El programa ONA Activa’t -Ocupació, Necessitats bàsiques i Acompanyament- ha atès a Vila-seca a set persones en situació de vulnerabilitat, beneficiàries del fons de solidaritat d’Agbar i de la tarifa social de l’aigua d’aquest municipi de Tarragona, amb l’objectiu d’impulsar la seva ocupació i acompanyar-les en la recerca d’una feina de qualitat.
En aquest sentit, amb aquest programa social, que ha nascut de l’aliança entre l’Ajuntament de Vila-seca, la Creu Roja i Agbar, amb una inversió de més de 8.500 €, s’han potenciat les competències personals i laborals de les persones participants, mitjançant un model d’intervenció integral i personalitzat.
El programa ONA Activa’t al municipi de Vila-seca ha propiciat l’activació laboral de tres persones participants gràcies a les accions i oportunitats generades en el marc de la iniciativa. Els participants, en la seva majoria d’entre 31 i 45 anys, han reforçat el seu enfocament en el treball per competències. La tipologia de contractació ha estat variada: temporal per circumstàncies de producció, fixa-discontínua i indefinida, essent el sector serveis el que més insercions ha registrat, un àmbit on sovint la temporalitat ve marcada.
Tot i aquesta dinàmica, els resultats generals del programa són molt positius, amb una millora substancial, especialment, en el benestar emocional i material. Més concretament, l’ONA Activa’t a Vila-seca va arrencar l’octubre de l’any passat amb la selecció de les persones participants i amb l’organització de les primeres sessions per definir de forma individualitzada els seus objectius a curt i llarg termini. Seguidament, s’han anat celebrant tallers grupals, en els quals s’ha posat especial èmfasi en les competències lingüístiques, així com tallers d’empoderament per construir vincles i reforçar la seva autoconfiança. Així mateix, el programa també s’ha centrat en les formacions professionals i en tallers de recerca activa de feina.
Altres notícies: |
L’enfocament del programa ONA Activa’t ha permès una intervenció adaptada a cada participant i els ha proporcionant les competències i els coneixements necessaris per accedir a noves oportunitats laborals. A més de formació, també s’ha ofert un suport econòmic per cobrir les necessitats bàsiques de les famílies. Aquesta metodologia evidencia que amb una combinació de recursos, formació i suport, aquests projectes poden contribuir significativament a la inclusió i en la millora de la qualitat de vida de les persones en situació de vulnerabilitat.
Així s’ha exposat en la presentació de valoració final d’aquesta iniciativa, celebrada recentment a l’Ajuntament de Vila-seca. Un acte en el qual hi ha participat el vicepresident provincial de la Creu Roja a Tarragona, Ramon Valeriano, el director d’Agbar Camp-Ebre, David Gall, i la regidora d’Acció Social i Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Vila-seca, Lucía Teruel, entre altres membres del consistori.
El vicepresident provincial de la Creu Roja a Tarragona, Ramon Valeriano, ha assenyalat durant l’acte: “Aquest programa és molt més que un projecte: és una declaració de compromís amb les persones, una aposta per la dignitat, l’apoderament i les oportunitats. A través de l’ONA Activa’t, hem posat al centre les persones en situació de vulnerabilitat, no només com a participants, sinó com a agents actius del seu propi canvi, amb un acompanyament que ha anat molt més enllà de la inserció laboral, abordant també el benestar emocional i material. Avui, podem parlar d’històries de resiliència, esforç i transformació. Històries que ens recorden que, amb suport i oportunitats, qualsevol pot superar les adversitats i traçar un nou camí. El nostre repte a partir d’ara és mantenir viu aquest esperit, seguir ampliant el nostre impacte i assegurar que ningú quedi enrere”.
Per la seva part, el director d’Agbar Camp-Ebre, David Gall, ha destacat: “és clau reforçar la unió i el treball col·laboratiu entre el sector social, públic i privat per impulsar accions i programes com l’ONA Activa’t, i accelerar una transformació social que garanteixi un futur més pròsper i digne per a totes aquelles persones que més ho necessiten”. Gall ha remarcat l’impuls d’iniciatives com aquesta “dirigides a tenir un impacte social positiu i que pretenen contribuir a una recuperació econòmica, sostenible i justa a través del diàleg i les taules de treball centrades en la solidaritat, l’ocupació de qualitat i la reconstrucció verda. L’èxit del desplegament del programa ONA Activa’t al municipi de Vila-seca ha de ser un referent i exemple a seguir per la resta de municipis”.
Finalment, la regidora d’Acció Social i Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Vila-seca, Lucía Teruel, ha reiterat l’oportunitat de treballar des de les sinergies del territori i de les persones, les entitats i institucions que hi treballen. “La complexitat i dinamisme de les nostres ciutats no permet actuar en una única dimensió ni sols. Cal establir canals de col·laboració i cooperació permanent. I per això cal compartir els ‘sabers’ i els coneixements de tots aquests agents i sortir de la mirada vertical on creiem que és l’altre qui no sap o no vol. Ara cal treballar des de la mirada més propera, que anar defugint de projectes reproduïbles, sense incorporar en aquests les oportunitats que venen dels territoris i de les persones i entitats que hi viuen i conviuen”. I en aquest sentit ha agraït la tasca conjunta que estan desenvolupant Agbar, la Creu Roja a Tarragona i l’Ajuntament de Vila-seca.
Equip de redacció