El Centre de suport per a persones amb autisme (TEA), que gestiona l’associació Todos En Azul, ofereix aquest curs 2024-2025 nous tallers i activitats a Tarragona i a Salou. Una de les novetats de la temporada són els tallers de teràpia assistida amb gossos per a nens i nenes amb autisme que es fan cada mes al Jardí Botànic de Salou. Les sessions per a grups reduïts d’infants consisteixen en activitats de lleure i aprenentatge assistides amb gossos. La pròxima sessió tindrà lloc el proper divendres 8 de novembre.
El passat divendres 18 d’octubre es van estrenar els tallers de teràpia canina, unes intervencions assistides amb gossos conduïdes per la terapeuta Marina Getino del centre Ralma Teràpies de Vilanova d’Escornalbou. Les sessions, de 45 minuts de durada, es basen en activitats de lleure i aprenentatge assistides amb gossos i adaptades al perfil de cada nen o nena participant. Marina Getino destaca que “aquestes activitats amb gossos ens serveixen per treballar objectius terapèutics per abordar diferents àrees del seu desenvolupament (motriu, sensorial, afectiu relacional, emocional o cognitiu), en funció de com sigui cada infant”, i afegeix “quan coneixem el perfil dels nens podem adaptar millor les activitats”.
Les sessions són grupals, però al mateix temps es fa un acompanyament individualitzat de cada participant. Contacte amb el gos, habilitats canines, jocs o ajudar a perdre la por La primera sessió canina va resultar un èxit tant de participació com dels resultats aconseguits. La Marina explica que es van fer intervencions per treballar l’aspecte motriu i de contacte amb l’animal com raspallar la gossa, tocar-la o acariciar-la. Durant la sessió també es va ajudar a un nen a perdre la por amb l’animal.
Altres notícies: |
Pel que fa a les activitats d’educació canina, -amb pictogrames, targetes, daus, jocs- es van adaptar segons els diferents graus de Trastorn de l’Espectre Autista (TEA. Els infants també van treballar les habilitats canines del gos: “Els nens li demanaven a la gossa seure, donar la pota, anar a buscar la pilota o passar per sota de les cames…”, assenyala la terapeuta. També es va treballar la cooperació en grup, amb una anella per on havia de passar el gos i que necessitava la col·laboració de més d’un infant. Una de les parts més divertides de la sessió va arribar quan l’educadora va mostrar “la maleta” que conté objectes per a gossos (corretges, pilotes, ossos, xuxes.). Els infants, -amb els ulls tapats- havien de posar les mans i buscar a cegues les “xuxes” del gos dins de la maleta.
Marina Getino avança que en properes sessions es treballaran altres aspectes com ara portar a passejar el gos amb la corretja o acompanyar-lo. La “Rumba” i la “Samba”, les gosses protagonistes El taller es va fer amb dues gosses de mescla de races, la “Rumba” i la “Samba”. La Marina explica que les dues es complementen molt bé: “La Rumba és una gossa molt tranquil·la i sensible, mentre que la Samba és molt dinàmica i carinyosa, que no s’estressa tant i que li agrada molt el contacte”. Tan en un cas com en l’altre, la terapeuta vetlla i posa límits perquè les gosses aguantin bé la pressió dels infants. Per aquest motiu, les sessions no superen els 45 minuts de durada.
Altres novetats
Les altres novetats d’aquesta temporada són els tallers mensuals d’hipoteràpia i de musicoteràpia que també es fan al Jardí Botànic de Salou, així com noves activitats com el taller d’escape room adaptat a Activiland (Reus) o el taller d’escalada en rocòdrom adaptada a l’Slab (Reus).
D’altra banda, el Centre de suport per a persones amb autisme de Tarragona repeteix les activitats amb més èxit de la temporada anterior: sortides a la piscina adaptada de Riu Clar, tallers de ioga amb família, el taller de perruqueria adaptada, jocs o manualitats. Inscripcions. Les inscripcions per a properes sessions de qualsevol activitat es poden fer a través del telèfons: 662119830 o 613081781.
Equip de redacció