.

El 16 de desembre, els infants amb TEA gaudiran d’una nova sessió amb l’objectiu de treballar l’atenció i l’estimulació. Foto: Cedida

El Centre de suport per a persones amb autisme (TEA), que gestiona l’associació Todos En Azul, ofereix aquest curs 2024-2025 nous tallers i activitats a Tarragona i a Salou. Un dels tallers amb més èxit entre les famílies és el de musicoteràpia, que es fa cada mes al Jardí Botànic de Salou. Les sessions individuals o en grup, a càrrec del musicoterapeuta Eduard Ventura, tenen per objectius treballar l’atenció conjunta de forma divertida, l’estimulació i la psicomotricitat. La pròxima sessió tindrà lloc el proper dilluns 16 de desembre.

Les sessions de musicoteràpia que s’imparteixen poden ser individuals o en grup. Les sessions individuals permeten atendre cada infant o adolescent en funció de les seves necessitats i, sobretot, tenint en compte quines són les seves fortaleses: “És molt important detectar les fortaleses de cada nen o nena amb autisme, ja que és a partir d’aquí des d’on podem treballar”, explica Eduard Ventura. En aquestes activitats es treballa sobre la psicomotricitat i, en alguns casos, sobre la sensomotricitat, la ideomotricitat o la perceptomotricitat.

En aquest sentit, el musicoterapeuta explica que a través de la perceptomotricitat “els nens perceben els objectes, ja que els infants amb autisme tenen en comú que no se situen a l’espai i tenen una falta d’estructura; ells no acaben d’identificar el seu propi esquema corporal”. D’altra banda, en aquestes sessions també es treballa molt el moviment a través de la música elemental: “El nen se sent protagonista perquè és qui fa la música, qui es mou o la balla”, assenyala Ventura. Les activitats amb moviment que es fan a les sessions poden ser diverses: balls, dansa, improvisacions amb instruments o tocar una percussió o un altre instrument sobre una base musical establerta.


Altres notícies:


Eduard Ventura indica que a través del moviment de l’infant “és quan podem anar observant diferents evolucions: com es mou, de quina manera agafa els instruments, si els executa expressament o simplement juga amb ells…”. També es té en compte la relació del nen amb el musicoterapeuta, que també va evolucionant.

Pel que fa a les sessions en grup, és aconsellable que aquestes no durin més de mitja hora per evitar la dispersió de l’atenció del grup. Eduard Ventura destaca que “l’objectiu primer i el més important és que l’infant o l’adolescent es diverteixi i gaudeixi durant la sessió, ja que, a partir d’aquí, és quan podrem treballar les activitats que abans comentava”.

Els beneficis de la musicoteràpia

Hi ha molts estudis d’investigació que avalen els efectes positius de la musicoteràpia sobre les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). En primer lloc, Eduard Ventura recorda que aquest col·lectiu té una mancança d’estructura i, per aquest motiu, “aquestes persones no acaben de situar-se en l’espai perquè en molts casos no reconeixen el seu propi esquema corporal i la música té una estructura que manté uns patrons (sons, silencis…) i, d’aquesta manera i d’una forma agradable i divertida, les ajuda a adquirir una estructura”.

La música també té molta importància alhora de generar emocions en qualsevol persona: “El que faig a les sessions és que, dins d’una cançó, improviso en aquell moment una lletra al mateix temps que descric el que estic fent perquè el nen s’hi identifiqui; per exemple, si s’està tocant el peu, jo vull que a la cançó el nen identifiqui que el nen s’està tocant el peu o que jo li estic tocant el peu”. Segons el musicoterapeuta, “aquesta és una forma de treballar la sensomotricitat, que ens portarà a la ideomotricitat, en què el nen -només pensant- ja sap tots els moviments del seu cos”.

La propera sessió de musicoteràpia tindrà lloc el dilluns 16 de desembre, a la tarda, al Jardí Botànic de Salou. Les inscripcions per a properes sessions de qualsevol activitat es poden fer a través del telfs: 662119830 o 613081781.