metges de Tarragona, la Diputació de Tarragona o l’Ajuntament de Cambrils en són espònsors.
Aquí teniu el link on podreu reservar les entrades. L’organització demana reserva-les només si podeu venir. Aquí hi ha l’enllaç: https://swimforela.eventbrite.es
Equip de redacció