.

Les regidores d’Urbanisme, Marina Berasategi, i d’Educació, Pilar López, en la presentació dels projectes. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Reus ja disposa dels projectes executius de les intervencions de naturalització d’entorns escolars i refugis climàtics a les escoles General Prim, Pompeu Fabra, Marià Fortuny i Teresa Miquel. Els quatre projectes suposen la primera fase del Pla de Refugis Climàtics de Reus. Les actuacions de naturalització previstes als quatre centres tenen com a objectiu adaptar els patis al context climàtic d’augment de temperatures generant zones d’estada confortables a partir de solucions basades en la natura. A més de millorar el confort dels patis per a usos escolars, aquests espais naturalitzats es plantegen també per ser espais accessibles a tota la ciutadania en horari no escolar.

Els projectes han estat presentats aquesta setmana a les direccions de les centres educatius i de forma pública per les regidores d’Urbanisme, Marina Berasategi, i d’Educació, Pilar López.

Els projectes s’han elaborat amb la participació de les comunitats educatives de les quatre escoles. Així, des de l’inici de l’any passat s’han organitzat trobades per posar en comú els objectius de les intervencions: fer els patis més confortables i adaptats al joc i alhora adequar-los per ser també espais d’aprenentatge, de manera que el procés de naturalització sigui una nova oportunitat educativa vinculada al coneixement de l’entorn. En alguns casos, les escoles ja havien fet reflexions prèvies al voltant d’aquests aspectes, especialment des de criteris de sostenibilitat i sensibilització envers el medi ambient, que s’han integrat a les sessions de treball. També s’ha demanat a l’alumnat, a partir de l’explicació dels objectius de partida, com volia que fos el seu pati i què li agradar ia poder-hi fer tant en les estones de descans com en relació a les activitats a l’aula.


Altres notícies:


Els projectes a les quatre escoles tenen com a denominador comú l’aplicació de criteris d’intervenció a partir de solucions basades en la natura: increment del verd, substitució de paviments durs i impermeables per paviments tous i drenants, integració d’elements d’aigua, generació d’espais d’ombra, i creació de punts d’estada confortables i ergonòmics, tot plegat des d’un plantejament pedagògic que combina la confortabilitat, la inclusivitat, la socialització i el joc amb l’aprenentatge en un entorn naturalitzat.

Així, es preveu la plantació de nombrosos arbres i arbustos, es construeixen umbracles i pèrgoles vegetals i se substitueix part del paviment dur per altres paviments permeables i semipermeables per afavorir la creació d’un sòl viu i estructurat, que permeti retenir l’aigua.

Els projectes s’emmarquen en el projecte de renaturalització i resiliència de la ciutat RENATUReus, finançat amb ajuts Next Generation. El contracte per a la redacció dels projectes bàsics i executius i direcció d’obres dels quatre refugis climàtics es va adjudicar a l’empresa Leku Studio SLP per un import de 76.525,24 euros (IVA inclòs)

Els projectes de les quatre escoles tenen com a objectiu:

Situar el benestar d’infants i adolescents com a eix central del disseny dels patis escolars: espais que permetin la satisfacció personal i el desenvolupament motriu, psicològic i social de cada individu, en les millors condicions possibles.

Lluitar contra el canvi climàtic i adaptar-s’hi, apostant per la sobrietat, la preservació de la salut de tothom i una qualitat de vida urbana sostenible.

Sensibilitzar persones adultes i infants sobre la necessitat de respectar el medi ambient i reconèixer la biodiversitat com un valor col·lectiu a preservar.

En resposta a aquests objectius, la natura i el joc tenen un paper fonamental i se situen en el centre del procés de transformació.

Es realitzaran accions de renaturalització i despavimentació, s’incorporaran SUDS, s’augmentarà el percentatge de cobertura arbòria, arbustiva i herbàcia (amb vegetació autòctona de baix requeriment hídric), la presència de flors i d’elements d’interès per a la fauna, hotels d’insectes, etc. També es garantiran espais d’ombra i s’incorporaran elements de joc que permetin activitats creatives, espontànies i no reglades.

