.

Ja són 24 anys de polítiques de joventut desplegades des del Consell Comarcal del Tarragonès, sota el paraigües del Pla Nacional de Joventut de Catalunya, i entenent-les sempre com una eina per treballar per la convivència d’una societat on la persona jove ha de ser un membre més de la seva comunitat, a la que cal atendre des d’una perspectiva integral.

Treballem perquè als municipis de la comarca, tal i com estableix la llei 33/2010 de polítiques de joventut, es doni resposta des dels ens locals a les necessitats del jovent, amb polítiques coherents i adaptades a cada territori. També oferim la redacció de plans locals de Joventut als municipis amb menys de 5.000 habitants.

Assessorament i suport tècnic

Per això s’ofereix assessorament i suport tècnic tant a polítics com a professionals. I en alguns casos de municipis que no disposen de professionals, amb els joves directament. Joves entre els 12 i els 34 anys, segons el projecte que es desenvolupa, que poden ser activitats de dinamització, d’altres assessorament laboral i per això les franges d’edat s’amplien respecte al que diu la llei, que considera joves les persones entre 15 i 29 anys. Treballem així perquè a nivell local als 12 anys moltes persones joves ja deixen l’escolarització al seu municipi i comencen la secundària obligatòria a localitats veïnes més grans. Això té una repercussió clara en la seva manera d’entendre el món, d’interactuar amb el seu entorn i afecta notablement el seu arrelament en el seu municipi d’origen.

Riscos diferents, vivències molt intenses

No és així quan al teu municipi tens un institut, però és una realitat en molts petits municipis i preocupa molt als equips de govern. A més a més, aquest nou entorn, l’institut, barreja edats amb riscos molt diferents i amb vivències molt intenses que fa que determinades qüestions relacionades amb consums o l’inici de les relacions afectives i sexuals s’avanci, pel que és imprescindible dotar d’informació i de recursos (com les habilitats socials, l’empatia, la intel·ligència emocional…) per a què els i les adolescents puguin resoldre per sí mateixes situacions conflictives o de risc. Qüestió que també mirem de prevenir amb els nostres serveis d’assessorament i facilitant recursos comarcals com l’exposició de salut i resolució de conflictes “I tu què faries?”, que està a disposició de professionals de municipis i d’entitats.

Els majors de 29 anys

Pel que fa als majors de 29 anys, des del Servei Comarcal de Joventut es fa atenció fins als 34 anys, aproximadament, només en l’àmbit laboral i la formació ocupacional. Lamentablement hi ha gent que encara necessita d’aquesta atenció especialitzada en aquesta edat i a municipis on es desplaça personal de l’equip de professionals de l’àrea aquesta tasca es du a terme en coordinació amb els serveis municipals quan és necessari. Igualment es posa al seu abast el butlletí d’ofertes que es realitza setmanalment i que és un recull d’ofertes relacionades amb l’àmbit del lleure, camp social i món educatiu.

Respecte a l’autonomia municipal

La comarca és molt diversa i la joventut no constitueix un grup homogeni, per això es treballa des del respecte a l’autonomia municipal i la idiosincràsia pròpia. Adaptem la feina a la realitat de cada municipi, de cada persona jove i de les pròpies possibilitats, flexibles a modificacions i canvis en el desplegament de les línies d’intervenció perquè és la millor manera d’aprofitar oportunitats que sorgeixen moltes vegades fruit del treball en xarxa (com el projecte “Propera Parada…” de la zona TRAC Torredembarra, Roda de Berà, Altafulla i Creixell– o els municipis mancomunats -10 municipis menors de 5.000 habitants que tenen conveni amb nosaltres per a tenir tècnica compartida de joventut) i d’altres de línies polítiques engegades per altres Administracions (com el projecte del Baix Camp “Joves amb talent” o el projecte amb la resta de comarques de la demarcació de Tarragona “Hexàgon d’Art Jove”).

Així mateix, es fan intervencions als Instituts, oferint tallers gratuïts o participant del projecte de Play Acció Cultural en el marc del Festival REC de Tarragona, amb el projecte pedagògic ‘Mira’m’. Enguany serà el 4 de desembre, amb ja 529 places reservades per a sis instituts de la comarca.

També es participa en la gestió de l’Oficina Jove del Tarragonès conjuntament amb l’Ajuntament de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, una finestreta d’atenció al jovent amb servei de salut, treball, educació… i que ofereix tallers diversos i una jornada tècnica de salut anualment.

Delegació de competències per al compliment de la normativa

També, per delegació de competències de la Generalitat, s’ofereix informació i assessorament sobre l’àmbit i visites d’inspecció amb l’arquitecte comarcal a les 3 instal·lacions juvenils de la comarca: Casa de Colònies Finca Tamarit, Alberg Tarragona Mediterrani i Alberg Sant Jordi. Enguany s’ha fet inspecció a les tres instal·lacions amb resultat favorable.

De la mateixa manera es fa, a més a més, assessorament i acompanyament a entitats organitzadores i/o promotores d’activitats amb menors de 18 anys i visites de seguiment per al compliment de la normativa vigent en les de lleure. En 2024 s’han realitzat 30 visites.

Tot plegat amb un esperit de servei i de col·laboració cap a la millora de la situació de les persones joves i el seu entorn, que és també el nostre.