dilluns, 27 de gener de 2025

.

El nou centre cívic es troba als antic magatzem del Palau Boule, a la cantonada del carrer Gaudí i el carrer Castellvell. Foto: Cedida

L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita i la regidora de Relacions Ciutadanes, Maria del Mar Escoda, acompanyades per altres membres de la corporació, han inaugurat aquest dimecres el nou Centre Cívic Gregal. L’acte ha comptat amb la presència de nombrosos representants de les entitats locals i ha estat amenitzat musicalment per alumnes del Conservatori de Música i pels actors i actrius del Bravium Teatre els quals han submergit a les persones assistents en el modernisme i l’època en que es va concebre la nau magatzem de vins del Palau Boule, edifici històric que alberga l’equipament. L’acte ha clos amb un petit aperitiu a l’antiga, en el qual han destacat els productes de l’època i de proximitat.

El nou equipament amplia la xarxa de centres cívics municipals a la Zona Nord, amb un espai al barri Niloga que abarca també la zona del carrer Ample i del parc de Sant Jordi, amb una història i una identitat pròpies que aquest nou espai vol acollir i projectar. El Centre Cívic Gregal s’erigeix com una nova referència per a la zona i per al conjunt de la ciutat, que permetrà potenciar els vincles entre la ciutadania, ubicar serveis municipals i de les entitats, i ampliar l’oferta de cursos i tallers tradicional dels equipaments cívics.

La intervenció dignifica i preserva un edifici emblemàtic: la nau magatzem de vins del Palau Boule, un edifici catalogat al Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Natural de Reus. El projecte s’emmarca en un procés de transformació de l’entorn urbanístic pensat per fer la ciutat més a peu pla, més pensada per a les persones, més amable i propera i ha inclòs, a més de la reforma de l’edifici, la intervenció urbanística a l’entorn del carrer de Castellvell, que ha consistit en l’ampliació de voreres, reducció de l’espai viari amb un sol carril de circulació lenta i l’execució a la cruïlla amb el carrer d’Antoni Gaudí d’una zona elevada de pas prioritari de vianants.


Altres notícies:


El centre acollirà diferents usos amb espais oberts a tothom i espais de treball al servei de les entitats, amb sales i aules equipades per a les activitats i tallers dels centres cívics i també per acollir idees, propostes i opinions diverses a l’hora de tirar endavant grans i petits projectes que contribueixen a fer ciutat.

Portes obertes fins al 21 de gener

El nou equipament començarà a funcionar aquest16 de gener, amb la programació d’unes jornades de portes obertes fins el 21 de gener en horari de matí de 10 a 12h i de tarda de 17h a 19h.

L’alcaldessa i la regidora de Relacions Ciutadanes han presidit l’acte, amb nombrosos representants veïnals i associatius reusencs. Foto: Cedida

Per fer un tastet del Gregal s’han previst una sèrie d’activitats que inclouen contes infantils, tallers musicals, de cuina, de ceràmica, xerrades, etcètera. Per participar-hi caldrà fer inscripció prèvia al portal inscripcions.reus.cat.

El nou centre cívic Gregal no s’integrarà en la programació habitual dels centres cívics i en aquest primer semestre de l’any i tindrà una programació especial, més pensada per donar-lo a conèixer a les persones usuàries i a les entitats, pensant en un model de centre cívic més participatiu i obert a tothom.

Espais de l’edifici 

L’edifici és fruit d’un projecte que en la seva fase bàsica ha estat redactat pel departament d’Arquitectura de l’Ajuntament, finalitzat en executiu i dirigit en obres pel despatx d’arquitectura Xavier Sales i Associats SLP i construït per l’empresa constructora Romero Polo SAU.

A partir de l’obertura de la cantonada dels carrers Antoni Gaudi i de Castellvell, s’ha creat una petita plaça que genera l’accés principal al centre cívic i un nou accés al col·legi. Aquest nou espai es remarca amb una pèrgola urbana, que completa la façana de la nau i emmarca aquest punt de confluència dels dos accessos. En el futur l’espai  comptarà amb un servei de cafeteria per potenciar aquest vincle de relació des de la proximitat que es vol aconseguir.

L’accés secundari es fa des del carrer de Castellvell, per possibilitar l’ús independent d’una part de l’edifici per entitats del barri. També es genera un accés secundari a la de sala polivalent i un tercer a la zona de bar. La configuració del centre cívic permet el funcionament diferenciat segons els usos que en cada moment estiguin actius.

Planta baixa

En aquesta planta s’hi troba la recepció, sales de reunions i administració, servei de vending,  espais públics, la sala polivalent i serveis. El vestíbul principal és un espai a doble alçada. Des d’aquest espai de recepció es controla l’entrada i la petita plaça creada, i es té accés a una sala que s’habilitarà en un futur com a bar i amb sortida a l’exterior perquè pugui funcionar de manera independent.

Al vestíbul s’hi troba la recepció, informació i atenció al públic; des d’aquí es té accés a un passadís distribuïdor, a la banda en contacte amb el pati de l’escola que condueix sales de reunions, espai familiar i un office, a més de serveis.

En aquest distribuïdor s’hi troba l’escala independent que comunica amb la planta primera. Al final d’aquest espai s’arriba al nucli d’escales i ascensor i a la sala d’actes. Continuant, s’arriba a un segon passadís‐distribuïdor, mes privat, que comunica amb la zona de despatxos organitzats a la banda de façana al carrer, i amb connexió de nou amb el vestíbul d’entrada. Com a peculiaritat, la sala d’actes pot funcionar de manera independent de la resta de l’edifici i ser utilitzada per les entitat i col∙lectius del barri.

Planta primera

En aquesta planta s’hi troben aules de formació, gimnàs, espais d’administració i d’entitats, espais públics i serveis.

A partir del nucli escala‐ascensor, s’organitza un passadís‐distribuïdor perimetral que dona accés a la resta del programa d’aquest planta. D’una part, a la banda nord de la nau, hi ha les aules d’informàtica, de cuina i d’activitat física amb els seus vestidors; i a la resta de la planta, aules de formació, aula taller, despatxos, nucli de banys i uns espais de conversa junt amb l’espai de «les golfes» que seran espais de trobada, polivalents, equipats per trobades, conferències i altres actes de petit format.