.

La Generalitat ha anunciat a Falset que treballa per ampliar fins al 2026 l’execució dels projectes dels ajuntaments. Foto: ACN/N.Bertola

El Govern s’ha compromès amb els ajuntaments de les àrees nuclears a liquidar, entre finals d’any i principis del vinent, els imports que encara queden pendents dels Fons Nuclears del 2023. Així ho ha traslladat el secretari d’Empresa i Competitivitat, Jaume Baró, en la reunió de l’òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear que ha tingut lloc aquest dimecres a Falset. “La previsió és que abans d’acabar l’any ho puguem aprovar amb acord de govern”, ha dit. D’aquesta manera, Baró ha respost a la denúncia que ERC feia dilluns envers l’impagament dels 55 MEUR “paralitzats”. Durant la trobada, Baró ha afirmat que el Govern també està treballant per ampliar el període d’execució dels projectes presentats pels ajuntaments fins al 2026.

La seu del Consell Comarcal del Priorat, a Falset, ha acollit aquest dimecres la vuitena reunió de l’òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear, la tercera del nou Govern del PSC. Durant prop de dues hores, el secretari d’Empresa i Competitivitat, qui presideix la taula, ha traslladat als representants dels ajuntaments de les àrees nuclears d’Ascó i Vandellòs en quin punt es troben les accions acordades prèviament i relatives als pressupostos del 2023 i 2024, així com “cap a on haurien d’anar destinats els fons a partir del 2025”.

Entre els diferents punts de l’ordre del dia, l’anunci més celebrat ha estat el compromís del Govern d’aprovar, abans d’acabar l’any, la partida de 55 milions d’euros pendents del 2023 –d’un total de 83 milions d’euros– que s’han de destinar entre els 96 municipis beneficiats del Penta I i II. Una quantia que permetrà, segons ha recordat Baró, impulsar 433 actuacions, les quals crearan 91 noves activitats econòmiques i 215 llocs de treball a les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears.


Altres notícies:


L’alcalde d’Ascó, Miquel Àngel Ribes, ha celebrat l’arribada dels fons “per poder executar tots aquells projectes que ens ajudaran a poder diversificar l’economia de les nostres zones el dia que les centrals nuclears ja no hi siguin i evitar així que la gent marxi i ens convertim en un territori desert”.

Ampliació de terminis

Un altre dels temes que s’han debatut ha estat l’ampliació del període d’execució dels projectes presentats pels ajuntaments, sobre el qual Baró ha afirmat que ja s’hi està treballant. En aquesta línia, l’alcaldessa de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Assumpció Castellví, ha celebrat que hi hagi damunt la taula la possibilitat d’ampliar-ho fins al 2026, sobretot, per als ajuntaments petits que “tenen més problemes per licitar”.

Castellví i Ribes també han celebrat que s’hagin destinat al voltant de 26 milions d’euros als projectes presentats per 76 empreses, on s’hi han incorporat, finalment, les 22 iniciatives que estaven “en reserva”, tal com ja van anunciar des del departament a principis de juliol.

Finalment, durant la trobada també parlat sobre la definició de la nova línia d’ajuts pròpia impulsada per la Generalitat que es destinarà a empreses ubicades al territori del Fons de Transició Nuclear. Aquesta subvenció, que es posarà en marxa el 2025, es destinarà a projectes de noves inversions, de generació de llocs de treball, de digitalització, d’estalvi i transició energètica i de reindustrialització.

La pròxima reunió de l’òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear serà el 15 de gener del 2025 i se celebrarà a Tortosa.

ACN/Neus Bertola