.

Unes 200 persones alcen els punys durant el tall la carretera TP-2031. Foto: Ariadna Escoda

Unes 200 persones han tallat la carretera TP-2031 al Catllar (Tarragonès) per reclamar millores en el manteniment de les urbanitzacions que formen part del municipi.

Convocats per l’Associació de Propietaris APUDEC, els manifestants han denunciat manca de serveis, així com problemes amb l’enllumenat públic o l’asfaltat dels carrers. Per la seva part, l’alcalde, Xavier Canadell, ha afirmat que les urbanitzacions tenen cobertes “totes les necessitats” i en preveu la recepció d’entre cinc i sis l’any vinent. La localitat té 28 urbanitzacions, 22 sense recepcionar. La protesta d’aquest diumenge ha consistit en un tall de via d’uns 40 minuts, però els veïns avisen que si no hi ha canvis, aquesta serà la primera de pròximes mobilitzacions.


Altres notícies:


Sota el lema ‘Les urbanitzacions del Catllar diem prou’, els protestants han compartit el seu malestar envers l’estat dels nuclis i han reclamat una major implicació per part de l’Ajuntament en el manteniment. Així ho ha defensat la membre de l’entitat APUDEC Anna Quílez, qui ha afirmat que el servei de transport interurbà a les urbanitzacions és “inexistent”. “No és que sigui deficitari, és que no existeix. Cada vegada que volem baixar al poble a comprar, anar a la farmàcia o a qualsevol acte cultural, hem d’agafar el nostre propi vehicle”, ha assenyalat. En aquest sentit, ha demanat “diàleg amb fets” al consistori.

Una visió compartida pel president de l’entitat, Juan Herrerías, qui ha afegit altres demandes dirigides al consistori, centrades especialment en la conservació dels camins públics, com el del camí de Salort, del qual en denuncien l’estat de l’enllumenat i l’asfaltat. En aquest context, no ha tancat la porta a noves mobilitzacions en cas que no aconsegueixin una millora en els serveis de les urbanitzacions.

Impediments legals

De fet, les peticions veïnals topen amb els impediments que dicten les lleis, especialment la d’Urbanisme: un Ajuntament no pot actuar en urbanitzacions que no estan recepcionades i per fer-ho, els propietaris de les finques han d’acabar les obres pendents, com succeeix en alguns casos amb el clavegueram

El consistori ha assegurat que El Catllar, un municipi que combina un nucli urbà amb 28 urbanitzacions, està immers en un procés per avançar en la recepció d’urbanitzacions, prioritzant la col·laboració directa amb els veïns i veïnes i les seves associacions, ha afirmat el consistori.

En aquest marc, l’Ajuntament preveu recepcionar entre cinc i sis urbanitzacions al llarg del 2025, que se sumen a les cinc ja recepcionades actualment, un pas important per complir plenament la normativa urbanística.

L’Ajuntament del Catllar ha emès un comunicat en què firma que “vol reconèixer l’esforç i la implicació dels veïns i veïnes que treballen per adequar les seves urbanitzacions a la normativa urbanística vigent, un pas essencial per fer realitat la recepció municipal”.

Urbanitzacions que no compleixen la normativa

El consistori recorda que moltes de les urbanitzacions del Catllar, construïdes als anys 60 i 70, no compleixen amb la normativa urbanística vigent, “fet que ha dificultat la seva recepció fins ara”. Per acompanyar als veïns i veïnes en aquest procés de transformació de les urbanitzacions, d’una banda, l’Ajuntament “posa a disposició de la ciutadania l’oficina tècnica i jurídica, i l’acompanyament de l’equip de govern, per tractar de manera específica i adequada cada necessitat en el complex procés de transformació urbanística”. Aquesta acció “és un reflex clar de la voluntat del govern municipal de treballar conjuntament amb la ciutadania per trobar solucions personalitzades a cada cas, respectant la singularitat de cadascuna de les urbanitzacions”.

D’altra banda, l’Ajuntament també reivindica que la Generalitat doti pressupostàriament la Llei 3/2009, destinada a la regularització i millora de les urbanitzacions amb dèficits urbanístics. “Aquesta mesura pot representar un impuls per accelerar la integració definitiva d’aquestes zones en la xarxa municipal”.

L’any passat es van impulsar, per primera vegada, dues comissions formades per l’equip de govern, representants de cada grup polític amb representació al consistori, experts, presidents de juntes d’urbanització i veïns “amb l’objectiu de posar en comú millores que es detectin en el municipi i coordinar accions i solucions conjuntes”. Una d’aquestes comissions és la comissió de seguretat, i l’altra és la comissió de cohesió social, urbanisme i urbanitzacions.

Garantir els serveis a totes les urbanitzacions

Malgrat que moltes urbanitzacions encara no són oficialment recepcionades, l’Ajuntament ja assumeix serveis essencials en totes elles, com són la recollida d’escombraries i neteja. El consistori destaca que enguany s’ha duplicat l’equip de la Brigada Municipal fins a 8 persones. També es fa el manteniment de franges perimetrals. I en seguretat, enguany s’ha duplicat l’equip de vigilants de seguretat fins a 8 persones.

Altrament, s’assumeix la despesa de l’enllumenat públic en les 16 urbanitzacions que compten amb instal·lació elèctrica i en termes d’infraestructures, dues depuradores, impulsades per l’Ajuntament fa uns anys, donen servei al 80% de les urbanitzacions.

Millores en seguretat

D’altra banda, l’Ajuntament del Catllar “també ha apostat per la seguretat” amb una inversió de més de 400.000 euros per a la instal·lació de 21 lectors de matrícules. Aquests dispositius estaran connectats amb el sistema dels Mossos d’Esquadra, reforçant la vigilància i la capacitat de resposta en tot el municipi, afirma el consistori.

L’Ajuntament, no obstant això, “lamenta que algunes persones, en concret, facin un ús partidista de l’Associació APUDEC”.

L’Ajuntament del Catllar “té la voluntat de treballar de manera directa i propera amb les associacions veïnals, mantenir un contacte constant amb els presidents de les urbanitzacions i donar resposta a les necessitats de tots els seus habitants”.