Projecte a projecte

Escola General Prim:

Una de les actuacions en aquesta escola oferirà un nou accés al pati. S’enderrocarà part del mur de l’encreuament entre l’avinguda dels Països Catalans i el carrer del Doctor Ferran. L’objectiu és habilitar el pati com a zona de joc fora dels horaris escolars.

Per a millorar la condició drenant del sòl, la major part de la superfície del pati se sotmetrà a una actuació de despavimentació. El paviment de formigó quedarà substituït per paviments tous com el sauló, la sorra, la fusta triturada o l’escorça de pi.

Actualment parcel·la es tanca amb un mur de formigó armat i coronat amb una tanca metàl·lica. La proposta generarà parterres vegetats en tot el seu límit, fent que el pati quedi envoltat per una massa arbustiva i arbòria. També es realitzaran plantacions en el centre del pati i topografies de terra que afavoreixen els jocs espontanis i d’exploració. Les zones de joc es completaran amb elements d’equilibri, zones de sorrals i elements naturals com a roques o fustes.

Per a generar una gran zona d’ombra es construirà una pèrgola vegetada. Aquesta pèrgola acollirà una graderia en el seu interior, generant un espai de trobada confortable, i oferint una aula exterior a l’escola. El sistema estructural i constructiu serà comú per a les pèrgoles de les quatre escoles.

També es construirà un banc corregut sota la pèrgola existent i una altre al costat de la pista esportiva. Finalment, es construirà una font que substituirà a l’existent. La nova font oferirà aigua potable i, al seu torn, tindrà una condició lúdica.

Escola Pompeu Fabra:

S’actuarà tant al pati nord com en el sud. L’estratègia en tots dos patis serà la mateixa: generar un límit vegetat en els extrems i afavorir les zones de trobada, joc i ombra.

Al pati nord, que limita amb el carrer de Roig, hi ha un dels accessos principals. En les hores punta, aquest pati acull un gran nombre de nens, nenes, pares i mares. Per això, ha de mantenir un caràcter obert i no integrar massa elements centrals que dificultin l’espera de les persones usuàries.

També es mantindrà part del paviment de formigó perquè l’espai sigui compatible amb les classes d’educació física. De manera consensuada amb el centre, s’han adaptat les mides de la zona de la pista esportiva.

El paviment de formigó retirat se substituirà per paviments tous com el sauló, la sorra, la fusta triturada o l’escorça de pi. Aquests paviments milloraran la condició de confort, afavorint les zones de joc i d’estada.

Per a la creació d’umbracles es plantaran nous exemplars d’arbres i es construirà una nova pèrgola. Aquesta pèrgola integrarà una graderia en el seu interior, per generar un espai de trobada confortable i oferir una aula exterior a l’escola. El sistema estructural i constructiu serà comú per a les pèrgoles de les quatre escoles. Finalment, es construirà una font d’aigua potable que substituirà la font existent.

Al pati sud, el que limita amb la Travessera d’en Sardà, l’actuació complementarà la construcció de la graderia. És el pati on juguen els nens i nenes més petits i la proposta els oferirà paviments drenants, ombra amb nova vegetació i zones de joc.

En tots dos patis les zones de joc es complementaran amb elements d’equilibri, zones de sorrals i elements naturals com a roques o fustes amb l’objectiu que aquests entorns naturalitzats ofereixen als infants experiències de joc i de descoberta.

Escola Marià Fortuny:

A l’escola Marià Fortuny s’actua tant al pati d’entrada com a l’esplanada posterior. La superfície de patis és molt extensa i s’actua en diverses zones. No obstant, les intervencions queden delimitades a alguns sectors amb l’objectiu assolir els objectius de garantir espais d’estada confortables sense restringir possibles usos futurs de la resta de l’espai.

