Tarragona és des d’avui la capital espanyola de la inclusió en les arts escèniques, un eix central de la política que formarà part del Pla Estratègic de Cultura que està confegint l’Ajuntament. L’acte inaugural ha reunit nombrosos representants d’entitats, col.lectius i programadors a l’Antiga Audiència. Durant tres dies, la inclusió, entesa ja de manera àmplia, formarà part del paisatge tarragoní.
Ha estat l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales , l’encarreat d’inaugurar les 16 Jornades d’Inclusió Social en les Arts Escèniques, organitzades per l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), organisme autònom del Ministerio de Cultura, i engany també per l’Ajuntament de Tarragona. Tarragona esdevé la segona ciutat catalana -la primera va ser, en 2012, Barcelona- a esdevenir seu de les Jornades.
L’acte d’obertura ha comptat també amb la presència de la directora general de l’INAEM, Paz Santa Cecilia; la coordinadora de Conceptualització i Continguts de les Jornades, Eva García; i la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos.
L’alcalde Viñuales ha expressat “el gran honor que és per a nosaltres acollir aquestes jornades a Tarragona, que arriben just quan ens trobem confeccionant el Pla Estratègic de Cultura. Un pla que té com a eixos prioritaris per a nosaltres la inclusió i l’accessibilitat a la cultura”. L’alcalde de Tarragona ha conclòs recordant que “l’accés a la cultura és un dret que ha de gaudir tothom sense excepció, també les persones i col·lectius més vulnerables”.
Altres notícies: |
Aquesta tarda també ha tingut lloc la ponència inaugural, a càrrec de Jazmín Beirak, directora general de Drets Culturals del Ministeri de Cultura, que ha parlat sobre els drets culturals i la participació activa de la ciutadania en la vida cultural.
Beirak ha situat el nou paradigma sobre el que són els drets culturals en la “democratització de la cultura”: “posar l’accent en la ciutadania que no accedeix a la cultura i no tant en el sector professional. El destinatari de les polítiques culturals ha de ser la ciutadania sense deixar fora els professionals de la cultura”, a la vegada que ha demanat “desmercantilitzar i desacralitzar la cultura perquè aquesta no és d’altres, és de tots”. La directora general de Drets Culturals del Ministeri de Cultura ha conclòs, a més, recordant que “no és possible que existeixi justícia social sense drets culturals i no és possible exercir els drets culturals sense justícia social i redistribució”.
També ha intervingut Eva García, que ha repassat les millores que s’ha assolit des de la primera edició de les Jornades, i ha dibuixat el nou concepte d’inclusió, “molt més ampli que abans i on s’observa que hi ha realitats i circumstàncies que fan que molts estiguin als marges dels escenaris”. Ja no es tracta només de discapacitats, sinó de persones que no acudeixen al reclam cultural per raons ètniques, econòmiques, de gènere, de distància geogràfica o de mobilitat.
mentre la directora general de l’INAEM, Paz Santa Cecilia, ha aplaudit “la cooperació plena i entusiasta de l’equip de govern de l’Ajuntament de Tarragona perquè la setzena edició se celebrés a la ciutat”, en el que suposa “l’edició més ambiciosa de les Jornades”. Aquestes busquen “traducir en accions i eines concretes les propostes, de manera que facin de la inclusió una realitat palpable”.
Sota el lema ‘De l’assaig a l’acte’, les Jornades assumeixen el repte de reflexionar sobre el compromís dels professionals i institucions del sector amb la inclusió en tots els seus vessants. Aquesta nova edició s’allargarà fins aquest dijous 7 de novembre a l’Antiga Audiència i al Teatre Tarragona, com a seus principals, desplegant també diferents activitats en altres espais de la ciutat, explorant fórmules per a convidar a una participació més directa de la ciutadania.
Equip de redacció