Arada, l’empresa d’inserció de Càritas Diocesana de Tarragona i la fundació privada Formació i Treball, s’expandeix al territori del Camp de Tarragona i obre la seva primera Moda re- a Reus. Amb aquest establiment, ubicat al carrer de la Galera, 20, Arada suma ja dues botigues a la província de Tarragona.
Moda re- és un dels instruments clau per donar resposta al compromís social i laboral de l’entitat. La iniciativa aposta per un espai de consum sostenible reutilitzant béns de segona mà i afavorint alhora la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social del territori. En aquest sentit, la gerent d’Arada, Idoia Jiménez, ha assenyalat que “l’objectiu d’aquestes botigues no és només vendre roba sostenible, sinó crear llocs de feina. Volem incidir en el canvi de mentalitat de consum i apostar per un model més sostenible, més social i més local”.
La cadena comercial forma part de la cooperativa Moda re-, un projecte estatal sense ànim de lucre impulsat per Càritas, i dirigit a la promoció de l’economia social i solidària a través de la reutilització, el reciclatge i la venda de roba de segona mà, amb l’objectiu principal de generar ocupació social i sostenible.
Altres notícies: |
Moda re- Reus ha estat creada amb una imatge moderna i actual, que pretén trencar els estereotips que s’associen a les botigues de segona mà. Actualment, hi treballen tres persones, dues amb un contracte d’inserció laboral i una d’estructura. Els ingressos de l’establiment es destinaran a iniciatives de formació i inclusió laboral impulsades per Arada. De fet, Jiménez ha explicat que més del 65% de persones que treballen a l’empresa d’inserció de Càritas Diocesana de Tarragona estan realitzant un “itinerari personalitzat” on se’ls forma per adquirir les competències necessàries per accedir al món laboral ordinari.
Donar a conèixer el projecte tèxtil
El projecte tèxtil d’Arada es basa en un model d’economia circular que respecta i cuida les persones i el medi ambient: aconsegueix generar llocs de feina al territori, resol necessitats poc cobertes de roba en persones vulnerables i, a la vegada, redueix la generació de residus. Ara és més necessari que mai treballar per la conscienciació de la reutilització de la roba. Per aquest motiu, una de les fites prioritàries de l’entitat en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de Nacions Unides és el consum i la producció responsable.
En definitiva, el projecte esdevé un model d’actuació que promou i impulsa programes d’alt impacte: social, cobrint una necessitat bàsica insuficientment resolta i/o desenvolupant itineraris sociolaborals per a col·lectius en situació de vulnerabilitat; mediambiental, reduint la generació de residus i allargant el seu cicle de vida; econòmic, creant llocs de feina, sostenibles en el temps i dirigits en exclusiva a persones vulnerables; i comunitari, afavorint propostes de proximitat al i des del territori.
L’acte d’inauguració de Moda re- Reus ha comptat amb la presència del director de Càritas Diocesana de Tarragona, Salvador Grané, qui ha afirmat que des de l’entitat “volem continuar acompanyant en drets a les persones, que és la nostra missió”. Per la seva banda, l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha destacat Reus com una “ciutat de comerç” i ha recalcat la importància de la inserció laboral com una eina per entrar al mercat laboral d’una manera digna. “És molt lloable l’obertura d’aquesta botiga, que ens educa perquè aprenguem a consumir d’una manera més responsable”, ha afegit l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas, qui ha conclòs l’acte inaugural amb la benedicció de l’establiment afirmant: “Si és possible compartir els aliments, potser encara és més fàcil compartir la roba. Els aliments no es poden menjar dues vegades, però la roba sí que es pot reutilitzar”.
Càritas Diocesana de Tarragona va crear l’any 2021 l’empresa d’inserció Arada Empresa d’lnserció Càritas Diocesana de Tarragona SL, amb l’objectiu de promoure la inserció laboral al seu territori d’actuació. Arada gestiona els serveis de menjador i rebost del Centre Social el Roser de l’Ajuntament de Reus, les botigues de roba Moda re- a Tarragona i Reus, i una xarxa de recollida de roba de segona mà a l’àmbit de la Diòcesi de Tarragona.
Equip de redacció