En la zona d’entrada, l’actuació es basa a crear zones d’ombra mitjançant la plantació d’arbratge. Per a això es retirarà el formigó en tres zones concretes i, en el seu lloc, es construiran topografies fetes amb aportació de terres. Aquestes topografies acolliran arbres i elements naturals com ara pedres i troncs que afavoreixin el joc espontani.

A l’esplanada posterior l’actuació tindrà una major dimensió, ja que s’actuarà en dues zones de l’esplanada. D’una banda, al costat de la pista esportiva existent es farà una plantació d’arbres que ofereixin ombra i generin zones d’estar.

D’altra banda, l’actuació principal es col·locarà en l’espai resultant entre l’edifici i les oliveres existents. La intervenció marcarà els seus propis límits mitjançant la disposició dels elements. Les topografies, els parterres, els jocs, els bancs i els elements lúdics es col·locaran de manera concèntrica. Tots aquests components es disposaran sota una pèrgola vegetada, generant una gran zona de reunió a l’ombra.

Les zones de joc i d’estar es construiran amb materials naturals. Els paviments es realitzaran amb acabats tous com el sauló, la sorra, la fusta triturada o l’escorça de pi. Les zones de joc s’equiparan amb elements d’equilibri, sorrals i elements naturals com a roques o fustes. També es construirà una nova font d’aigua.

Escola Teresa Miquel:

El pati de l’escola Teresa Miquel té una gran superfície, no obstant, s’ha optat per concentrar l’actuació i evitar-ne la disgregació.

L’actuació inclou diferents actuacions de despavimentació. La intervenció se centrarà en la zona central del pati, que ja té paviment drenant i es troba al costat de l’hort. L’hort no forma part de la intervenció, però se substituirà la tanca perquè està en mal estat. La nova tanca quedarà integrada en el disseny general del projecte.

La intervenció prendrà una posició central al pati i marcarà els seus propis límits mitjançant la disposició dels elements. Les topografies, els parterres, els jocs, els bancs i els elements lúdics es col·locaran de manera concèntrica. Tots aquests components es disposaran sota una pèrgola vegetada, generant una gran zona de reunió a l’ombra.

Les zones de joc i d’estar es construiran amb materials naturals. Els paviments es realitzaran amb acabats tous com el sauló, la sorra, la fusta triturada o l’escorça de pi. Les zones de joc s’equiparan amb elements d’equilibri, sorrals i elements naturals com a roques o fustes. També es construirà una font d’aigua potable que substituirà l’existent.

També s’actuarà en la vorera de l’entrada principal de l’escola, al passeig de Misericòrdia. S’hi plantaran arbres i es dotarà a la zona de mobiliari d’estada.

L’Ajuntament iniciarà ara la tramitació per aprovar els projectes executius i, posteriorment licitarà el contracte per executar les obres dels quatre projectes. El pressupost global d’execució és d’1,2 milions d’euros.

Pla de refugis climàtics

En paral·lel, l’Ajuntament té en redacció el Pla de Refugis Climàtics de Reus, el document de planificació per desplegar refugis climàtics per tota la ciutat. El contracte per a la redacció del document es va adjudicar a la UTE ACCE Assajos Urbans per 76.525,24 euros (IVA inclòs). El document ha d’incorporar informació meteoclimàtica, social, econòmica, urbanística, arquitectònica i paisatgística per poder decidir quins són aquells llocs de la ciutat més idonis per a la implantació de refugis climàtics.

Les actuacions s’emmarquen en el projecte RENATUReus que l’Ajuntament de Reus impulsa amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

El conjunt de les actuacions plantejades té un calendari previst de juliol de 2023 a desembre de 2025. El pressupost total de les actuacions és de 4.210.526,32, dels quals el 95% serà finançat pels fons europeus.