.

Operaris treballant amb la maquinària a l’entrada del túnel de Roda de Berà. Foto: Mar Rovira

Les obres ferroviàries entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders han assolit el 70% d’execució i encaren la darrera fase. L’actuació consisteix a adequar aquest tram del corredor mediterrani a l’ample internacional per implantar en totes dues vies el tercer fil, el qual permetrà la circulació de trens d’ample estàndard i ibèric.

Aquestes obres no sols estan orientades a la potenciació del trànsit de mercaderies per ferrocarril, sinó que també es busca beneficiar al transport de viatgers.

Ara mateix, els operaris treballen en la impermeabilització del túnel de Roda de Berà, de 422 metres de longitud, i la setmana vinent començaran a muntar una via en placa i la nova catenària. “Hem fet un esforç molt important, el túnel té 150 anys”, ha dit Luís Fernando Fernández, cap d’infraestructures d’Adif. Els treballs s’executen segons el calendari i es preveu restablir la circulació d’aquest tram el pròxim 3 de març.


Altres notícies:


Les obres van arrencar l’1 d’octubre passat i, des de llavors, s’han dut a terme diversos treballs, entre els quals hi ha el reforç de les parets del túnel de Roda de Berà amb elements metàl·lics o bé que s’ha rebaixat la plataforma ferroviària per adequar-la a l’ample estàndard. A l’exterior del túnel, també s’ha rebaixat la quota de la plataforma i s’ha desmuntat la catenària. “Hem aconseguit adequar el túnel, impermeabilitzar-lo, millorar la superestructura i la fiabilitat de les instal·lacions, així com ampliar el gàlib, que és la capacitat de pas de mercaderies i viatgers”, ha explicat el responsable de les obres durant la visita feta aquest dimecres.

Ample internacional

Les obres d’ampliació del túnel permeten adaptar-lo a l’ample mixt a través de la implantació del tercer carril en ambdues vies, fet que permetrà la circulació de trenes d’ample estàndard i ibèric. “La tecnologia del tercer carril o ample mixt permet el pas simultani, amb la disposició de tres carrils, tant de l’ample ibèric, que és com es reobrirà el túnel en la primera fase, com en l’ample europeu, que serà a la segona”, un cop es posi en funcionament el corredor mediterrani entre Castellbisbal i Vila-seca, i s’hagin acabat totes les obres.

Imatge de l’interior del túnel. Foto: Mar Rovira

L’objectiu, el 3 de març

La circulació de trens entre Tarragona i Sant Vicenç es reprendrà el pròxim 3 de març. Aquesta és la data marcada per Adif per a la reobertura ferroviària tant de passatgers com de mercaderies. El restabliment es farà amb les obres del túnel de Roda de Berà enllestides. Per contra, continuaran els treballs a Sant Vicenç de Calders per seguir implantant l’ample mixt, tal com està previst.

Les obres també continuaran entre Tarragona i Vila-seca- PortAventura per tal de substituir un carril què està “deteriorat”. El responsable d’Adif ha explicat que en aquest cas es faran talls “puntuals” del trànsit ferroviari. “No podem substituir el carril amb trens en explotació, hi haurà talls concrets, però no totals, mantindrem el servei”, ha tancat.

L’adequació de l’estructura del túnel de Roda de Berà, i l’adaptació d’aquest tram a l’ample internacional mitjançant la posterior instal·lació del tercer carril, garantirà la connexió de la gran àrea socioeconòmica, industrial i productiva de Tarragona amb el nord de Catalunya i la resta d’Europa, destaca Adif. Es completarà així l’eix entre el Nus de Castellbisbal i la frontera francesa amb els trajectes entre el Nus de Vila-seca, Sant Vicenç de Calders i Martorell; així com amb altres actuacions en marxa en les Comunitats Autònomes per les quals discorre el Corredor.

Aquest tram és “indispensable” per a garantir la connexió de l’àrea de Tarragona amb el sud de l’eix mediterrani de la península i amb el nord de Catalunya i la frontera francesa a través de la línia interior de Vilafranca del Penedès, la connexió amb el nucli estratègic de Castellbisbal i des d’aquí fins a la frontera francesa a través del ramal Mollet-El Papiol, el Nus de Mollet i la Línia d’Alta Velocitat a França, subratlla l’operador estatal.

ACN – Redacció