.

Diverses persones dormint a la Part Alta. La setmana que ve l’IMSST posa en marxa tres nous pisos de transició. Foto: ACN/N.Bertola

Aquest dimecres 27 de novembre a la nit s’ha dut a terme el cinquè recompte de persones en situació de sense sostre a la ciutat de Tarragona i s’han localitzat un total de 71 persones dormint al carrer, de les quals 44 eren homes, 5 dones i 22 de les quals no s’ha pogut identificar al sexe al qual pertanyen. Per zones, d’aquestes 71 persones, 39 s’han trobat a la Part Alta, 29 a la Part Baixa i 3 a Ponent.

A banda d’aquestes 71 persones, també s’han comptabilitzat 20 persones que aquesta passada nit dormien a l’alberg, fet que fa un total de 91 persones sense sostre localitzades a Tarragona durant aquest recompte de 2024. Aquesta xifra és superior als anteriors quatre recomptes duts a terme, que van comptabilitzar 79 persones al 2023, 58 al 2021, 70 al 2019 i 47 al primer recompte dut a terme al 2017.

El recompte, impulsat per l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST) i la Xarxa d’Atenció Integral a les Persones Sense Llar de Tarragona, l’han efectuat prop d’una vuitantena de persones voluntàries i va començar a les 23 h i finalitzar a les 2 h de la matinada. A banda de les persones voluntàries i la desena de persones coordinadores del recompte, també van participar una unitat de la Guàrdia Urbana i vehicles de Protecció Civil i de la Creu Roja.

Al Recompte hi van participar la consellera de Serveis Socials i Presidenta de l’IMSST, Cecilia Mangini; i la consellera de Protecció Civil Sonia Orts. Les dues conselleres han agraït aquesta pasada nit “la col·laboració de les persones voluntàries, de les entitats socials i de totes les àrees de l’Ajuntament que fan possible aquest recompte”. “El principal objectiu és saber quina és la realitat del sensellarisme a la nostra ciutat per continuar actuant per fer front a aquest fenomen”, ha explicat Cecilia Mangini.

“El Recompte ens permet saber quin és l’estat i la quantitat de persones que viuen sensesostre, obtenir una radiografia de les persones que pernocten al carrer i, amb aquestes dades, fer-nos una idea de l’abast de la problemàtica i trobar respostes transversals”.

Voluntariat que ha participat en el recompte de persones sense llar realitzat la nit de dimecres i matinada de dijous. Foto: Cedida

En resposta als resultats reflectits en accions com el Recompte realitzat a la ciutat, des de l’IMSST es segueix desplegant com una prioritat el pla d’abordatge del sensellarisme a Tarragona. La setmana que ve es posen en marxa els tres nous pisos previstos de transició per a persones sensesostre a la ciutat a Tarragona,  que se sumen als dos ja existents fins ara.

Cinc habitatges de transició de l’IMSST

D’aquesta manera, la ciutat de Tarragona comptarà ja amb cinc habitatges d’inclusió social destinats a persones sensellar amb la intenció d’incorporar-ne dos de nous durant el proper 2025.

Els nous recursos, fruit d’un conveni signat entre l’Ajuntament de Tarragona, a través d’SMHAUSA, i l’Agència Catalana, els conformen un nou habitatge al barri de Bonavista destinat a acollir tres persones joves sensellar, un altre a Torreforta per a homes, i finalment un a Sant Pere i Sant Pau per a dones. Recordem que els altres dos pisos ja existents, un per a homes i un altre per a dones, es troben ubicats un al centre de la ciutat i un altre al barri de Torreforta.

Les persones susceptibles d’entrar a formar part del projecte són persones soles, que han patit una situació de crisi personal, laboral, familiar o econòmica, que estan en situació de greu vulnerabilitat residencial, i que actualment es troben en una situació de sensellarisme i amb dinàmiques de carrer.


Altres notícies:


El projecte va començar com a prova pilot al 2022 amb dos pisos: un de 3 places per dones, i un per 5 places per homes. Des de llavors han passat 17 persones. Es tracta de pisos entre 60 i 84 m2, propietat de l’Agència, repartits per la ciutat que acolliran persones en situació de vulnerabilitat a les quals se’ls hi oferirà acompanyament personalitzat seguint el model d’abordatge integral i consensuat del sensellarisme que impulsa el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

El Servei Municipal de l’Habitatge de Tarragona s’encarregarà de la gestió dels habitatges i de cedir-los a les persones que determini l’IMSST.

Accés al Pis de Transició  

La valoració de les persones que inicien l’estada al recurs, així com el seguiment del projecte i coordinació per tractar qüestions que afecten la convivència i al normal funcionament dels pisos es duu a terme pels diferents professionals de l’IMSST —els treballadors socials referents, educadors socials, integradors socials i psicòlegs.

El pis de transició estableix tres fases d’intervenció segons la situació que presenti cada persona que entra a viure. En una primera fase inicial, es treballen habilitats personals, de salut i laborals, i es valora si la persona amb suport i acompanyament dels professionals i diferents recursos pot iniciar un procés de recuperació i millora de la seva situació. Durant aquesta fase, també es fomenta la participació en accions de la comunitat. En una segona fase, la de tractament, un cop superada la fase inicial, es derivarà a la persona als diferents serveis de formació i/o d’inserció laboral. Els referents realitzen l’acompanyament en els seus itineraris i establiran reunions de coordinació i seguiment amb els esmentats serveis.

Finalment, durant la fase d’inserció, es vincularà a la persona al Servei d’Habitatge municipal, on es donarà suport en la recerca d’un recurs residencial.   La durada de la intervenció serà valorada entre professional i la persona, i anirà en funció del pla de treball proposat, que no serà superior a un any.